2.02.2024
2024/79
2024/105
* Dosya kapsamında yer alan fotoğraflardan, şikâyetli avukatın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapmak suretiyle reklam yaptığı görülmektedir.
(Av. Yas. m. 55, TBB Mes. Kur. m. 7, 8 )
Şikâyetli avukat hakkında; “Instagram adlı sosyal medya hesabında ‘Hukuki konularda, davanızla ilgili görüşmek için 05… hatta mesai saatleri içinde mesaj atın, #ilgilisine’ şeklinde paylaşımlar yaparak Reklam Yasağına aykırı davrandığı” iddiası bakımından başlatılan disiplin davasında, “Disiplin Cezası Verilmesine Yer Olmadığına” ve “Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin 12.Maddesi Gereğince Dosyanın Yönetim Kuruluna İadesine” karar verilmiştir.
Şikâyetli savunmasında özetle, şikâyetçi avukatların kendisine karşı husumetinin olduğunu, hukuki danışmanlık için numara vermenin reklam yasağını ihlal etmediğini, kendisinin sadece duruşma için gittiği illerde mahkeme önünde çektiği fotoğrafların paylaşımını yaptığını beyan etmiştir.
İncelenen dosya kapsamından, Baro Yönetim Kurulu’nun 14.12.2022 günlü toplantısında, şikâyetli hakkında disiplin kovuşturması açılmasına karar verildiği,
İncelemeye konu eyleme ilişkin internet çıktılarının dosya münderecatında yer aldığı,
Baro Disiplin Kurulu’nca, “Somut Olayda Şikâyetli avukatın Instagram adlı sosyal medya hesabında ‘Hukuki konularda, davanızla ilgili görüşmek için 05… hatta mesai saatleri içinde mesaj atın, #ilgilisine’ şeklinde paylaşımımın her ne kadar 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun reklam yasağı başlıklı 55/1 maddesine ‘Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarımdan başka sıfat kullanmaları yasaktır.” aykırı olsa da Türkiye Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin Yönetmelik Hükümlerine Aykırılık başlıklı 12. Maddesi ‘Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından ilgiliye bir uyarı yazısı gönderilir ve söz konusu aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi gerektiği aksi takdirde baro tarafından resen soruşturma açılacağı bildirilir. Uyarı yazısının ilgilisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde aykırılığın giderilmediği tespit edilirse, baro tarafından resen soruşturma başlatılır. Bu Yönetmeliğe aykırı fiil veya fiilleri birden fazla işleyenler hakkında uyan yazısı gönderilmez, derhal ve resen disiplin soruşturması açılır.’ Denilmektedir. Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu’nun 2010/529 esas 2011/49 karar nolu ilamında ‘Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12 maddesinde kovuşturma açılabilmesi için getirilen uyarı ön koşulu yerine getirilmeden disiplin cezası verilemez’. Baro Disiplin Kurulu dosyayı Baro Yönetim Kurulu’na iade ederek Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12.maddesi uyarınca şikâyetti avukatların, şikâyete konu aykırılığı gidermesi, gidermediği takdirde hakkında disiplin kovuşturması açılacağının bildirilmesini talep etmelidir. Baro Yönetim Kurulu Yönetmelik uyarınca yapacağı uyarıda belirtilen süre içinde aykırılığın giderilmesi durumunda kovuşturma açılmasına yer olmadığına, aykırılığın giderilmemesi durumunda da bu nedenle disiplin kovuşturması açılmasına karar vermelidir.’ şeklindeki kararı da dikkate alınarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.” gerekçesiyle karar verildiği,
Şikâyetlinin disiplin sicil özetinde ceza olmadığı,
İhbar Eden avukatların 17.08.2023 ve 18.08.2023 kayıt tarihli ve aynı içerikli itiraz dilekçesinde özetle, şikâyetlinin reklam yasağını birden fazla kez ihlal etmesi sebebiyle Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin 12. maddesinin son cümlesine göre Baro Disiplin Kurulunca son derece isabetsiz bir karar verildiğini, Şikâyetlinin; Instagram ve TikTok adlı sosyal mecralarda her kullanıcının görebileceği şekilde 15.10.2020 ve 25.02.2022 tarihindeki müvekkilleriyle fotoğraflı paylaşımı, 20.02.2022 tarihindeki “Müvekkillerim” başlıklı videolu paylaşımı, 12.06.2022 tarihindeki “Hukuki Danışmanlık ve Hukuki Sorunlar için iletişim-…” şeklindeki farklı tarihli paylaşımları sebebiyle reklam yasağını birden fazla kez ihlal ettiğini dolayısıyla hakkında derhal ve re’sen disiplin soruşturması açılabileceğini belirterek kararın kaldırılmasını talep ettikleri,
Usulüne uygun tebligata rağmen itiraza cevap verilmediği görülmektedir.
