TBB Amblemi için bkz. Menüler -TBB - TBB Amblemi
 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
7-8 HAZİRAN 2008 KUŞADASI
“ÇEVRE SORUNLARI İÇERİKLİ YARGI KARARLARI VE UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”

TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

            7-8 Haziran 2008 tarihlerinde Kuşadası’nda “Çevre Sorunları İçerikli Yargı Kararları Ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi” toplantısında Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, toplantıya katılan baro temsilcileri ve çevre sorunları konulu davaları takip eden avukatlar,  aşağıdaki hususları kamuoyumuzun bilgisine sunar.

            Günümüz egemen kültürüne hakim olan “sınırsız tüketim” temel mantığının değişmesi   tüketimin amaç değil araç görüldüğü, “sınırsız büyüme” yerine çevre-ekonomi dengesine dayanan, çevreyi kalkınmanın hem kaynağı hem de sınırı gören bir kültürün egemen olmasına bağlıdır.
Ulusal ya da uluslararası mevzuat ve yargı kararlarının çevre sorunlarının önlenmesinde tek araç olmadığı anlaşılmıştır. Yeterli yasaları uygulayacak yeterli yöneticilere, yeterli politikaları oluşturacak yeterli politikacılara gereksinim vardır. Vatandaşlar olarak da çevre korumanın bir maliyeti olduğunu ve bu maliyete katlanmanın  kendimiz, gelecek kuşaklar ve  gezegenimiz için bir zorunluluk olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir.

BU ANLAYIŞLA  YASAMA VE YÜRÜTME ORGANINDAN TALEPLERİMİZ

            1./ Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığımız toplantımızda katılımcılar olarak Siyasi İktidarın Kyoto Protokolü"nü onaylama kararını yaşadığımız bütün olumsuzluklar içinde olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.
2./ İçinde bulunulan mevzuat ve yetki karmaşasını giderebilmek için Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı, TOKİ başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının genel politika ve yatırım kararlarında  çevre duyarlılığı esas alınmalı, planlama mevzuatı ile ilgili yönetmelikler ve  özellikle Çevresel Etki Değerlendirmesi  yönetmeliğindeki eksiklikleri  giderebilmek için;

  • Planlamaya yerel halkın katılımını sağlanmalıdır.
  • Kamu yararı kavramı, tanımı kısa ve uzun vadede siyaseten yeniden gözden geçirilmelidir. Çevrenin ve doğanın korunması “üstün kamu yararı” olarak nitelenmelidir.
  • Su kaynaklarının korunması için “bütüncül havza planlaması yapılmalı”, Çevre ve Orman Bakanlığı taşra örgütlenmesini su havzaları  bazında yenilenmelidir.
  • Madenlerle ilgili olarak sadece yatırımcının değil yörede yaşayan halkın menfaatlerini de gözetecek, sürdürülebilir bir çevreyi sağlamak amacıyla  maden mevzuatı yeniden düzenlenmelidir.

 

  • Balık çiftlikleri turizm ve SİT bölgelerinden uzaklaştırılmalıdır.
  • Yerel yönetimler ve yerel halkın katılımını dışlayan kentsel dönüşüm adı altında TOKİ’ ye verilen imar planlama yetkileri sınırlandırılmalı, imar yetki karmaşasına son verilmelidir.

 

            3./ Çevre sorunları ile ilgili uzman Çevre Mahkemeleri kurulmalıdır. Çevre mahkemeleri hukuk fakültesi mezunu yargıçlardan oluşturulmalıdır. 

4./ Çevre Yargılama Kanunu (ÇYK) hazırlanmalıdır. Bu konuda ÇYK taslağı      hazırlanması amacıyla; Adalet Bakanlığı, Üniversiteler, Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve diğer  meslek örgütlerinden oluşan bir çalışma komisyonu  kurulmalıdır.

            5./ İdari Yargılama Usulü Kanunu’ nda değişiklik yapılmalıdır. Çevre Mahkemeleri kurulup, ÇYK çıkartılıncaya kadar;

  • Çevre davalarında kamu yararı ilkesi gözetilerek Yürütmeyi Durdurma   Kararı davanın açılmasıyla birlikte verilmelidir.

 

  • Dava açma ehliyeti açısından “menfaat” herkes için açık ve net bir hükümle ifade edilmelidir. Baroların ve meslek odalarının çevre davaları açmakta hukuki menfaati olduğu mutlaka belirtilmelidir.
  • Çevre davalarında, mahkeme giderleri; harçlar, keşif ve bilirkişi ücreti kamu adına devlet tarafından yapılmalıdır. Ceza davalarındaki usul örnek alınmalı, haksız çıkan tarafa masraflar yükletilmelidir. 

