UYAP ve UBAP Buluşuyor

23724

UYAP VE UBAP BULUŞUYOR

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan UYAP- Ulusal Yargı Ağı Projesi ile Türkiye Barolar Birliği tarafından uygulanan UBAP – Ulusal Baro Ağı Projesi’nde yer alan görevliler ortak çalışmalara başladı.

İlki 20 Ekim 2010 Çarşamba günü Türkiye Barolar Birliği’nde gerçekleşen toplantının ikincisi 26 Ekim 2010 Salı günü yine Türkiye Barolar Birliği’nde yapıldı. Toplantılar Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği Bilgi İşlem görevlilerinden yaklaşık 15 kişinin katılımıyla yapılıyor.

Her iki projenin ortaklaşa yürütülerek özellikle UYAP Avukat Portalından avukatların ve baroların daha çok istifade edebilmeleri için her hafta düzenli olarak UBAP-UYAP Entegrasyonuna ve iyileştirmelerine yönelik çalışmalar yapılmasına karar verildi.

Yapılan toplantı tutanaklarına da kısa bir süre sonra TBB internet sitesinden ulaşabileceksiniz.

UYAP’la ilgili her türlü öneri ve eleştirilerinizi yapılacak toplantılarda Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı yetkililerine iletilmek üzere uyap@barobirlik.org.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.

26.10.2010 günü itibariyle Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na iletilen ve  yerine getirilmesi için çalışmaya başlanılan talepler aşağıdaki gibidir;

  1. Türkiye Barolar Birliği, avukatların dava dosyaları için büyük önem taşıyan Mernis, Adres Kayıt Sistemi, Tapu, Motorlu Taşıt, Emniyet, SGK vb. kayıt bilgilerinin UBAP Projesi kapsamında avukatların erişimine açılmasını talep etmektedir. Böylelikle; avukat örneğin tarafı olduğu icra dosyalarında borçluların gerekli bilgilerine erişebilecektir. Türkiye Barolar Birliği, erişime izin verildiği takdirde bu sorgulamaların belirlenecek ücretleri karşılığında Avukat Kimlik Kartı/BaroKart ‘ın sağlayacağı güvenlik politikaları ve ödeme talimatları ile gerçekleştirmeye hazır teknik altyapıya sahip olduğunu belirtmiştir. İcra dosyasındaki sorgulama işlemi sonucu avukata sağlanan bilgiler icra dosyasının içeriğine eklenebilecektir. Bir icra dosyasındaki ortalama yazışma süresinin 3 ay olduğu ve yaklaşık 100 TL maliyetle yapıldığı düşünüldüğünde her birimle ayrı ayrı yazışmanın getirdiği zaman ve para kaybı azaltılacak ve avukatların bürolarından yapabilecekleri sorgulamalarla işleyişi çok daha verimli hale getirebilecektir. 
  2. Avukatlar UYAP sisteminde davalara gelemedikleri durumlarda mazeretlerinin elektronik ortamdan yapabilmelidir. Sistemdeki mevcut sorunlar çözümlenerek UYAP  yardımıyla eklenecek E-mazeret özelliği ile avukata Avukat Kimlik Kartı/BaroKart kullanarak sistem üzerinden iletmiş olduğu mazeretini belgeleme fırsatı sağlanacaktır.
  3. UYAP Sisteminde Araç ve Gayrimenkul Hacizleri bölümünde haciz koyma aşamasında Kişi/Kurum sorgulamalarındaki yetersizlikten dolayı yanlış bilgiler görüntülenmektedir. (Aynı isimde birden fazla şirketin var olması yanlış sonuçların yansımasına sebep olmaktadır.) Aynı şekilde vergi numarası, vergi sicil numarası gibi bilgiler ile yapılabilecek sorgulamalar da benzer yanlışlıklara sebep olmaktadır. Bu sorunun çözümü için MTK- Merkezi Tüzel Kişilik Numarası’na ihtiyaç duyulmaktadır. UYAP Projesi’nde avukatın haciz bilgilerine doğru erişebilmesi için uygun sorgulama şekli getirilmelidir. Böylelikle özellikle unvan benzerliği olan şirketlerin arabalarına ve tapularına konulan haksız haciz işlemlerinin önüne geçilmelidir.
  4. Vergi denetmenlerince yapılan incelemelerde UYAP’ta yer alan tüm dosya verilerinden yola çıkılarak avukatlara Asgari Ücret Tarifesi uyarınca çok fazla miktarda vergi cezası tahakkuk ettirilmektedir. Oysa talimat, Yargıtay bozma sonrası yeni esas alma, birden çok borçlunun olması durumunda tek vekalet ücretine hükmedileceği açıktır. Bu yanlış uygulamanın önüne geçilmesi için Maliye Bakanlığı’na da bildirilme suretiyle bu sorunun çözülmesi gerekmektedir.
  5. UYAP Avukat Portalında avukatların Mernis – konut adresi kayıtları da bulunmaktadır. Bazı kullanıcılar tarafından tebligatlar avukatların ev adresine yapılmakta; bu da hak kaybına sebebiyet vermektedir. Bu sorunun çözümlenmesi ve avukatın konut-mernis adresine değil işyeri adresine tebligatı sağlanmalıdır.
  6. UYAP Avukat Portalına girişte mobil imza, elektronik imza, e-devlet üzerinden girişe UBAP üzerinden Avukatlık Kimliği/Barokart ile girişin de eklenmesi gerekmektedir.
  7. UYAP Avukat Portalı genel bilgiler bölümünde avukatın adres ve iletişim bilgilerinin görünmesi sağlanmalı, avukatlar sisteme giriş yaptıklarında kendi bilgilerinin doğruluğunu teyid edebilmeli, bilgilerinde güncellemeleri UBAP Sistemi ile yapılabilmeli, bilgiler (adres, cep telefonu, telefon bilgileri vs) arasında uyumluluk sağlanmalıdır.
  8. UYAP Avukat portalında ve Barolarla TBB’de tutulan avukat sicil ve iletişim adres bilgilerinin senkronize edilerek tek tip haline getirilmesi gerekmektedir.
  9. UYAP Sisteminde Duruşma Takip ve Safahat bölümünde avukatın dosyalarının görüntülendiği  sorgu sonuç ekranında ilgili dosyaya hemen ulaşabilmesi için bağlantı ve kısayol tanımlaması yapılmalıdır.
  10. Avukatın vekaleti olan dosyalara vekaleti olmayan dosyalara erişimindeki yöntem sorunları kanun değişikliği yapılması suretiyle çözümlenmelidir.
  11. Güncelliğini yitiren UYAP E-Takip uygulaması güncellenmeli ve avukatların ihtiyaçlarına yönelik olarak yeniden düzenlenmelidir.
  12. İnternetten dava açma-harç ve yargılama giderlerinin yatırılması önündeki sorunlar giderilmeli; avukatların bürolarından Adliye’ye gitmeden tüm işlemleri yapabilmeleri sağlanmalıdır. Mahkeme ara kararları gereğince yatırılması gereken bilirkişi ücretleri, müzekkere masrafları vb. ücretlerin TBB- UBAP projesi kapsamında Avukat Kimlik Kartı/BaroKart‘ın sağlayacağı güvenlik politikaları ve ödeme talimatları ile gerçekleştirilebilecektir.