İhbar eden avukatların itirazı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Her ne kadar Baro Disiplin Kurulunca, Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12.maddesi uyarınca dosyanın Yönetim Kurulu’na iadesine karar verilmişse de aynı maddenin son cümlesinin, “Bu Yönetmeliğe aykırı fiil veya fiilleri birden fazla işleyenler hakkında uyarı yazısı gönderilmez, derhal ve resen disiplin soruşturması açılır.” hükmü gereğince eylem bakımından uyarı yazısı gönderilmesine gerek olmadığı değerlendirilerek dosya, esastan incelenmiştir.
Avukatlık, kolektif bir itibar mesleğidir. Bu itibardan yararlanmak her avukatın hakkı olduğu gibi, bu itibarı korumak ve lekelenmesine izin vermemek de her avukatın yükümlülüğüdür.
Genel olarak reklam kamunun tümünün veya bir kesiminin ilgisini çekerek yarar sağlamak amacıyla herhangi bir yoldan yapılacak tanıtma faaliyeti olarak ifade edilebilir. Bu sebeple reklam, serbest rekabet kavramı ve kuralları içerisinde yer alır. Oysa avukatlar rakip değil, yargının kurucu unsuru olarak görev alan adaletin yardımcısıdırlar.
Dosya kapsamında yer alan fotoğraflardan, şikâyetli avukatın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapmak suretiyle reklam yaptığı görülmektedir. Şikâyetlinin bu eylemi kendisine iş sağlamaya yönelik olup, haksız rekabet yasağına da aykırılık teşkil etmektedir.
Avukatlık Kanunu’nun 55. maddesi, “Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kâğıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır. Bu yasak, ortak avukatlık bürosu ve avukatlık ortaklığı hakkında da uygulanır. Yukarıdaki yasaklara ilişkin esaslar Türkiye Barolar Birliğince düzenlenecek yönetmelikle belirlenir.” Türkiye Barolar Birliği meslek Kuralları’nın 7. maddesi, “Avukat, salt ün kazandırmaya yönelen her türlü gereksiz davranıştan titizlikle kaçınmalıdır.”, 8. maddesi, “Avukat kendine iş sağlama niteliğindeki her davranıştan çekinir.” hükümlerini düzenlemiştir.
Şikâyetli avukat, kendisine iş sağlamaya yönelik eylemiyle, reklam ve rekabet yasağına ilişkin hükümleri ihlal ettiği gibi avukatlık mesleğinin itibarının da zedelenmesine sebebiyet vermiştir.
Avukatlar, davranışlarında, yalnızca elde edilecek sonuca odaklanmamalı, mesleğin kolektif itibarını ve vakarını zedelemeyecek davranışlarda bulunmalıdır. Somut olayda ise şikâyetli avukatın kendisine iş sağlamaya yönelik olarak davranışlarda bulunduğu, bu durumun açıkça yukarıda gösterilen kurallara aykırı olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, şikâyetli avukatın mesleğinde gerekli özeni göstermemesi nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılması gerekirken aksi yöndeki Baro Disiplin Kurulu kararı hukuken isabetli bulunmamış, itirazın kabulü ile kararın kaldırılmasına, şikâyetli avukatın eylemine uyan uyarma cezası ile cezalandırılmasına karar vermek gerekmiştir.
Gereği düşünüldü:
1-İhbar eden avukatların itirazının kabulüne, … Barosu Disiplin Kurulu’nun “Disiplin Cezası Verilmesine Yer Olmadığına” ve “Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin 12.Maddesi Gereğince Dosyanın Yönetim Kuruluna İadesine” ilişkin 19.07.2023 gün ve 2023/1 Esas, 2023/3 Karar sayılı kararının KALDIRILMASINA, şikâyetli avukatın UYARMA CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,
2- Kurulumuz kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesinde dava yolu açık olmak üzere,
Oybirliğiyle karar verildi.