Açış Konuşması

8943

Türkiye Barolar Birliği ve Samsun Barosunun ortaklaşa düzenlediği Cumhuriyetimize giden yol (1) konulu etkinlik 8 Mayıs 2012 tarihinde 72.Gençlik Bayrak Koşusu ile Gençlik Yürüyüşü (1919 metre uzunluğunda bayrak eşliğinde)ile başlamış, 14.00-18.00 arası Samsun AKM'de 'Cumhuriyetimize Giden Yol-1 İlk Adım :Samsun' Konulu seminerin ardından Samsun Barosu Lokalinde verilen resepsiyon ile sona ermiştir.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKAN YARDIMCISI AV.BERRA BESLER’İN 08 MAYIS 2012 TARİHİNDE “CUMHURİYETİMİZE GİDEN YOL 1” PROGRAMINDA SAMSUN’DA YAPTIĞI AÇIŞ KONUŞMASI

Tarihi ve kültürel zenginliği ile bu sabahki törende olduğu gibi her zaman bizlere coşku yaşatan Samsun ilinin çok değerli valisi, sayın belediye başkanı, sayın garnizon komutanı, çok değerli baro başkanlarım, sayın yargıçlar, sayın rektör, değerli akademisyenler, basınımızın seçkin temsilcileri, saygıdeğer meslektaşlarım, Samsun barosunun çok değerli başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, değerli konuklar, sizleri Türkiye Barolar Birliği adına saygı ile selamlıyorum.

Ulusal bağımsızlık temelinde bir çağdaşlaşma projesi olan Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden düşünmek, anlamak ve anlatmak zorundayız.

Bu zorunluluk; bağımsızlık uğuruna yarı aç, yarı çıplak savaşan ulusal direniş kahramanlarımıza, yürekli Anadolu kadınlarımıza ve bizlere birey olma özgürlüğünü kazandıran Cumhuriyetimizin kurucu önderlerine karşı hem aklımızın hem vicdanımızın yüklediği bir borçtur.

Bu zorunluluk, faşist diktatörlüklerin dünyayı kana buladığı bir dönemde, “Yurtta barış, dünyada barış” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz anısına, yüzyıllarca kul olarak görülüp acımasızca sömürülmüş Anadolu insanını yurttaşlık kimliği ve onuruna kavuşturan Cumhuriyetimize, ülkemize, kendi geleceğimize ama en çok da çocuklarımıza karşı borcumuzdur.

Değerli konuklar,

Biz hukukçular, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra dünyada eşi görülmemiş bir hukuk devrimi gerçekleştirildiğini ve ülkemizi demokrasiye götürecek yolun bu hukuk devrimiyle açıldığını , insan hak ve özgürlüklerinin biricik güvencesinin de hukuk devleti olduğunu çok iyi biliriz.

Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği olarak ; bizlere akıl ve bilimi manevi mirası olarak bırakan Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden anlamak, yorumlamak ve anlatmayı bir görev olarak görüyoruz. Onu anlamanın gerçekçi, adil, cesur ve bilimsel bir düşünce ortamında gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Bu anlayışla, 21. Yüzyılda Atatürk’ü Düşünmek başlığı altında dört yıl boyunca sürecek etkinlikleri 9 – 14 Kasım 2009 tarihinde Ankara’da başlattık ve ulusal mücadelemizde büyük önem taşıyan Samsun’da, Çanakkale’de, Ankara’daki etkinliklerle sürdürdük.

Bugün yeniden Samsun’da olmanın mutluluğunu, heyecanını, gururunu duyuyoruz.

Yeniden buradayız çünkü Samsun, ulusal bağımsızlığımıza giden yolun başlangıcı.

Yeniden buradayız çünkü Cumhuriyet’e giden yolun ilk adımı Samsun’da atıldı…

İşgal yıllarının acımasız koşullarında kendi bölgelerinde küçük gruplar halinde örgütlenmeye başlayan yurtseverlerin kalp atışlarını işiten, bu direnişi tek bir çatı altında toplamak için Anadolu’ya geçme yollarını arayan Mustafa Kemal’in halkıyla buluştuğu, onun bütün direnişçileri protesto mitinglerine davet ettiği yer olduğu için Samsun’dayız.

Değerli konuklar,

19 Mayıs halkımızın doğum günüdür. Gerçek bir halk adamı olan Mustafa Kemal de doğum gününün 19 Mayıs olmasını bu yüzden istemiştir.

İşte her yıl Samsun’da düzenlenen Gençlik Bayrak Koşusu, buradan başlayıp bağımsızlığa ve Cumhuriyete giden yoldaki zorlu koşuyu anlatıyor bizlere. Gençlerin elden ele taşıyarak Ankara’ya ulaştırdığı bayrak ve toprak, bağımsızlığımızın bir simgesi. Burada kaynaşan gençlik, coşkulu halk, yeniden varoloşumuzu kutluyor. Bu coşku, aynı zamanda bizlere Cumhuriyetin kazanımlarının aydınlık yüreklere nasıl kök saldığını anlatıyor.

Ancak halkımızın bu doğum gününü kutlamak için bugün mahkeme kararlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu coşku yönetmeliklerle kısıtlanıyor. Yaşanan bu son gelişmeleri hepimiz çok iyi düşünmek ve değerlendirmek zorundayız.

Büyük Atatürk,

Aklın ve ilmin rehberliğinde en büyük eseriniz Cumhuriyeti yüceltmek, en büyük hedefiniz, çağdaş uygarlığı yakalamak, ilke ve devrimlerinizi ödünsüz gerçekleştirmek için sarsılmaz bir inançla çalışacağımızı ve bu hedefler yolunda bizi geriye götürmeyi amaçlayan her türlü girişimi göğüsleyeceğimizi bütün dünyaya bir defa daha tekrar ediyoruz. Saygılarımla.

 

Türkiye Barolar Birliği
Başkan Yardımcısı
Av.Berra BESLER