AHM BASIN AÇIKLAMASI

3038

HATAY BARO BAŞKANI AV. EKREM DöNMEZ'İN "BİZ DEVLETİZ, BİZ SİZDEN DAHA çOK DEVLETİZ" DENİLEREK POLİSLER TARAFINDAN ZOR KULLANILARAK GöZALTINA ALINMASI HUKUK DEVLETİNE VE TüM AVUKATLARA YöNELİK ORGANİZE BİR SALDIRIDIR.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ POLİS DEVLETİ DEĞİL ANAYASAL BİR HUKUK DEVLETİDİR.

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez'in 29 Temmuz 2020 tarihinde eşi ve çocukları ile birlikte kapalı bir mekan olan restaurantta yemek yediği sırada bir grup polis tarafından kimlik kontrolü bahanesiyle "Biz devletiz", "Biz sizden daha çok devletiz" denilerek zor kullanılarak gözaltına alınmasını TÜRKİYE Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi olarak kınıyor ve bu olayın tesadüfen gerçekleşmiş bir olay olmadığını, bilinçli olarak gerçekleştirilen Av. Ekrem Dönmez'in şahsında TÜRKİYE Cumhuriyeti Devletinin Anayasal Hukuk Devleti niteliğine ve tüm avukatlara yönelmiş organize bir saldırı olduğunu tespit ediyoruz.

Bu nedenle saldırıyı gerçekleştiren sorumlular İçişleri Bakanlığı tarafından derhal görevden alınmalı ve haklarında idari soruşturma başlatılmalıdır.

Ayrıca Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma izni beklenmeden polisler hakkında cezai soruşturmaya hemen başlanmalıdır.

Olayın duyulduğu ilk andan itibaren TBB AHM Başkanı TBB YK üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu olayla yakından ilgilenerek baro başkanımızın durumu hakkında yetkililerden bilgi almış ve TBB AHM Yürütme Kurulunu acil koduyla online toplamıştır.

TBB AHM Yürütme Kurulu yukarıdaki tespitleri yaparak kınama metninin hazırlanması için TBB AHM Genel Sekreteri Av. Ramazan çakmakcı'yı görevlendirmiş ve baro başkanımızla dayanışma için TBB AHM Yürütme Kurulu Sayman üyesi Av. Şenol Yücesoy'un Hatayva gitmesine karar vermiştir.

Gece derhal yola çıkan Av. Şenol Yücesoy Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez'i erken saatlerde makamında ziyaret ederek TBB AHM'nin sorumluları kınama ve dayanışma kararını iletmiş, sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve geçmiş olsun dileklerimizi kendisine ifade etmiştir.

Yaşanan bu vahim olayı son Avukatlık Kanunu Değişikliği ile çoklu baro adı altında TÜRKİYE Cumhuriyeti Devletinin anayasal hukuk devleti niteliğine yönelik olarak gerçekleştirilen yıpratmanın bir uzantısı olarak görüyor, avukatları ve Baroları yıpratmaya yönelen ve polis devleti görünümü yaratan bu saldırıyı protesto ediyoruz.

Avukatlar ve Barolar TÜRKİYE Cumhuriyeti Devletinin anayasal hukuk devleti niteliğinin güvencesi ve koruyucularıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRKİYE Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi