İHİRAP Tanıtım

4438

TANITIM

İnsan Hakları İzleme Raporlama ve Arşivleme Projesi- İHİRAP, “temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, hukukun üstünlüğünün egemen kılınması, insan hakları alanında ulusal ve ulusalüstü hukuk ekseninde, insan haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi (TBB İHM Yönetmeliği M. 2) ana amacı doğrultusunda, insan hakları alandaki olguların ve uygulamaların izlenmesini, araştırılmasını, rapor haline getirilerek öneriler geliştirilmesini ve çalışmalardan elde edilecek sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını hedeflemektedir.

İHİRAP, TBB İnsan Hakları Merkezi, Bilim Danışma Kurulu (TBB İHM BDK) ve Yürütme Kurulunda (TBB İHM YK) görüşülerek TBB Yönetim Kuruluna sunulmuştur. TBB Yönetim Kurulu proje önerisini onaylayarak, uygulama çalışmasına geçilmesine karar vermiştir.

Proje, dinamik, uzun soluklu ve katılımcı bir çalışma sürecini gerekli kılmaktadır. Projenin ilk aşamasındaki adımlar şunlar olmuştur:

Proje veri tabanı oluşumunun ilk adımı olmak üzere bir yıldır kronolojik veri taraması çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmada ağırlıklı olarak basın, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar vd. kaynaklardan yararlanılmaktadır. Sistematik olarak yürütülmekte olan çalışma, hem güncel hem de güncelden hareketle geçmişe yönelik olarak, öngörülen veri tabanı için önemli bir altyapı oluşturacaktır.

Elde edilen veriler dosya olarak sınıflandırılmaktadır: “Araştırma Dosyaları’’ kapsamında bireysel hak ihlaline konu olan olaylara ve yargısal süreçlere; ‘’Olgusal Dosyalar’’ başlığı altında, çok boyutlu ve kapsamlı hukuki süreçlere; ‘’Tematik Dosyalar’’ başlığı altında, toplumsal ve hukuki sorun alanlarına ilişkin konular sınıflandırılmaktadır.

28 Mart 2010 tarihinde TBB’nde, projenin tanıtımı amacıyla “İHİRAP- İnsan Hakları İzleme, Raporlama ve Arşivleme Projesi Baro Temsilcileri Toplantısı” gerçekleştirilmiştir. Toplantıya TBB Yönetim Kurulu ve İHM BDK Temsilcileri (11) ile birlikte Baro Temsilcileri (43) katılmıştır. Toplantının açılış konuşmaları Av. Talay Şenol (TBB Başkan Yardımcısı) ve Prof. Dr. Rona Aybay (TBB İHM Başkanı) tarafından yapılmıştır. Koordinatör üye Av Serhan Özbek’in İHİRAP’ni tanıtım amacıyla bir sunum yapmıştır. Devam eden bölümde, toplantı katılımcılarının değerlendirme, soru ve önerileri alınmış ve ilgili konular hakkında bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

TBB İHM’nin Proje uygulamasının temel dayanağı olan Barolar ve alanda çalışan avukatlarla (5) bölgede “çalışma toplantıları” yapılması önerisi, TBB Yönetim Kurulu tarafından da desteklenmiş; ilk “Bölge Toplantısı”nın 18 Aralık 2010 tarihinde İzmir’de yapılmasına karar verilmiştir. Bölgesel Çalışma Toplantılardan beklenen temel yararlar; İHİRAP’ın tanıtımı, tartışılması ve çalışmalara eylemli katılımın sağlanmasıdır.