Siber Güvenlik Hukuku Çalıştayı

10126

Siber Güvenlik Hukuku Çalıştayı 26-27 Ocak 2012 tarihlerinde TBB Litai Konukevi’nde yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Bilgi Güvenliği Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun da destek verdiği çalıştay Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av.Berra Besler’in, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Hüseyin Altaş ile Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Doç.Dr.Mustafa Alkan’ın açış konuşmaları ile başladı.

   
   




Türkiye Barolar Birliği adına açış konuşması yapan Başkan Yardımcısı Av.Berra Besler;

“Sayın Bakan, Değerli Akademisyenler, Bilgi Güvenliği Derneğinin Sayın Başkan ve Üyeleri, Çok Değerli Meslektaşlarım, Değerli Konuklar,

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilgi Güvenliği Derneği ile birlikte düzenlemiş olduğumuz, “Siber Güvenlik Hukuku Çalıştayı”na onur verdiniz, hoş geldiniz.

Sizleri Türkiye Barolar Birliği ve kendi adıma saygı ile selamlıyorum.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Av.Coşar bir görev dolayısıyla Ankara dışında olması gerektiği için çalıştayımıza katılamadı. Sizlere saygı ve selamlarını iletti.
Değerli Konuklar,
İnternet ve bilişim sistemlerinin; ticaret hayatından eğlence dünyasına, eğitim alanından çalışma hayatına kadar birçok alanda baş döndürücü bir hızla yayılması, kamu ve özel sektör kuruluşlarının hizmetlerini internet ortamında sunmasıyla birlikte, çağımıza özgü yeni bir yaşam biçimi oluştu.
Bu gelişmeler hayatı kolaylaştırırken, beraberinde yeni riskleri de ortaya çıkardı ve siber güvenlik konusu dünya gündemine yerleşti.

Özel hayatın gizliliğinin yanı sıra, kamu ve özel sektör kurumlarının sistemleri korsan kullanıcıların tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Bankaların hesaplarına giren siber soyguncularla, internet üzerinden uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapan siber mafya yapılanmalarına bu süreçte tanık olduk.
İnternet bir yandan bilinen geleneksel suçların işlenmesinde yeni bir araç haline gelirken bir yandan da farklı suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden oldu.
İnternet ağları kullanılarak gerçekleştirilen siber saldırılar; bireylere, şirketlere, bankalara, kamu kurumlarına zarar verirken, ülke güvenliklerini de tehdit etmeye başladı. Dijital sınırlar, ülke sınırları kadar önemli hale geldi ve siber ordu kavramı ortaya çıktı. Öyle ki, olası bir 3. Dünya savaşının siber ortamda yaşanacağı konuşulmaya başlandı.
Ağ ve bilgi sistemlerinin ve varlıklarının güvenliğinin ülke ve toplum güvenliğiyle eşdeğer olduğu tespit edildi. “Bilgi ve bilgi sistemlerinin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, bozma, değiştirme ve yok etme eylemlerine karşı korunması” stratejik önem kazandı.
Bilgisayar ağları uluslararası alana yayıldığından uluslararası örgütler siber ortamda gerçekleşen saldırı ve tehditlere karşı çalışmalar yaparken pek çok ülke de siber suçlarla mücadele için yasal düzenlemeler gerçekleştirdi, internet suçunun tarifini yaptı ve bu suçlarla mücadele edecek özel birimler oluşturdu.
Değerli Konuklar,
Türkiye’nin bilgi güvenliği konusundaki yasal boşlukları, çok acil çalışmalar yapılmasına ihtiyaç doğurmaktadır. Bu süreçte siber saldırılara karşı hukuki düzenlemelerin yeniden ele alınması gereklidir. Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, sektör temsilcileri ile üniversitelerimizin birlikte çalışarak siber güvenlik politikaları geliştirmesi hayati önem taşımaktadır.
Değerli Konuklar,
Siber güvenlik ve savunma konusunda bugün başlayacak çalışmalarımızda bilgi ve birikime sahip, yetkin katılımcılarımızın iki gün sürecek olan bu çalıştayda bir araya gelmeleri ve bilgilerini paylaşmaları, bizleri aydınlatmaları çok önemlidir.
Kendilerine katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.
Ayrıca bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyor, hepinize saygı sunuyorum.”
dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av.Berra Besler, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a Türkiye Barolar Birliği’nin plaketini sunarak teşekkür etti.

 

 

Çok sayıda katılımcının ilgi ile izlediği çalıştayın ikinci günü “Siber Ortamda Kişisel Veri Güvenliği Eğitimi” ile devam etti ve düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.