Mersin Barosu Avukat Odası

20090

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.V.Ahsen Coşar ile Başkan Yardımcısı Av.Talay Şenol Mersin Barosu tarafından düzenlenen etkinliklere katılmak için geldikleri Mersin’de, Baro Başkanı Av.Alpay Antmen’i makamında ziyaret ettiler.

Birlik Başkanı Coşar tarafından Mersin Baro Başkanı Antmen’e, ziyaretin anısı olarak Türkiye Barolar Birliği’nin plaketi takdim edildi.

Daha sonra yeni yapılan Mersin Adliye Sarayı içerisinde Mersin Barosu tarafından yaptırılan “Avukat Hizmet Birimleri”nin açılışı Mersin Milletvekili İsa Gök, Mersin Barosu Başkanı Av.Alpay Antmen, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turan, Adalet Komisyonu Başkanı Adnan Yıldırım ve Birlik Başkanı Coşar’ın katılımıyla yapıldı.


Birlik Başkanı Coşar Mersin Barosu Başkanı Av.Alpay Antmen’e tablo hediye ederken, Mersin Barosu Başkanı Av.Alpay Antmen de katkılarından dolayı Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’na teşekkür etti ve Birlik Başkanı Coşar’a teşekkür plaketi sundu.

Birlik Başkanı Coşar, açılışta yaptığı konuşmada özetle; “yönetim olarak hizmete odaklandıklarını, hedeflerinin güçlü Barolar olduğunu, zira Türkiye Barolar Birliği’nin ancak güçlü Barolarla mümkün olduğunu, o nedenle diğer Barolar gibi Mersin Barosuna da avukatların işlerini daha kolay yapabilmeleri için tefriş ve donanım yardımı yaptıklarını, bu nitelikteki hizmetlerin ayrıca Baroların gerek yerel, gerekse ulusal düzeydeki prestijlerini de artırdığını” ifade etti.

Mersin Barosu’nun düzenlediği “Türk Ticaret Kanunu Şirketler Hukukunda Yeni Gelişmeler” konulu sempozyumun açılışına katılan Birlik Başkanı Coşar burada yaptığı açış konuşmasında şunları söyledi: “Bilginin değeri üzerine söylenmiş çok söz vardır. Bunlardan birisini, bir Çin atasözünü sizlerle paylaşmak istiyorum.  Şöyle diyor Çinliler; ‘Ben de bir yumurta olsa, sende de bir yumurta olsa, ben bendeki yumurtayı sana versem, sen de sendeki yumurtayı bana versen, ikimizin de birer yumurtası olur. Ben de bir bilgi olsa, sende de bir bilgi olsa, sen sendeki bilgiyi bana versen, ben de bendeki bilgiyi sana versem, ikimizin de iki bilgisi olur.’ Yani bilgi de sevgi gibi bir şeydir, paylaşıldıkça çoğalır. Bu nitelikteki toplantılar da amacı ve işlevi itibariyle bir bilgi paylaşımıdır. Bildiklerimizi çoğaltır, pekiştirir, bizi geliştirir. Diğer taraftan bilgi özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren nitelik değiştirmiş, bu bağlamda önemli bir sermaye aracı haline gelmiştir. Marksist ve klasik iktisadın saydığı ve kabul ettiği sermaye araçları arasında bulunmayan bilgi, bunlardan farklı olarak hiç tükenmez. Sermaye, makine gibi klasik sermaye araçları sadece sahipleri tarafından kullanılabilirken, bilgiye herkes ulaşabilir ve bilgi herkes tarafından kullanılabilir, dahası bilgiden bilgilere ulaşılabilir. Avukat, hakim, savcı olarak en önemli sermayemiz de bilgidir. Bu toplantıyı düzenleyerek bizleri yeni bilgilerle tanıştıracak olan Mersin Baromuza, Mersin Baromuzun Değerli Başkanına ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarıma kendi adına, izninizle sizin adınıza teşekkür ediyor, hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum”

Birlik Başkanı daha sonra gazetecilerle sohbet etti.