 

  • İdari yargıda görev alan yargıçların da hukuk fakültesi mezunu olmaları sağlanmalıdır. Bu kural Danıştay için de geçerli olmalıdır.

            6./ Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Avukatlık Kanunu, çevre davalarında adli yardım kurumundan yararlanmayı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmeli ve HUMK değişiklik çalışmalarında bu konu düzenlenerek adli yardım olanaklarından yararlanma  “çevre davaları açısından avukatlar lehine kolaylaştırılmalı” dır. Bu çerçevede çevre davalarında gönüllü olarak görev yapan avukatların hukuki yardım ve emekleri değerlendirilmelidir.

7./ Genlerle ilgili olarak “Biyogüvenlik Yasası” derhal çıkartılmalıdır. GDO’ lu ürünlerin ithali yasaklanmalıdır. Denetimler talebe bağlı olarak değil zorunlu  yapılmalıdır. 

8./ Sanayi atık yakma ve depolama tesisleri kurulmamalıdır.

9./ Nükleer santraller ülkemizin elektrik enerjisi gereksinimini karşılayacak tek seçenek olarak dayatılmamalıdır. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları çevresel yıkıma yol açmadan değerlendirilmelidir.

            Kamuoyuna saygı ile duyurulur.10.06.2008

 

                                                                                           TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

 

 

Anasayfa
Avukat Arama

Site İçinde Ara

©Google
Bize Yazın
Türkiye Barolar Birliği İletişim Formu İletişim Formu
Basında TBB Son Hafta

Son hafta içinde kayıt bulunamadı

Tüm Basında TBB Haberleri
 
Projeler
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Eğitim Seminerleri
Meslek Sorunları ve Çalışmalar
Avukatların Sosyal Güvenlik Sorunları
Avukatlık Kimliği’nin Resmi Kimlik Olarak Kabulü Konusunda Gelişmeler
CMK Sorunları
UYAP Sorunları
Avukatların Vergi Sorunları
Harçlar Kanunu Uygulamaları
Yazışmalar
Avukatların Ücret Sözleşmesi Sorunlarıyla İlgili Yapılan Yazışmalar
Yabancı Hukuk Bürolarıyla İlgili Çalışmalar
Güncel Veriler
Meslektaşlarımıza yapılan saldırılar
Barolarımıza Gönderilen
CMK, Adli Yardım, V. Pulu Dağıtım Payları
Avukatlarla İlgili İstatistiki Bilgiler
Çalışmalar
TBB Hizmet Binası ve Sosyal Tesisi İnşaat Fotoğrafları
TBB Disiplin Kurulu Kararları
Ruhsatı Gönderilen
Avukat Stajyerleri
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası Faaliyet Duyuruları
Uluslararası Toplantılar
Ziyaretler
TBB'ye yapılan ziyaretler
 
Televizyonda TBB
26 Ağustos 2008
Kanal Türk - Gündem Siyaset
Bölüm 1 - Programda Saadet partisi genel idare kurul üyesi Mustafa Kamalak ve Türkiye Barolar Birliği Bşk. Özdemir Özok Erbakan'ın affı hakkında değerlendirmelerde bulunuyorlar..
Tüm TV Görüntüleri
 
TBB Dergisi
TBB Dergisi TBB Dergisi Eylül-Ekim 2008 Sayısı Çıktı
 
Duyurular

11.09.20082008/73
Staj Kredisi Hk.




Tüm Duyurular
 
Son Çıkan Yayınlar
MEDENİ USUL ve İCRA-İFLAS HUKUKÇULARI TOPLANTISI - VI YARGI REFORMU
TÜRKİYE'DE YARGININ ETKİNLİĞİ - Mustafa Tören Yücel TIP CEZA HUKUKUNUN GÜNCEL SORUNLARI
Tüm Yayınlar
 
Etkinlikler
FMDER İçtihat Atölyeleri
AB Mevzuatıyla Mukayeseli, Taklit ve Korsan Ürünlerle Mücadelede Gümrük Tedbirleri
(Son Başvuru: 15.10.2008)


Türk Dişhekimleri Birliği

Her Hakkı Saklıdır ©2008 Türkiye Barolar Birliği TBB Bilgi İşlem Müdürlüğü