Duyuru 2011/71

7319

Ankara, 27.09.2011

BARO BAŞKANLIĞI  
DUYURU NO:2011/71

 

Bilindiği üzere, Türkiye Barolar Birliği tarafından 2009 yılı Mayıs ayında yapılan 30. Olağan Genel Kurul’dan sonra, çeşitli kanun değişikliklerine ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Mesleğimiz yönünden büyük önem taşıyan Avukatlık Kanunu değişikliklerine yönelik, 2010 yılı başında yapılan değişikliklere ilişkin çalışmalar 2010 yılı Nisan ayında, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nu ilk incelemesi aşamasına kadar gelmiştir. Ancak, 24.04.2010 günü, o tarihteki T.B.B. Başkanı Sayın Av.Özdemir ÖZOK’un vefatını takiben TBB’nin ve ülkenin gündemindeki öncelikler değişmiştir. Geçen süreçte Sayın Hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, geniş kapsamlı Avukatlık Kanunu değişikliklerinin, Meclis’in bu görev sürecinde gündeme alınmasının mümkün olamayacağı beyan edilmiş olduğundan çalışmalar beklemeye alınmıştır. Bu nedenle, çok kısa ve acil görülen konulardaki kanun değişikliklerine imkan sağlanmaya çalışılmış ve bilindiği üzere torba kanunların muhtevasında meslektaşlarımızı ilgilendiren bazı önemli konularda yasa değişiklikleri sağlanabilmiştir.

TBMM’nin yen görev döneminde geniş ve kapsamlı bir avukatlık kanunu çalışmasının gerçekleştirileceği, Sayın Adalet Bakanı’na ve TBMM Meclis Başkanına Yönetimimiz tarafından genel seçim sonrası gerçekleştirilen ziyaretler sırasında destek isteğimiz ile birlikle beyan edilmiş ve destek sözü alınmıştır.

TBMM’nin yeni görev döneminde kanunlaştırılması amacıyla önceki çalışmalarımızdan da yararlanılarak, Avukatlık Kanunu çalışmalarına hızla başlanmıştır. TBB yönetiminin yaptığı çalışmaların, tüm tabanımızın, geleceğe yönelik görüş ve isteklerine maksimum seviyede cevap verecek ve uzun süre değişiklik ihtiyacı göstermeyecek bir tasarı taslağı oluşturulabilmesi için barolarımızın ve meslektaşlarımızın görüşleri de büyük değer taşımaktadır. Bu cümleden olmak üzere ülke sathında barolarımızın bölgesel toplantılar düzenlediği malumumuzdur.

Bu toplantılarda, yapılacak çalışmalara ışık tutacak ilkesel bazda, genel kriterlere yönelik tartışmalar yapılarak görüşlerin belirlenmesi, Avukatlık Kanunu çalışmalarımızda azami müşterek değerlendirmelerin yapılmasına imkan sağlayacaktır.

TBB çalışmalarında tüm verilerin değerlendirilmesi ve işlenmesi sonucu oluşacak avukatlık kanunu taslağının, barolarımız ve meslektaşlarımızın görüşüne sunularak, alınacak eleştiri ve önerilerin değerlendirilmesi sonucu oluşturulacak son taslağın, tasarı olarak Hükümet tarafından TBMM gündemine sunulması amaçlanarak çalışmalarımız hızla sürdürülmektedir.

Avukatlı Kanunu’na yönelik çalışmalarda, hep birlikte en iyiye ulaşabilmek umudumuz ile çalışmalarınızda başarı dileklerimi iletir, saygılar sunarım.

  Avukat V.Ahsen COŞAR
Türkiye Barolar Birliği
Başkan