Ziyaret

8085

TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek, Türkiye Barolar Birliği'ne iade-i ziyarette bulundu. Sayın Çiçek'i Birlik Başkanı Av.V.Ahsen Coşar, Başkan Yardımcısı Av.Talay Şenol, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av.Sitare Sağsen karşıladılar.

Sayın Çiçek, ziyaret sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği'ne iade-i ziyaret için geldiğini belirtti.

Türkiye Barolar Birliği'ni ziyaretinin bir başka özel sebebi de bulunduğunu dile getiren Sayın Çiçek şöyle konuştu:

"Sebebi şu: 82 Anayasası'na pek çok kurumdan, kişiden ve sivil toplum örgütünden itirazlar geldi, tartışıldı ama bugün yürürlükte olan anayasaya ilk itirazı yapan TBB'dir. Anayasa yürürlüğe girdikten sonra değil, daha hazırlık aşamasında bu itirazları yapmış, bu itirazlarının ne kadar haklı olduğu da aradan geçen süre içerisinde anlaşılmıştır. O nedenle evvela bir hakkı teslim etmek lazım.

"Yeni dönemde de elbette yeni anayasa sürecini siyasi partilerimiz götürecek ama en aktif biçimde katkı verecek kuruluşların başında Türkiye Barolar Birliği geliyor."

Sayın Çiçek, bir soru üzerine, Türkiye Barolar Birliği'nin anayasayla ilgili geçmişte yaptığı tartışmalar ve hazırladığı taslaklar bulunduğunu hatırlatarak, ''Büyük katkı vereceklerine inanıyorum'' dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.V.Ahsen Coşar basın mensuplarının sorusu üzerine Sayın Çiçek'in yeni anayasa sürecinde TBB'den beklentilerini ilettiğini belirterek şöyle konuştu:

''Sayın Başkan aynı zamanda tarihe de tanıklık ettiler. Gerçekten TBB, 12 Eylül Anayasası'nın daha hazırlık aşamasında itirazlarını, eleştirilerini ifade etmişti. O aşamada dikkate alınmadı ama o eleştirilerin, önerilerin doğruluğu zaman içerisinde ortaya çıktı.

"Şimdi yeni anayasa yapımıyla ilgili süreç başladı. Bu parlamentonun, siyasi partilerin görevi, ama kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine de düşen görevler var. Biz bu konuda da siyaset kurumuna yardımcı olmak için hazırız. Geçmiş dönemlerde TBB olarak hazırladığımız anayasa taslakları vardı. Bu kez anayasa taslağı hazırlamayacağız, böyle bir düşüncemiz yok. Sadece anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda, ve çerçevesiyle ilgili olarak çalışma yapacağız ve bunu zaman içerisinde kamuoyuna açıklayacağız.

"Parlamentoda herhangi bir konuda, siyasi partilerin arasında bir anlaşmazlık olduğu takdirde ki büyük bir olasılıkla olacaktır. Çünkü herkesin aynı şekilde düşünmesi mümkün değil. Çatışma noktalarında, konularında kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak, bir hukuk kuruluşu olarak görüşlerimizi açıklayacağız. Anayasa aslında hukuki olmaktan daha çok, siyasi bir metin ise de yine de hukukçuların söz söylemesi gereken bir üst metin, o nedenle üçüncü bir ses olarak, sağduyunun sesi olarak görüşlerimizi ortaya koyacağız."