“AİHS VE İNSAN HAKLARI HUKUKU KAPSAMINDA CİNSEL SUÇLAR” KONULU ULUSLARARASI KONFERANS BAŞLADI

1977

TÜRKİYE Barolar Birliği’nin (TBB) ana faydalanıcısı olduğu “Baroların ve Avukatların Avrupa İnsan Hakları Standartları Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi” kapsamında, Avrupa Konseyi iş birliğiyle düzenlenen “AİHS ve İnsan Hakları Hukuku Kapsamında Cinsel Suçlar” konulu konferans, TBB Avukat özdemir özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

TBB İnsan Hakları Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen konferansın açış konuşmalarını, TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian Urse ve Mitchell Hamline Hukuk Fakültesi Dekanı Dr. Eric Janus yaptı.

İki gün sürecek olan (10-11 Aralık 2021) konferansta “Cinsel suçların önlenmesi”, “Etkili soruşturma yükümlülüğü ve delil toplama”, “Maddi hukuk ve kovuşturma”, “Mağdur hakları ile ilgili son gelişmeler” başlıkları ele alınacak ve çalışma grubu toplantıları yapılacak.

Sağkan, açış konuşmasına, “Bugün İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin ilan edilişinin 73. yılı. Bizler de geçen hafta TBB’nin 36. Olağan Genel Kurulu’ndan sonra mazbatalarımızı aldık. Aslında ilk uluslararası etkinliğimizin bugüne denk geliyor olmasının simgesel olarak çok ama çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” sözleriyle başladı.

“AVUKATLARA BüYüK GöREVLER DüŞTüĞüNüN FARKINDAYIZ”

TÜRKİYE’de başta birey hakları olmak üzere gasp edilen en temel hak ve özgürlüklerin kazanımına, ilkeleri ve devrimleriyle yol açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını anmadan bir insan hakları günü kutlanamayacağını söyleyen Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef bizler hala insan hakları sorunlarını, avukatların ve baroların bu alandaki rolünü, en başta da TÜRKİYE’deki hak ihlallerini konuşmak durumundayız. Zira Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının tanınmadığının açıkça en üst noktadan ifade edildiği, Anayasa Mahkemesi kararlarının yerel mahkemelerimiz tarafından uygulanmadığı bir noktada, avukatlara ve özellikle onların meslek örgütü olan barolara ve çatı örgütü olan TÜRKİYE Barolar Birliği’ne çok büyük görevler düştüğünün farkındayız.

Hepimizin bildiği üzere bir avukat aslında sabah evinden çıkıp adımını attığı an itibariyle insan hakları savunucusu rolüne bürünüyor. Aynı zamanda Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 95. maddeleriyle de bu görev hem bizlere hem de meslek örgütlerimiz olan barolara ‘insan haklarını korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ adı altında, bir görev ve yetki olarak da düzenlenmiş durumda. Bu hususun çok ama çok önemli olduğunun da bilincindeyiz. İnsan haklarını korumak mücadelesini bireysel olarak her adımımızda yaptığımız gibi aynı zamanda bu kavramlara işlerlik kazandırmak cümlesinin ise işte tam da bu tür eğitim faaliyetleriyle olacağı inancındayız.”

Başta Prof. Dr. Feridun Yenisey olmak üzere organizasyonda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür eden Sağkan, “10 Aralık İnsan Hakları günümüz sizler sayesinde eminim ki bundan sonraki yıllarda artık bu konuların tartışılacağı değil, geçmiş yıllardaki trajedilerin anılacağı gün olarak hatırlanacaktır” ifadelerini kullandı.

‘5 BİN AVUKATIN EĞİTİMİ’ HEDEFİ AŞILDI

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian Urse de yaptığı konuşmada “Baroların ve Avukatların Avrupa İnsan Hakları Standartları Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi” hakkında genel bilgilendirmede bulunarak, proje kapsamında 5 bin avukata yönelik olarak planlanan eğitim hedefinin üstüne çıkıldığını dile getirdi. Urse ayrıca çevrimiçi veritabanı-kütüphane kurulmasıyla ilgili hususları paylaştı.

“CİNSEL SUçLAR KüLTüREL BİR SORUN”

Mitchell Hamline Hukuk Fakültesi Dekanı Dr. Eric Janus ise cinsel suçların kültürel bir sorun olduğuna değinerek, ABD’de cinsel suçların soruşturulması, kovuşturulması, önlenmesi ile ilgili bilgiler verdi. Janus, ceza adalet sistemindeki süreçten, cinsel şiddete karşı toplumsal tavırlardan, cinsel suçların önlenmesine ilişkin çalışmaların öneminden bahsetti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle