TÜBAKKOM BASIN AÇIKLAMASI

739

3 Ekim 2022 tarihinde, Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan hakim Serkan Tüzün’ün, hakimlik sınavına hazırlanan üç çocuk annesi eşi İlksen Tüzün’ü ateşli silahla vurarak öldürdüğü ve ardından intihar ettiği bilgisi basına yansımıştır.

Maktulün ailesi tarafından yapılan açıklamada kızlarının yıllardır işkence ve şiddete maruz kaldığı, tehdit ve baskı altında yaşadığı belirtilmiştir.

Eşini öldürdükten sonra intihar eden Serkan Tüzün hakkında özlük haklarını düzenleyen idari birim tarafından taziye mesajı yayınlanmış olması, yargının kadına dönük şiddetle mücadele perspektifini göstermesi bakımından son derece manidar olmakla birlikte bu kurumun hakim ve savcılar hakkında yapılan şikayetleri inceleyen mercii olması göz önüne alındığında ise bir o kadar kaygı vericidir. Görünür olan bu bakış açısı mesajın silinmesi ile ortadan kalkmamaktadır.

Toplumun her kesiminde yaygınlaşan şiddetin ve kadın cinayetlerinin münferit olaylar olmadığını biliyoruz. Bu kez de bir meslektaşımızın canına mal olan eril şiddetin asli sorumlusu kadının can güvenliğini sağlayamayan, kadına yönelik şiddetle mücadelede aktif politikalar üretmeyen, yasaların etkin şekilde uygulanmasını sağlayamayan siyasi iktidardır.

İlksen Tüzün’ün katledilmesinin derin üzüntüsünü yaşarken, bu cinayeti ve kadına yönelik şiddeti cesaretlendiren söylemleri kınadığımızı, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakaları son buluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU
TüBAKKOM