DUYURU NO:2005/110
Konu: Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında barolarca müdafi ve vekil görevlendirme işlemlerinin ayrılan ödeneğin tükenmesi nedeni ile sürdürülemeyecek duruma gelmesi karşısında yapılacak ortak eylem türünün belirlenmesi.
22.4.2005 tarih ve 18987 yazımızdan başlayarak Adalet Bakanlığı nezdinde yazılı olarak ifade ettiğimiz, müşterek bir toplantıda Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Kanunlar Genel Müdürlüğü yetkililerine ayrıca geniş bir rapor sunup sözlü olarak açıkladığımız ve son olarak da 23.11.2005 tarih ve 2895 sayılı yazımızda Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği yapılmakta olan müdafi ve vekil görevlendirilme işlemlerinin sürdürülemeyecek boyutlara ulaştığını belirtmiş idik.
Bütün bu girişimlerimizden bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamamıştır.
Bugün itibari ile C. M. K. uygulamasında görevini yerine getiren meslektaşlarımıza 10.000.000,00 YTL ödenmesi gerekmektedir. 5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13. maddesi gereğince 2006 yılı için tahakkuk ettirilen ödeneğin ilk taksitinin Ocak ayında Türkiye Barolar Birliği'ne aktarılabileceği düşünülür ise önümüzdeki günlerde yaşayacağımız sorunların boyutları ortaya çıkmaktadır.
15 Ekim 2005 tarihli Baro Başkanları toplantısına sunduğumuz raporun sonuç bölümünde belirtildiği gibi sorunun çözümü için yasa değişikliği gerektiren ve gerektirmeyen çalışmalar yapılabilecektir.
Adalet Bakanlığı ile birlikte bir çözüm çalışmasının yapılabilirliği henüz görülmediğinden soruna dikkatleri bir kez daha çekmek üzere tüm barolarımız ve meslektaşlarımız ile ortak bir eylemin gerçekleştirilmesi gereğine inanılmaktadır.
Bu nedenle, yapılacak eylem konusundaki somut önerinizin en kısa zamanda bildirilmesini rica eder saygılar sunarım.