TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: MESELE TÜRKİYE CUMHURİYETİ MESELESİDİR

6421

İzmir Barosu tarafından düzenlenen "Anayasa Değişikliğini Tartışıyoruz" çalıştayı, 21 Ocak 2017 tarihinde, İzmir Barosu Av.Nevzat Erdemir Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, anayasa değişikliği teklifine ilişkin yapılacak referandumda Türk Milleti'nin, egemenliğine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkacağını söyledi. Feyzioğlu, "Mesele Türkiye Cumhuriyeti meselesidir. Türk Milleti, bölünme ve kalıcı istikrarsızlık anayasasına izin vermeyecektir" dedi.

Oturum başkanlığını İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İlke Erol'un, sunumlarını ise İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Atalay Aksay'ın yaptığı çalıştaya hukukçu, yazar ve siyasetçi Av. Kemal Anadol, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Dikmen ile hukukçu, siyasetçi Prof. Dr. Süheyl Batum konuşmacı olarak katıldılar.

Çalıştayın açılış konuşmalarını ise İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yaptı. Feyzioğlu konuşmasında, Türk milletinin, bölünme ve kalıcı istikrarsızlık anayasasına izin vermeyeceğini söyledi. "Davasına inanan, kazanır, bizim hem davamıza hem Türk milletine inancımız tamdır" diyen Feyzioğlu şöyle devam etti:

MİLLET BÖLÜNÜRSE, VATAN BÖLÜNÜR

"Cumhurbaşkanı, Türk Milleti'nin tamamını temsil eder ve kucaklar. Parti genel başkanı seviyesine düşürülmüş bir Cumhurbaşkanı ise sadece kendi partisinin il ve ilçe teşkilatlarını kucaklar. Millet bölünürse, vatan bölünür. Halkı bölünmüş bir devlette istikrar olmaz. Parti ilçe ve il başkanlarının devletin üzerine çıktığı bir ülkede istikrar sağlanmaz. Yatırımların hukuki güvenliğini bağımsız mahkemelerin sağlayamadığı bir devlette, istikrar olmaz. Milletin kendini Meclis'te görmediği ve Meclisin değersizleştiği bir ülkede istikrar sağlanamaz.

MESELE KİŞİSEL DEĞİLDİR, MESELE TÜRKİYE CUMHURİYETİ MESELESİDİR

Anayasa değişikliği teklifi içinde halk yoktur. Cumhurbaşkanı elbette bir siyasi partinin aday göstermesiyle seçilebilir. Ancak seçildikten sonra, Devleti ve Milleti temsil etmesi için tarafsız olmalıdır. Anayasa değişikliği; Türkiye'yi kimin nasıl yöneteceğinden öte, Türkiye'nin tapusunun kime ait olacağı meselesidir. Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti'nin Tapusunu, hiç kimseye teslim etmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu, Türk Milleti'ne aittir. Millet, bu tapunun bedelini, şehit kanıyla ödemiştir.

KUVVETLER BİRLİĞİNE GEÇİLİYOR

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan da, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayalini kurduğu ve temellerini attığı laik, demokratik, çağdaş hukuk devleti ilkesini hayata geçirmek için yılmadan mücadele edeceklerini vurguladı. Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini her koşulda korumayı amaç edindiklerini belirten Başkan Özcan, Anayasa değişikliğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu yeni anayasayla kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine geçiliyor. Kuvvetler ayrılığı olmayan bir ülkede hukuk devletinden demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin tek elde toplandığı bir sistemde hiçbir şekilde hürriyet olmaz. Yine kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde anayasa da olmaz."