Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı

Ankara 30/10/2006

BARO BAŞKANLIĞI
        _______________

DUYURU NO: 2006/107

Konu: Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında müdafi/vekil görevlendirilmesini ilişkin yasa değişikliği teklifinin T.B.M.M.gündeminde bulunması  nedeni ile iliniz sayın milletvekillerine bu kapsamda yaşanan sorunların bir kez daha iletilmesi.

C.M.K. kapsamında müdafi/vekil görevlendirmelerinde yaşadığımız sorunların çözümü girişimlerinde gelinen en somut nokta halen Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde bulunan “Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” dır. Tasarı’nın karşı olduğumuz maddeleri her ortamda dile getirilmiş ve bilginize sunulmuş idi.

Bunlar Tasarı’nın;

  • C.M.K. nın 150/3 maddesindeki istem aranmaksızın müdafi görevlendirilmesini gerektiren suçları, alt sınırını beş yıl hapis cezasını gerektiren suçlar olarak sınırlayan ve yönetmelik çıkarma yetkisini  Türkiye Barolar Birliği’nden alan  609. maddesi,
  • C.M.K. Yürürlük Yasası’nın 13. maddesinde; yapılacak görevlendirmeler ile Türkiye Barolar Birliği’ne aktarılan ödeneğin dağıtım ve denetim usullerini belirlemek üzere yönetmelik hazırlama  görev ve yetkisinin Türkiye Barolar Birliğinden alınarak Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına verilmesine  ilişkin 628. maddesi,
  • Avukatlık Yasası’nın 180. maddesinde belirtilen adli yardım ödeneğinin dağıtımı ve denetlenmesine ilişkin yönetmeliği hazırlama  görev ve yetkisinin Türkiye Barolar Birliğinden alınarak Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına verilmesine ilişkin 364.  maddesidir.

Ayrıca bütün çabalarımıza karşın C.M.K. Yürürlük Yasası’nın 13. maddesindeki %15 lik oranın %30 a çıkarılması isteklerimiz dikkate alınmamıştır. T.B.M.M. indeki görüşmeler sırasında bu artırımın sağlanması olanağı vardır.

Tasarı’nın görüşülmesi beklenir iken; Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın,  görevlendirilen avukatların ücretlerinin bakanlıklarınca  belirlenmesi, ödemelerin doğrudan Maliye Bakanlığı tarafından yapılması gibi girişimler içinde olduklarını bunları gerçekleştirebilmek için  “Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” nın  Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında milletvekillerine değişiklik önergeleri verdirme hazırlıkları içinde olduklarını gördüğümüzü ve bu tutum karşısında eleştirilerimizi de ilettiğimizi VIII. Bilgi Notumuzda açıklamış idik.

İki bakanlığın bu hazırlıkları kapsamında, bu kez Tasarı’nın Türk Ceza Kanunu, Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun, Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, Kabahatler Kanunu gibi kanunlarda değişikliği düzenleyen maddeler ayrılarak A.K.P. Yozgat Milletvekili Bekir BOZDAĞ ve arkadaşları tarafından 10.10.2006 tarihli kırküç maddelik bir  Yasa Teklifi’nin T.B.M.M. Başkanlığına sunulduğu öğrenilmiştir.

Bu Yasa Teklifi’nde müdafi/vekil görevlendirmeleri ile ilgili olarak C.M.K 150. maddesinde ve  C.M.K. Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun’un 13. maddesinde değişiklik önerilmektedir. Bu kapsamda, zorunlu müdafilik alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar” için düzenlenmekte ve “baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekile, avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak, Türkiye Barolar Birliği’nin de görüşü alınarak Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından birlikte tespit edilecek ücret Adalet Bakanlığı bütçesinde bu amaçla yer alan ödenekten ödenir. Bu ücret yargılama giderlerinden sayılır. Bu madde uyarınca yapılacak ödeme ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Türkiye Barolar Birliği’nin görüşü de alınmak suretiyle Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. düzenlemesi önerilmektedir.

Teklif metninin resmi olarak tarafımıza gönderilmemesine karşın Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nun 17.10.2006 tarihli toplantısında görüşüleceğinin öğrenilmesi üzerine Birlik Başkanımız toplantıya katılarak eleştirilerimizi dile getirmiştir.

Konu, T.B.M.M Adalet Komisyonu, Siyasi Parti Grup Başkanlıkları ve milletvekilleri nezdinde takip edilmektedir.

Bu nedenle, iliniz sayın milletvekillerine konuyu bir kez daha sunarak, yukarıda belirttiğimiz eleştiriler kapsamında,  Yozgat Milletvekili Bekir BOZDAĞ’ın Yasa Teklifi’nin 17., ve 26. maddelerinin  metinden çıkarılması ve C.M.K. Yürürlük Yasası’nın 13. maddesindeki %15 lik oranın artırılması konusunda  öneride bulunmaları yolunda isteklerinizi iletmenizi dilerim.

Saygılarımla

 


Türkiye Barolar Birliği
Başkanı
Av.Özdemir ÖZOK