GELENEKSEL V. AKDENİZ BARO BAŞKANLARI KONFERANSI

4918
“Geleneksel V. Akdeniz Baro Başkanları Konferansı” Türkiye Barolar Birliği’nin davet ve organizasyonuyla, 14-16 Eylül 2012 tarihlerinde Hatay - Antakya’da gerçekleştirildi.

Konferansın açılış kokteyline katılan Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin, Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, Hatay Adalet Komisyonu Başkanı Sayın Tuğrul Hançerkıran ile konferansa katılan baro başkanlarımız; Akdeniz ülkelerinden gelen konuk barolar birliği temsilcileriyle tanışarak görüş alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.

Türkiye Barolar Birliği, İspanya Ulusal Avukatlar Konseyi, Fransa Barolar Birliği Konseyi ve İtalya Barolar Birliği Konseyi’nin birlikte düzenledikleri Konferansta; “Avukatların Geleceği ve Yargı Sistemi İçindeki Rolleri”, “Avukat, Adaletin Yardımcısı ve Adil Yargılanma Hakkının Koruyucusu”, “Yargının Kurucu Unsuru Avukatların Otonomisi ve Bağımsızlığı” konuları üç yuvarlak masa toplantısında ele alındı.

Açış Konuşmasını Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler’in yaptığı konferansta; Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Av. Cengiz Tuğral, Fransa Barolar Birliği Önceki Başkanı Paul-Albert Iweins, Fransa Barolar Birliği UIA Önceki Başkanı Paul Nemo, İtalya Barolar Birliği Temsilcisi Martina Barcaroli, Sırbıstan Barolar Birliği Başkanı Dragolijup Djordjevic, Filistin Barolar Birliği Temsilcisi Hisham Karazon, İzmir Barosu Başkanı Av. Sema Pekdaş, Kayseri Barosu Başkanı Av. Murat Şirvanlı, Amasya Barosu Başkanı Av. Adnan Hasip Yalçın, Çankırı Baro Başkanı Av. Erkan Köroğlu, Osmaniye Barosu Başkanı Av. Hüseyin Sezgin ve Isparta Barosu Başkan Yardımcısı Av. Abdullah Çelik yuvarlak masa toplantılarında ele alınan konulara ilişkin görüşlerini dile getirerek deneyimlerini paylaştılar.

Daha sonra Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler ve beraberindeki heyet, Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret etti. Av. Besler’in günün anısına TBB plaketini sunduğu Vali Lekesiz de, “Devletten Millete Hatay Devleti – Bir Sadakat Öyküsü” adlı kitabı hediye etti.

Hatay’ın 73 yıl önce müstakil bir Devlet olarak kurulduğunu, 29 Haziran 1939’da Hatay Meclis Genel Kurulu’nun oybirliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldığını, Meclisteki 40 kişilik Milletvekili dağılımı içinde de Türk, Arap, Ermeni, Hıristiyan, Alevi ve Sünni her kesimden insan olduğunu, tüm bu tarihi olayların halen Valilik Binası olarak kullanılan binada gerçekleştiğini anlatan Vali Lekesiz, daha sonra heyete Hatay Devlet Müzesi’ni gezdirerek Hatay tarihi hakkında bilgi verdi.