Onur Anıtı’na Saldırı Davasında TBB ve Baro Başkanlarının Katılma Talepleri Kabul Edildi

2719

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı noktaya dikilen ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen Onur Anıtı'na saldırdıkları gerekçesiyle tutuklanan 2 kişinin yargılanmasına, Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı.

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, duruşmaya Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran ve Ordu Barosu Başkanı Av. Sibel Torun ile birlikte katıldı.

Duruşmada TBB adına katılma talebinde bulan Sağkan, “Suçtan zarar gören kavramı mağdur ile eşitlenmemelidir. Korunması gereken haklı çıkar sahipliği şeklinde geniş yorumlanması gereklidir. Dava konusu fiilden sadece bir kişi ya da bir kurum zarar görmedi. Cumhuriyete, onun kurucu değerlerine inanan tüm bireyler bu suçtan zarar görmüştür. Katılma talebi bizler açısından sadece bir tercih değil aynı zamanda bir görevdir” ifadelerini kullandı. TBB’nin yanı sıra baroların da katılma taleplerini kabul eden mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Nisan 2022 tarihine erteledi.

Duruşmanın ardından bir açıklama yapan TBB Başkanı Sağkan, Samsun’da Onur Anıtı’na yapılan saldırının, sadece Atatürk’ün manevi değerlerine, büstüne yapılan bir saldırı olduğuna inanmadıklarını söyleyerek, “Bu aynı zamanda Cumhuriyet’in kurucu değerlerine yapılan bir saldırıdır ve arkasında başka bir planın, başka bir kin ve nefretin, toplumsal barışa yönelik başka bir ciddi saldırının olması ihtimali de araştırılmalıdır. Baro başkanlarımızın ve bazı sivil toplum örgütlerinin davaya katılmalarının kabulü yönünde karar tesis edilmesi de son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE Barolar Birliği, 3 Şubat 2022 tarihinde Onur Heykeli’ne urgan bağlayarak yıkmak isteyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, iki şahısla ilgili hukuki süreci sonuna kadar yakından takip edeceğini duyurmuştu.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle