Avukatlar İçin Yargı Ve Temel Haklar Projesi Eğitim Programı

4386
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI, ADALET BAKANLIĞI, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, İNGİLTERE VE GALLER BÜYÜKELÇİLİĞİ ORTAKLIĞINDA 29 KASIM – 1 ARALIK 2012 TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENEN “AVUKATLAR İÇİN YARGI VE TEMEL HAKLAR PROJESİ EĞİTİM PROGRAMI” AÇILIŞ TÖRENİ’NDE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKAN YARDIMCISI AV. BERRA BESLER’İN AÇIŞ KONUŞMASI

Konya ilinin Sayın Valisi, Sayın Müsteşar Yardımcısı, Sayın daire başkanları, Konya Barosu’nun Sayın Başkanı, değerli akademisyenler ve çok değerli meslektaşlarım.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İngiltere ve Galler Büyükelçiliği ile Türkiye Barolar Birliği’nin ortaklığında gerçekleştirilecek olan ve bir süre önce yetkililerce imzalanarak uygulamaya konulan “Avukatlar İçin Yargı ve Temel Haklar Faslı Eğitim Projesi”nin; Konya Barosu avukatları için düzenlenen eğitim çalışmalarına ilgi gösterdiniz, onur verdiniz, hoş geldiniz.

Bugün başlatacağımız çalışmaların çok yararlı ve başarılı olacağına inanarak, sizleri Türkiye Barolar Birliği adına ve kendi adıma saygıyla selamlıyorum.

Değerli Meslektaşlarım,
Proje ile Avrupa Birliği sürecinin en önemli başlıklarından biri olan “Yargı ve Temel Haklar” faslına ilişkin olarak, avukatlar arasında farkındalığı artırmak, avukatların ve baroların söz konusu fasıl müzekarelerine daha etkin katılımını sağlayabilmek için uzman kadroları oluşturmak amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında belirlenen yedi pilot ilde; barolarımıza kayıtlı toplam 350 avukata yargı ve temel haklar alanında, AB uygulamaları hakkında bilgiler verilecek ve yurt dışı çalışma ziyaretleri düzenlenecektir.

Yedi pilot il olarak belirlenen İstanbul, Hatay, Konya, Manisa, Erzurum, Kastamonu ve Şanlıurfa barolarında proje çerçevesinde düzenlenecek seminerlerle eğitim programı tamamlanacaktır.

Seminerlere katılan avukatlar arasından her barodan ayrı ayrı seçilecek meslektaşlarımızdan oluşacak bir heyet, İngiliz yargı sistemini incelemek üzere yurt dışı çalışmalarına katılacaklardır. Ayrıca seminerlerde başarı gösteren 35 meslektaşımıza, “eğiticilerin eğitimi” programı adı altında eğitim verilmesi planlanmaktadır.

Değerli Meslektaşlarım;
Eğitim, biz avukatlar için çok önemlidir. Bilgi donanımlarımızın zenginliği bizim en güçlü sermayemizi oluşturmaktadır.

Yargının kurucu unsuru savunmanın temsilcileri olarak bilgi donanımları güçlü, nitelikli avukatlar olmamız zorunludur. Bu zorunluluk sadece mesleki faaliyetlerimiz bakımından değil, adil yargılanma hakkının kullanılmasını sağlamak, hukuka aykırılıkları gidermek, hukuk devletine işlerlik kazandırmak ve yaşatmak için de gereklidir. Bizim için zorunlu olan bu gerçek, yargının diğer kurucu unsurlarının temsilcileri hakimler ve savcılar için de geçerlidir. Çünkü hukuk uygulayıcılarından olan hakim, savcı ve avukatların uygulamalarının sonuçları, doğrudan doğruya adil yargılanma hakkını, hukuk devletini dolayısıyla demokrasiyi etkilemektedir.

Bugün Konya Barosu’nda başlattığımız ve üç gün sürecek olan “Yargı ve Temel Haklar” faslına ilişkin eğitim çalışmalarının hepimiz için çok yararlı olacağına içtenlikle inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyor, katıldığınız için hepinize teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Av. Berra Besler
TBB Başkan Yardımcısı