CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Milletvekillerinden TBB’ye Ziyaret

1627

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay başkanlığındaki milletvekillerinden oluşan heyet TÜRKİYE Barolar Birliği’ni (TBB) ziyaret ederek Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Genel Sekreter Av. Veli Küçük ve Sayman Av. Gökhan Bozkurt’la görüştü.

Sağkan, ziyaretin ardından yapılan basın açıklamasında; görüşmede ele alınan konu başlıklarını; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, savunmanın bağımsızlığına yönelik saldırılar, avukatların yaşadığı sosyoekonomik sorunlar, avukata yönelik şiddet ve son dönemde artan avukat intiharları olarak özetleyerek, bu kapsamda, çözüme ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

SAĞKAN: YARGI KARARLARI ELEŞTİRİLEMEZ DEĞİLDİR

“Anayasasının 2. maddesinde hukuk devleti olduğu yazan ülkemiz, maalesef ki yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının yitirilmesiyle hukuk devleti olma çizgisinden hızla uzaklaşmıştır” diyen Sağkan, yargı kararlarının bağlayıcılığı tartışılamaz olmakla birlikte, bu durumun kararların eleştirilemez anlamına gelmediğini vurguladı. Sağkan, “özellikle pazartesi günü verilen ve kamuoyunda ‘Gezi Davası’ olarak bilinen davayla ilgili karar, vicdanları yaralamıştır. 2017 yılında soruşturma süreciyle başlayan bu yargılamanın içerisinde gerek usul gerekse esasa ilişkin yaşanan eksikleri ve kusurları özetlemeye kalkışsak burada saatler sürer. Beraat kararı verildikten sonra yeni hiçbir delil bulunmadığı halde cezalandırma kararı verilmiş olması, AİHM kararlarına uyulmaması, tutuklama için hiçbir gerekçe olmadığı halde haksız gerekçelerle ve keyfi bir tutumla tutuklama kararları verilmesi yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını son derece tartışılır hale getirmiştir” şeklinde konuştu.

Sağkan, TBB’nin konuya ilişkin düşüncelerini kamuoyuyla ayrıntılı olarak paylaştığını da hatırlatarak, savunma makamının çatı örgütü olan TÜRKİYE Barolar Birliği’nin yargının ve kurucu unsurlarından olan savunmanın durumuyla ilgili konularda görüşlerini alan CHP heyetine teşekkürlerini sundu.

ALTAY: BU KESİNLİKLE BİR SİYASİ BİR KARARDIR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da basın açıklamasında, daha bu ay iki avukatın intihar ettiğini ifade ederek, “Yaklaşık 165 bin avukatımızın, ki çok önemli bir görev ifa eden avukatlarımızın, meslek ile yargı ile ilgili sorunları noktasında parti olarak çatı örgütleri TÜRKİYE Barolar Birliği’nde karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak ne yapabiliriz noktasında güzel bir değerlendirme yaptık” ifadelerini kullandı.

Altay, Gezi Parkı Davası'nda verilen ceza kararlarına ilişkin, "Bu karar, kesinlikle siyasi bir karardır" dedi. Beraat verilen bir davada, dosyada hiç delil yokken ağırlaştırılmış müebbet verilmesi hadisesinin kendisine Ergenekon ve Balyoz kumpas davalarını hatırlattığını söyleyen Altay, “Bu davalarda müebbet hapis cezası alanlar şimdi dışarıda özgür, o cezayı verenler ya kaçak ya cezaevinde" dedi.

Altay, “Her şeye rağmen; TÜRKİYE’de demokrasinin yanında olan, yargının üç ayağından biri olan TÜRKİYE Barolar Birliği’ni demokrasimiz ve hukukumuz için de bir güvence olarak, bir umut kaynağı olarak gördüğümüzün de altını çizmek istiyorum. Yargının, siyasetin giyotinine dönüştüğü bugünlerde TÜRKİYE Barolar Birliği’nin bağımsız ve özgür duruşu, Türk demokrasisi adına hepimizi umutlandırması gereken bir tutum ve durumdur” ifadelerini kullandı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle