TBB TAHKİM GÜNÜ ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ

2762

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Tahkim Merkezi tarafından, 27 Mart 2022 tarihinde düzenlenen “Tahkim Günü” etkinliği ve “Tahkim Eğitimi” yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Açış konuşmalarını TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TBB Saymanı ve Tahkim Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu üyesi Av. Gökhan Bozkurt, TBB Tahkim Merkezi Divan üyesi Prof. Dr. Fikret Eren ve TBB Tahkim Merkezi Başkanı Av. Rifat Bacanlı’nın yaptığı etkinliğe baro başkanları, Yargıtay’ın ceza ve hukuk kurullarından üyeler, İYİ Parti Genel Sekreteri, akademisyenler, Ankara Bölge İdare Mahkemeleri ile ilk derece yargı mahkemeleri üyeleri, Anayasa Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı’nın temsilcileri, Büyükşehir Belediyelerinin hukuk müşavirleri ve çok sayıda meslektaşımız katıldı.

BİRLİK BAŞKANI SAĞKAN, YARGININ ÜÇ TEMEL SORUNUNA DİKKAT çEKTİ

TBB Başkanı Sağkan, açış konuşmasında, Türk yargı sisteminin temelde üç belirgin sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Bizim yargı sistemimizde uzun yargılama süresi gibi ciddi bir problemimiz var. İkinci olarak yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorunumuz var. üçüncü olarak da ehliyet sıkıntımız var. Bu üç sorunu teşhis etmeden, kabul etmeden, bunlara ilişkin doğru çözüm yöntemlerini geliştiremeyiz” dedi.

Göreve geldikleri 3,5 aylık süre içerisinde bu sorunların çözümüne ilişkin ciddi çaba harcadıklarını, kısa sürede 12 bine yakın meslektaşa nitelikli eğitim sunduklarını kaydeden Sağkan, “Avukatın, hakimin savcının başta olmak üzere yargının süjelerinin alanlarında uzman ve ehil olmalarının, en başta gelen sorunumuzun çözümü için atılması gereken çok ciddi bir adım olduğu inancındayız” ifadelerini kullandı. Sağkan, “Aslında, bahsettiğim üç temel sorunun çözümü için bulunan bir yöntemdir tahkim. çabuk sonuç alabilmek, tarafsızlığına ve bağımsızlığına duyulan güven ve aynı zamanda ehil bir kadroya bu uyuşmazlığı teslim etmek. Bu anlamda tahkim, yargı sistemindeki üç sorunun çözümü için geliştirilen bir sistem” şeklinde konuştu.

Tahkimin bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak hepimizin yaşantısına girdiğini ifade eden Sağkan, “TBB Tahkim Merkezimizin, Türkiye’nin ihtiyacı olan; yurt dışında saygınlığıyla, güvenilirliğiyle bilinen; bağımsızlığına ve tarafsızlığına herkesin inandığı, hakemlerin ehilliği konusunda kimsenin şüphe duymadığı bir yapı olarak belki de yargı sistemimizin tüm dünyadaki marka yüzlerinden biri olacağına inanıyorum” dedi.

BOZKURT: öNüMüZDEKİ YIL ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARILARI ANLATACAĞIZ

TBB Saymanı ve Tahkim Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu üyesi Av. Gökhan Bozkurt da Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan mevzuatın, TBB Yönetim Kurulu’nda hızla kabul gördüğünü ve Kurul’un çalışmaya başladığın söyleyerek “Tahkim Günü” etkinliklerinin geleneksel hale geleceğini kaydetti. “çok kısa sürede bugüne geldik” diyen Bozkurt, “önümüzdeki yıl yapacağımız ‘Tahkim Günü’ etkinliğinde ne kadar büyük bir başarı elde ettiğimizi anlatacağımı çok iyi biliyorum, inanıyorum” ifadelerini kullandı.

TBB Tahkim Merkezi Divan üyesi Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren de yargı sisteminde savunmayı temsil eden avukatların bağımsızlığına vurgu yaparak; onların iradeleriyle oluşan baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin bağımsız, adil ve tarafsız yargıyı savunan, Türkiye’nin güvenilir kuruluşları olduğunu söyledi.

Eren, “Tahkim, kişilerin iradeleriyle, tasarruf edebileceği alanlardaki haklarını, özellikle mal varlığı haklarını savunan, mahkemeler gibi özgün, bağımsız ve tarafsız bir kuruldur” diye konuşarak meslektaşlara sözleşmelerine tahkim şartı koyma çağrısında bulundu.

TBB Tahkim Merkezi Başkanı Av. Mehmet Rifat Bacanlı da konuşmasında TBB Tahkim Merkezi’nin uzun süredir faaliyette bulunduğunu, ocak ayı itibarıyla yaptıkları revize ile Merkezi modern tahkim kurallarına kavuşturduklarını söyledi.
Bacanlı, her türlü otoriteden bağımsız ve tarafsız bir şekilde hareket eden TBB Tahkim Merkezi’nin Dünyanın en önemli merkezlerinden biri olacağını kaydetti.

Açış konuşmalarının ardından; Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren’in yönetimindeki ilk iki oturumda; Yargıtay üyesi Ali çolak, TBB Tahkim Merkezi Divan üyesi Prof. Dr. Bilgehan çetiner, Prof. Dr. Musa Aygül ve Yargıtay üyesi Doğan Ağırman birer sunum yaptı. Doç. Dr. Alper çağrı Yılmaz yönetimindeki son oturumda ise Av. Mehmet Rifat Bacanlı ile TBB Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Av. Hasan Hüseyin Alparslan sunumlarını gerçekleştirdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle