TBB VE BAROLAR VAN'DA AÇIKLAMA YAPTI: Sağkan: Seçme ve seçilme hakkını korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak için buradayız.

1164


31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimi'nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınması kararına karşı; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Abdülbaki Çelebi, Av. Nizam Dilek, Av. Ali Bayram, Van Barosu Başkanı Av. Sinan Özaraz başta olmak üzere çok sayıda Baro başkanı ve temsilcisi ile meslektaşların katılımıyla bir yürüyüş ve açıklama yapıldı. Van Adliyesi önünde yapılan konuşmalarda Yüksek Seçim Kurulu, Van halkının iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duymaya davet edildi.

TBB Başkanı Sağkan, "Bugün en temel haklarımızdan olan, demokrasinin en önemli unsuru seçme ve seçilme hakkını korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak için buradayız" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün sadece bir hukuk konusunu, bir usul hatasını, bir yanlış mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek için burada değiliz. Bugün Van’da oy kullanan yaklaşık 450 bin yurttaşın iradesini korumak için buradayız.

Bugün bir koltuğa kimin oturması gerektiğini tartışmak için değil, hukukun araçsallaştırılmasına karşı çıkmak için buradayız. Bugün eğer Van'da yaşanan bu hukuk tanımazlığa ses çıkartılmazsa, aynı hukuksuzluğun Türkiye'nin her yerinde yaşanabileceğini hatırlatmak için buradayız.

Bizler hukukçuyuz; eleştirilerimizi de görüşlerimizi de hukuki bir çerçevede dile getiririz. Memnu hakların iadesi kararının kesinleştiği, bu kesinleşmiş kararla bir adayın il seçim kuruluna başvurarak seçime girme hakkını kazandığı ve seçim çalışmalarını yaptığı; onu aday gösteren siyasi parti için aday değiştirme sürecinin geçtiği ve seçime iki gün kala, yetkisi olmayan bir mahkemenin, usul kurallarına tamamen aykırı şekilde verdiği kararı ortadan kaldırmak suretiyle adayın seçilme yeterliliğini ortadan kaldırması en hafif tabiri ile adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve o aday için oy kullanmaya sandık başına giden Van halkının yanıltılma çabasından ibarettir.

Yargının araçsallaştırılması, yargının siyasallaşması tam da budur. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olarak haksızlık kimden gelirse gelsin, kime dönük olursa olsun hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz."

AV. R. ERİNÇ SAĞKAN'IN KONUŞMASI İÇİN TIKLAYINIZ


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle