TBB Başkanı Sağkan "Ceren Damar 5. Bilim İnsanları Hukuk Sempozyumu" Açılışına Katıldı
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, öğrencisi tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar adına Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Ceren Damar Beşinci Bilim İnsanları Hukuk Sempozyumu"na katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmalarını, Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nihat Solakoğlu yaptı.
Sağkan, Ceren Damar’ın öldürüldüğünde hissettikleri acının derinliğini anlatarak başladı sözlerine:
"2019 yılının Ocak ayıydı. Ceren Hoca'nın katlini öğrendiğimizde hepimizin içine çok büyük bir acı düşmüştü. Hiç unutmuyorum o günü. Neden bu kadar derinden etkilendiğimizi değerlendirdiğimizde aslında birçok unsurun altını çizebiliriz. Türkiye'de maalesef hemen hemen her gün yaşanan kadın cinayetlerinden duyduğumuz acı bunun çok önemli bir birleşimidir ya da çok genç yaşta birisinin katledilmesi hepimiz açısından ayrı bir acı unsurudur. Bir hukukçunun katledilmesinin tabii ki bizler nezdindeki acısının ağırlığı muhakkak ki farklıdır. Ancak şunu gördüm ki, Ceren Hoca'nın katledilmesinden sonra yaşadığımız o ağır ızdırabın, acının altından çok daha önemli bir gerekçe yatıyor.
Türkiye'de maalesef iyi insan olmak zor. Kurallara uygun yaşamak zor. Çevreye hassasiyetli bir birey olmak zor. Haksızlığın önüne geçmek için çaba sarf etmek zor. Oysa çok kolayı var. Sadece yaşamaksa amaç, çok daha kolayı var. Gördüğünüz adaletsizliklere, haksızlıklara sesinizi çıkartmayarak da yaşayabilirsiniz. O yüzden iyi insan olmak zor. Belki de Ceren Hoca iyi bir insan olduğu için ve bunu bize çok net hissettirdiği için daha farklı bir acı hissettik. Hak etmeyeni ve hak edeni ayırmaya çalıştığı için, gözünü kapatmadığı için belki de çok daha ağır bir acı hissettik.”
Sağkan, Ceren Damar’ın 85 milyonun hakkını savunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kopya çekmeye çalışana müsaade etmemek, aslında diğer öğrencileri, yani hak ederek, hazırlanarak gelen öğrencilerin hakkını savunmaktır. Ama aslında sadece öyle değil, 85 milyonun hakkını savunuyordu. Çünkü Türkiye'nin en önemli ihtiyacı, herhalde hepimiz her geçen yıl daha da ağır şekilde hissediyoruz ki, iyi hukukçuların yetişmesidir. Ve iyi hukukçuların yetişmesi için de hak edenle hak etmeyeni ayırmamız gerekir. Çünkü adaletsizlikle yoğrulan bir yerden, adaletsizliğe ses çıkartılmayan bir ortamdan çıkacak, yetişecek nesillerin bu ülkede adalet dağıtmasını beklemek hayal. O nedenle çok kıymetliydi Ceren Hoca'nın tavrı. Koruduğu değerler çok önemliydi. Ülkedeki 85 milyon için, hepimiz için iyi hukukçu yetiştirmekti koruduğu değer. O nedenle çok daha ağır, çok daha derinden hissettiğimiz bir acı yaşadık.”
Sempozyumda Bilişim Hukuku, Kamu Hukuku 1, Usul Hukuku, Ceza Hukuku, Kamu Hukuku 2 ve Özel Hukuk başlıklarında altı oturum düzenlendi.
Sempozyumun kapanış oturumu ise Prof. Dr. Nurettin Bilici moderatörlüğünde, Ağrı Barosu Başkanı Av. Serdar Günakın, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Türker Kapkaç ve Kütahya Barosu Başkanı Av. Edip İlkay Sunay’ın katılımıyla “Türk Hukuk Sisteminde Savunmanın Rolü ve Etkinliği” başlığında düzenlendi.
Haber ile ilgili Görseller
