TBB Yasa İzleme Merkezi Bireysel Başvuru Konferansı

6215

Türkiye Barolar Birliği Yasa İzleme Merkezi Tarafından Bireysel Başvuru Konferansı Düzenlendi

FEYZİOĞLU: ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BAŞKAN VE ÜYELERİNE BİREYSEL BAŞVURUDA TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇTIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Türkiye Barolar Birliği Yasa İzleme Merkezi tarafından organize edilen, bilgilendirme toplantılarının ilki olan Bireysel Başvuru Konferansı, Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “2010 referandumu öncesinde yargının yapılanmasına ilişkin ifade ettiğimiz hemen hemen her çekincenin bugün gerçekleştiğini üzülerek görüyoruz. Bizim o gün söylediklerimize büyük bir tepkiyle cevap verenler bugün 2010 referandumunda yapılan yanlışları arka arkaya sıralarken ilk kez ifade ediliyor gibi bir heyecan içindeler. Çekincelerimizin içine bireysel başvuruyu da koymuştum. Bireysel başvurunun, belki de bugün Azerbaycan örneğinde yaşadığımız gibi, sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeyi geciktirecek ve yurttaşlarımız için bir çıkış olamayacak, bir tampon, filitrasyon oluşturacağından endişe ettiğimi söylemiştim. Anayasa Mahkemesi’nin fedakâr, dünyaya kendilerini açmış, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkemesi’nin içtihatları çerçevesinde yoğurdukları içtihatlarını toplumun hizmetine sunmuş olan başkan ve üyeleri bu kaygımı boşa çıkardılar. Ben kendilerine bireysel başvuruda Türkiye’nin önünü açtıkları için ve bu ön açmanın ileride, çok uzak olmayan bir gelecekte aslında Türkiye’yi nelerden koruduğunu ve kurtardığını tarihçilerin yazacağını bilerek teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.

Türkiye Barolar Birliği’nin öncülüğünde örgütlü toplumun sahiplendiği bir mücadelenin sonunda özel görevli mahkemelerin Türkiye’de tarihe karıştığını söyleyen Feyzioğlu, “Bunu takiben Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sürecinde vermiş olduğu tarihi kararlar adeta patlama noktasına gelmiş bir toplumu tekrar bir nefes olsun özgürlükle kavuşturdu ve nefes alacak ortamı bulduk. Bizim için nefes almak, düşünmek demektir; bizim için nefes almak, mücadele için güç bulmak demektir. Bunun için de; Anayasa Mahkemesi’ne, bireysel başvuru yolunda fedakârca çalışan herkese ve elbette bu yolu işleten çok kıymetli avukat meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Oturum başkanlığını Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Onar’ın yaptığı birinci oturumda Anayasa Mahkemesi Üyesi Av. Erdal Tercan; başkanlığını Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın yaptığı ikinci oturumda ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Kontacı ile Dışişleri Bakanlığı Emekli Hukuk Müşaviri Av. Münci Özmen birer sunum yaptılar.