SAĞKAN: İSTEDİKLERİ KADAR YOK SAYSINLAR; KADIN MÜCADELESİ VAR, KADIN DAYANIŞMASI VAR

3029

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez ve Genel Sekreter Av. Veli Küçük’den oluşan TBB heyeti, Adana Barosu tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli”ne katıldı.

Baro başkanlarının yanı sıra 57 baronun kadın merkezleri temsilcileri, bu alanda çalışan avukatlar ile STK temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantının açış konuşmaları, Birlik Başkanı Sağkan ile Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz tarafından yapıldı.

Günümüzde insanlığın en önemli evrensel sorunu ve utancı olan, kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek, hep birlikte, el ele vererek çözüm üretmek zorunda olduklarını söyleyen Gökayaz, kadın cinayetleri, artan şiddet ve tecavüz konularında topyekûn bir mücadele çağrısı yaptı.

Birlik Başkanı Sağkan da sözlerine 18 Mart çanakkale Zaferi’nin 107. yılını kutlayarak başladı. “Dünyanın geri kalanından önce gasp edilen haklarını kadınlara iade eden bir liderimiz var” diyen Sağkan, aradan geçen sürede gelinen noktayı, “Büyük ve sistematik bir çalışmayla; kadının sosyal yaşamdan, ekonomik yaşamdan dışlanmaya çalışıldığı bir süreçle karşı karşıya olduğumuz bir dönemi yaşamaktayız” sözleriyle özetledi. Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü: 

“öncelikle cinsiyet ayrımcılığını, bu ayrımcılıktan beslenen ve artık sistematik bir hal alan kadına yönelik şiddeti sıradanlaştırmaya, toplumu cezasızlık politikasına alıştırmaya ve bu akıl dışılığı normalleştirmeye çalışan zihniyete karşı burada sizlerle bir araya gelmiş olmaktan büyük onur duyuyorum.

Kadınları, sınırları başkaları tarafından çizilen alanlarda, kendisine ait olmayan hayatları yaşamaya mahkûm etmenin gayri meşru yöntemi olan şiddet, bugün artık gazetelerin 3. sayfalarına hapsedilemiyorsa, bu sizlerin eserinizdir. Bu, kadın mücadelesinin eseridir. STK’ların, baroların kadın hakları komisyonlarının ve kadın avukatların eseridir.

Bunlardan biri de kadınların hak mücadelesine verdiği katkılarla hem Adana Barosu’nun hem mesleğimizin unutulmaz isimleri arasına giren, TüBAKKOM’un önceki dönem Yürütme Kurulu üyelerinden ve dönem sözcülerinden merhum Avukat ülcaz Olgun Şahin… Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum.”

Sağkan, daha üç gün önce, Adana’da bir kadının erkek şiddetinden iki çocuğuyla birlikte yalın ayak kaçarak yarı baygın halde bulunduğunu hatırlatarak, her gün bir başka şehirde kadına yönelik şiddet ve cinayet olayının yaşandığını ifade etti.

Konuşmasında, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, evlenme teklifini reddeden kadını bileğine bağladığı bıçakla öldüren sanığa “tasarlayarak” değil, “duygusal çöküntü ve anlık hiddetle işlediği” iddiasıyla verilen indirimli cezayı yerinde bulmasına ilişkin kararından bir bölüm okuyan Sağkan, bu kararın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmanın somut belgesi olduğunu söyledi. Sağkan, “Bu karar, İstanbul Sözleşmesi’nden, kadın mücadelesiyle bugüne kadar ilmek ilmek örülen bu mücadeleden tamamen siyasi bir iradeyle vazgeçilmesinin sonucudur. Kabul edilemez bir karardır” diye konuştu.

Türk Ceza Kanunu’nda 18 maddelik bir değişikliğin Meclis’e sunulduğunu ve önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmesine başlanacağını öğrendiklerini anlatan Sağkan, bu alanda mücadele eden sivil toplum örgütlerine, barolara, TÜRKİYE Barolar Birliği’ne şu ana kadar bir çağrı yapılmadığını söyledi.  Sağkan, “önümüzdeki hafta komisyona gelecek olan ve kadına yönelik şiddetle ilgili hukuki düzenlemeleri içeren ve ana kanunumuzda değişiklik öngören teklife ilişkin sivil toplum örgütleri yok, barolar yok, TÜRKİYE Barolar Birliği yok. İstedikleri kadar yok saymaya çalışsınlar, bu ülkede kadınlar ve kadın mücadelesi var, kadın dayanışması var. İstedikleri kadar görmezden gelmeye çalışsınlar, bu ülkede barolar ve sivil toplum kuruluşları var, özgür geleceğimiz için mücadele edecek Gazi Mustafa Kemal’in evlatları var” dedi.

Kadına yönelik şiddete son verilmesi için yapılacak bu tür bilimsel çalışmalarla ortaya çıkacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Sağkan, Adana Barosu’na, baroların kadın merkezlerinin temsilcilerine ve konuşmacılara teşekkür etti.

Moderatörlüğünü TBB Delegesi ve Kadın Hakları Merkezi üyesi Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan’ın yaptığı panelde; Aktivist, Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü “Kadın Politikasızlığı”, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, “Adli Tıp Penceresinden Kadın”, Gazeteci, Haber Sunucusu, Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı özlem Gürses, “Medyada Nasıl Başarısız Oldum?”, İstanbul Barosu üyesi Av. Selin Nakıpoğlu, “Israrlı Takip” konu başlıklarında sunum yaptılar.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle