12-13 Kasım tarihli Başkanlar Toplantısı ile ilgili Rize Barosu Başkanı Av. Ateş Hatinoğlu'nun açıklaması

5438

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

12-13 Kasım 2011 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği Av.Özdemir Özok Kongre Merkezinde yapılan , 71 Baro Başkanının katıldığı "Avukatlık Yasası'nda Yapılması Düşünülen Değişiklikler" konulu toplantı da ülkemizde ve dünyada avukatlık mesleğinin güncel sorunları ve gelişimi çerçevesinde belirlenen konu başlıkları üzerinden tüm Baro Başkanlarının görüş ve önerileri alınmış , eleştiriler dile getirilmiş , karşılıklı düşünce alışverişinde bulunulmuştur.

Son derece verimli geçtiğini müşahade ettiğimiz toplantıda pek çok hususta tüm Baro Başkanları mutabık kalmışlar , mutabık kalınmayan hususlarla bazı Baro Başkanlarımız tarafından dile getirilen değişik görüşlerde değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.

Türkiye Barolar Birliğinin görevleri Avukatlık Kanunun 110. maddesinde belirtilmiştir. Kanunun 110. maddesinin 1.nci bendine "Baroları ilgilendiren konularda her baronun görüşünü öğrenip, ortaklaşa görüşmeler sonunda çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmek, 2.nci bendine Baroların çalışmalarını ortak amaca ulaşacak şekilde tasarlayıp meslekin gelişmesini sağlamak, 6. bendine Kanunların memleket ihtiyaçlarına uygun olarak gelişmesi ve yürütülmesi yolunda ön tasarılar hazırlamak, 7.bendinde Baroları ilgilendiren konularda görüşünü yetkili mercilere duyurmak olarak belirlenmiştir.

TBB Başkanı Av.Vedat Ahsen Coşar'ın ve TBB Yönetim Kurulunun kanundan doğan bu görevlerini yerine getirmeleri ile ilgili olarak Ankara Barosu Başkanı Prof.Dr.Metin Feyzioğlu'nun ve Ankara Barosu Yönetim Kurulunun eleştirilerini kabul edilemez bulmaktayız.

Yine Sayın Ankara Barosu Başkanının üzerinde tartışılan konu başlıkları ile ilgili olarak bir yasa taslağı varmış ve bunlar kanunlaşacakmış , yabancı avukatlık şirketlerinin önü açılmak isteniyormuş , 65 yaşında avukatlar emekli edilecekmiş gibi bir intibaı yaratan , kamuoyunu ve meslektaşlarımızı yanlış yönlendiren , eleştiri sınırlarının oldukça dışında açıklamalarını üzüntüyle karşılıyoruz.

Tüm baroları Avukatlık Kanunu gereğince görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak TBB çatısı altında birlik ve dayanışma , karşılıklı saygı ve anlayışla içerisinde hareket etmeye , Baroları ve Barolar Birliğini zaafa uğratacak eylemlerde , haksız ithamlarda bulunmamaya , Baroların basit çıkar hesapları ile manipüle edilmesine ve hizipleşmeye izin vermemeye davet ediyoruz.

Birlik Başkanı Sayın Vedat Ahsen Coşar'ın şahsında TBB'ne ve birlik yönetim kuruluna yönelik son günlerde belli kesimlerce arttırılan itham ve saldırıların tüm Barolara ve avukatlara yapılmış sayılacağının bilinmesi gerekir.

TBB Başkanı sayın Av.Vedat Ahsen Coşar 'ın deklare ettiği gibi rahmetli Başkanımız Av.Özdemir Özok'un görevde olduğu tarihlerden beri devam eden Avukatlık Kanunu ile ilgili çalışmaların Barolarında görüş ve önerileri dikkate alınarak olgunlaştırılması ve hazırlanacak kanun taslağının kısa zamanda Baroların ve tüm avukatların bilgisine sunularak düzenlenecek Baro Başkanları toplantısında tartışmaya açılmasını diler , Sayın Başkanın ve Birlik Yönetim Kurulunun belirledikleri çizgide devam edecek başarılı çalışmalarının destekçisi olacağımızın bilinmesini rica ederim.Saygılarımla.

 

AV.ATEŞ HATİNOĞLU

Rize Barosu Başkanı