SONSÖZ

Türkiye Barolar Birliği Başkam Vedat Ahsen Coşar, bazı mahkemelerin tutuklamayı tedbir olmaktan çıkarıp cezaya dönüştürdüğünü söyleyerek "Bu tavrın değişmesi gerekiyor. Tutuklama bir tedbirdir ve tedbir olarak uygulanması gerekir, çünkü asıl olan özgürlüktür" dedi. Bir süre önce hizmete giren merkez Adliye Sarayı'nda bulunan avukatlar odasının açılışı için Mersin'e gelen Vedat Ahsen Coşar, açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin uzun tutukluluk süreleri konusunda sorduğu soruyu cevaplayan Coşar, "Tutuklama bir tedbir ama maalesef ki bazı mahkemeler tutuklamaları, tutuklamayı tedbir olmaktan çıkardı ve bir cezaya dönüştürdü. Hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yaptığı 3. paketteki değişiklikle yargının bu konudaki işini kolaylaştırmak ve elini daha da güçlendirmek için bazı yasal düzenlemeler yaptı. Ama buna rağmen bazı mahkemeler tutuklama konusundaki tavrına devam ediyor. Bu tavrın değişmesi gerekiyor. Tutuklama bir tedbirdir ve tedbir olarak uygulanması gerekir; asla infaza ve cezaya dönüştürülmemesi gerekir çünkü asıl olan özgürlüktür. Bir de yasada yapılan değişiklikle birlikte mahkemelere, yargıçlara tedbir olarak verilen alternatif enstrümanlar da var. Bu enstrümanlar kullanılmak suretiyle tutuklamaktan uzak durulup insanların özgürlüğü ön plana alınmalıdır" şeklinde konuştu. Uzun yargılama sürelerini ve verilen kimi kararları olumlu bulmasa da mahkemeleri bu konuda rahat bırakmak gerektiğini belirten Coşar, "Ben buna kurumsal olarak yaklaşmaya çalışıyorum ve mahkeme kararlarını tartışmayı doğru bulmuyorum. Televizyonda yapılan bu tür tartışmalar da bence doğru değil, ama bu konuda genel olarak şunu ifade etmek gerekiyor: Biliyorsunuz ceza hukukunda yorum olmaz, genişletici yorum hiç olmaz. Mahkemelerin de bu konuda evrensel olan bu kuralların uygulanması konusunda daha özenli ve dikkatli olması gerekir" diye konuştu. Gazetecilerin halen TBMM'de görüşülen 4. Yargı Paketi ile ilgili sorusunu da cevaplayan Coşar, "4. pakette ne düzenlemeler var, bilgim yok. Yalnız bu konuları sadece yasal düzenlemeler yapmak suretiyle çözmek bence mümkün değil, çünkü sorun büyük ölçüde uygulamadan kaynaklanıyor. Dolayısıyla biraz anlayışların değişmesi gerekiyor. Hakimlerimizin, evrensel nitelikte 'Şüpheden sanık yararlanır' ilkesini uygulaması gerekir, genişletici yorum yapmamaları gerekir, daha özgürlükçü bir anlayış ve uygulama içinde yasaları uygulamaları gerekir. Bence sorun yasal düzenlemelerden daha çok uygulamadaki yanlışlık ve aksaklıklardan ve yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor. Bu bakımdan yargıçların bu yöndeki düşüncelerini değiştirmeleri gerekiyor. Dolayısıyla sorun yasadan kaynaklanmıyor, sorun anlayışlardan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM

TUTUKLAMALAR İNFAZA VE CEZAYA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ

Tutuklamalar infaza ve cezaya dönüştürülmemeli MERSÎN - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, bazı mahkemelerin tutuklamayı tedbir olmaktan çıkarıp cezaya dönüştürdüğünü savunarak, "Bu tavrın değişmesi gerekiyor. Tutuklama bir tedbirdir ve tedbir olarak uygulanması gerekir, çünkü asıl olan özgürlüktür" dedi. Bir süre önce hizmete giren merkez Adliye Sarayı'nda bulunan avukatlar odasının acılısı için Mersin'e gelen Vedat Ahsen Coşar, acılısın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin uzun tutukluluk süreleri konusunda sorduğu soruyu cevaplayan Coşar, "Tutuklama bir tedbir ama maalesef ki bazı mahkemelerin tutuklamaları, tutuklamayı tedbir olmaktan çıkardı ve bir cezaya dönüştürdü. Hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yaptığı 3. paketteki değişiklikle yargının bu konudaki isini kolaylaştırmak ve elini daha da güçlendirmek için bazı yasal düzenlemeler yaptı. Ama buna rağmen bazı mahkemeler tutuklama konusundaki tavrına devam ediyor. Bu tavrın değişmesi gerekiyor. Tutuklama bir tedbirdir ve tedbir olarak uygulanması gerekir; asla infaza ve cezaya dönüştürülmemesi gerekir, çünkü asıl olan özgürlüktür. Bir de yasada yapılan değişiklikle birlikte mahkemelere, yargıçlara tedbir olarak verilen alternatif enstrümanlar da var. Bu enstrümanlar kullanılmak suretiyle tutuklamaktan uzak durulup insanların özgürlüğü ön plana alınmalıdır" seklinde konuştu. Uzun yargılama sürelerini ve verilen kimi kararları olumlu bulmasa da mahkemeleri bu konuda rahat bırakmak gerektiğini belirten Coşar, "Ben buna kurumsal olarak yaklaşmaya çalışıyorum ve mahkeme kararlarını tartışmayı doğru bulmuyorum. Televizyonda yapılan bu tür tartışmalar da bence doğru değil, ama bu konuda genel olarak sunu ifade etmek gerekiyor: Biliyorsunuz ceza hukukunda yorum olmaz, genişletici yorum hiç olmaz. Mahkemelerin de bu konuda evrensel olan bu kuralların uygulanması konusunda daha özenli ve dikkatli olması gerekir" diye konuştu. Gazetecilerin halen TBMM'de görüşülen 4. Yargı Paketi ile ilgili sorusunu da cevaplayan Coşar, "4. pakette ne düzenlemeler var, bilgim yok. Yalnız bu sorunları sadece yasal düzenlemeler yapmak suretiyle çözmek bence mümkün değil, çünkü sorun büyük ölçüde uygulamadan kaynaklanıyor.