FEYZİOĞLU: KADINLAR BAŞARACAK, TÜRKİYE BAŞARACAK

4299

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin kadın ve çocuk istismarcılarından kurtulması gerektiğini belirterek, "Kadının emeğinin, bedeninin, kimliğinin sömürülmesinin kökünü kazıyacağız. Bunu kadınlara inanarak söylüyorum. Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği ve Türk Metal İş Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde, kadına yönelik şiddet konusu ve mücadele yolları uzman hukukçu ve akademisyenler tarafından ele alındı.

TOPYEKUN MÜCADELE ÇAĞRISI

Panelin açılışında konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu, şiddete karşı topyekun seferberlik başlatılması çağrısında bulundu.

Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" sözüne atıfta bulunarak başlayan Feyzioğlu, "Anadolu kadınının Milli Mücadele yıllarında gösterdiği muazzam mücadele ruhuyla yeniden şahlanmalıyız. Şimdi görevimiz; kadın ve çocuk istismarcılarını vatanımızdan söküp atmaktır" dedi.

ÖNERGENİN ÇÖPE ATILMASINI KADINLAR SAĞLADI

Kamuoyunda tartışma yaratan cinsel istismar önergesine karşı kadınların verdiği mücadeleyi de hatırlatan Feyzioğlu şöyle devam etti:

"Bu ülkenin, her siyasi düşüncesinden, her inançtan, etnik kökenden, mezhepten, sosyal katmandan kadınları birleşip çocuk istismarcılarına af getiren skandal kanun önergesini çöpe attı. Kadınlar başardı bunu. Bu gücü unutmayacağız. Unutturmayacağız. Türkiye'nin çelik gibi kadınlarına sesleniyorum: Siyasetçisiyle, gazetecisiyle, eğitimcisiyle, yargısıyla, sivil toplumuyla, topyekun bir seferberlik başlatalım. Kadına karşı şiddeti, ayrımcılığı, istismarı bu topraklardan söküp atalım. Kadının emeğinin, bedeninin, kimliğinin sömürülmesinin kökünü kazıyalım. İnanarak söylüyorum: Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak."

ŞİDDET BAŞLANGIÇ DEĞİL SONUÇTUR

Türk Metal İş Genel Başkanı Pevrul Kavlak da konuşmasında kadına yönelik şiddetin başlangıç değil sonuç olduğuna dikkat çekerek, "Önce ele alınması gereken mesele ayrımcılıktadır. Bu yüzden kadına karşı ayrımcılığı yenmeliyiz, ortadan kaldırmalıyız" dedi.

Konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancı'nın Memleket İsterim şiiri ile başlayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da 15 Temmuz'un da Irak ve Suriye'deki savaşın da bedelini kadınların ödediğini söyledi.

Panelin oturum başkanlığını Av. Tülay Bekar yaptı. Panelde, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu "Şiddeti Önlemede Eğitimin Önemi", Ankara Barosu Eski Başkanı Av. Sema Aksoy "Gelincik Projesi", Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülriz Uygur "Türkiye'de Kadın Olmak", Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal "Adli Tıp Açısından Şiddetin Tespiti ve Önlenmesi", Başkent Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Büken "Adli Tıp Açısından Şiddetin Tespiti Ve Önlenmesi", Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Ferda Çakmakoğlu "Şiddeti Önlemede İletişimin Önemi" başlıklı sunumlarını yaptılar.

Panelin ardından ayrıca Fotoğraf Sanatçısı Ümit Karalar'ın "SHEDDEATH" isimli fotoğraf sergisini düzenlendi.