TBB İHM İHİRAP BÖLGE TOPLANTISI (İzmir -18 Aralık 2010)

3801

TBB İHM İHİRAP BÖLGE TOPLANTISI – İZMİR
- 18 Aralık 2010 -

 “TBB İHM İnsan Hakları İzleme, Raporlama ve Arşivleme Projesi- İHİRAP” kapsamında; 18 Aralık 2010 günü İzmir Barosunun ev sahipliğinde yapılan 1. Bölge Toplantısına; TBB Başkanı  ve Yönetim Kurulu Temsilcileri, İHM Başkanı ve Merkez Temsilcileri, Bölge Baroları Başkanları  ve Temsilcileri katılmışlardır. Toplantıya, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak Baroları katılmışlardır. 

İHİRAP, “ulusal ve uluslararası hukuk ekseninde, insan haklarının tanınması, korunması ve geliştirilmesi” ana doğrultusunda savunma mesleği olarak, insan hakları alanındaki “uygulamaların araştırılmasını, tespit edilen sorunların çözümü için çalışılmasını, sonuçların kamuoyu/ ilgililerle paylaşılmasını ve bir insan hakları belleği oluşturulmasını”, öngören geniş kapsamlı bir projedir.

Toplantı katılımcıları tarafından desteklenen ve zaman yitirmeksizin uygulamaya geçilmesi önerilen İHİRAP çalışması kapsamına, TBB, Barolar, Avukatlarca saptanan ya da kendilerine iletilen ve kamuoyuna yansıyan:

İnsan hakları ve ihlalleri konuları ve olayları; b) İlgili adli ve idari süreçler; c) İnsan Hakları alanındaki hukuki olgular

girmektedir.   

Proje, TBB İHM ile birlikte Barolar, Baro İnsan Hakları Birimleri (Merkez, Komisyon, Sorumlu), Proje Temsilcileri ve alanda çalışan avukatlar tarafından eşgüdüm içinde  yürütülecektir.

Projenin yürütülmesi çalışmalarında ; hiçbir ayrım gözetilmeden  insan hakları etiğine uygun kurallara ve ilke kararlarına azami ölçüde özen gösterilmesi temel ilke olacaktır.

Proje alt yapısının oluşumunda veri kaynaklardan çeşitliliğinin sağlanmasına  özen gösterilecek olup, çalışma alanındaki tüm nitelikli veri kaynakları dikkate alınacaktır.

Proje çalışmaları “gönüllülük” ve “katılımcılık” esaslarına göre yürütülecektir.

Projenin finansmanın TBB ve Barolar tarafından sağlanması öngörülmektedir.

Öngörülen diğer (4) bölge toplantısının, olabildiğince kısa sürede yapılarak Bölge Toplantıları serisinin  tamamlanması ve Bölgelerde ilk adım çalışmalarının ardından bir genel değerlendirme toplantısı yapılması düşünülmektedir.

Toplantıya ev sahipliği yapan İzmir Barosu’na, tüm katılımcıların içten teşekkürlerini sunuyor;  “İHİRAP- İnsan Hakları İzleme, Raporlama ve Arşivleme Projesi”nin, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve savunma mesleğine önemli ve kalıcı katkılar getirmesini  diliyoruz.

TBB İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

Toplantı Katılımcıları