Minou Mirabal'ın konuk olduğu "Kadınların Adalete Erişimi" panelinde yürekler tek ses: "Yaşasın Kadın Mücadelesi"

1418

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında düzenlenen “Kadınların Adalete Erişimi” paneli, 19 Kasım 2022 tarihinde, TÜRKİYE Barolar Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Uçan Süpürge Vakfı tarafından yürütülen; Sivil Düşün ve Dünya Kadın Yürüyüşü destekleriyle gerçekleşen panelin özel konuğu ise 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nün anılarına ithaf edildiği Mirabal Kardeşler'den Minerva Mirabal'in kızı Minou Taravez Mirabal oldu.

Açış konuşmalarını TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez ve Dominik Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Lalia Gonzales’in yaptığı panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Eylem ümit Atılgan üstlendi.

“SADECE 25 KASIM DEĞİL, 365 GüN ŞİDDETLE MüCADELE GüNüDüR”

Birlik Başkanı Sağkan, açılışta yaptığı konuşmasına, dört yıl önce Mirabal kardeşleri andığı ve TÜRKİYE’deki artan kadın cinayetlerinden örnekler verdiği konuşmasından bölümler okuyarak başladı. “Kadına karşı şiddetin her geçen gün artığı bu topraklarda sadece 25 Kasım değil, 365 günün 365’i de şiddetle mücadele günüdür” vurgusunda bulunan Sağkan, geçen dört senede kadın mücadelesi ve dayanışmasının arttığını kaydetti. Sağkan, “Ancak bu mücadelenin, yönetim gücünü elinde bulunduranlar tarafından desteklendiğini söylemek çok güç. Bırakın desteklemeyi, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla birlikte, kadın mücadelesine karşı bir engelin bizzat siyasal iktidar tarafından konulduğunu ve maalesef bu dört yılda, o konuşmada saydığım kadın cinayetlerine yüzlercesinin eklendiğini görüyoruz” dedi.

Kadın hareketlerini, tarihin akışını değiştiren hiçbir toplumsal hareketten, hiçbir insan hakları, özgürlük ve demokrasi mücadelesinden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını kaydeden Sağkan, “Daha verilecek çok mücadelemiz var” dedi. Birlik Başkanı, “TÜRKİYE Barolar Birliği olarak kadına yönelik şiddeti sonlandırmak ve kadınların adalete erişiminin önündeki engelleri kaldırmak için hem ulusal çapta barolarımız, meslektaşlarımız ve sivil toplum örgütleriyle hem de uluslararası iş birlikleriyle sürdürdüğümüz mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” diye sürdürdüğü konuşmasını, “İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceğeyiz, yaşasın kadın mücadelesi” diyerek bitirdi.

“KADINLARIN ADALETE ERİŞİMİNİN öNüNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez de kadının köklerini tarihten aldığı varlık mücadelesinin uzun, ödenen bedellerle dolu bir yol ve aynı zamanda destansı bir yolculuk olduğunu söyledi.

“Kadınların varoluş mücadelesinde bir adanmışlık vardır” diyen Suiçmez, hayatlarını bu mücadeleye bağışlayan kadınların hikayeleri farklı olsa da ortak yanlarının pes etmeme iradesi ve mücadele azmi olduğunu vurguladı.

Suiçmez; TÜRKİYE’de, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede hukuka aykırı olarak çekilme kararının verilmesi nedeniyle kadın cinayetlerinin hızla artmaya devam ettiğini vurguladığı konuşmasında TBB ve baroların, 81 ilde kadınların adalete erişimi için hizmet verdiğini kaydetti. “Adli yardım hizmetlerinin yüzde 85’ini kadınlara yönelik verdiğimiz hizmetler oluşturmaktadır” diyen Suiçmez, TBB ve baroların kadınların adalete erişiminin önündeki engelleri dün olduğu gibi bundan sonra da aynı hassasiyetle kaldırmaya devam edeceğini ifade etti.

“BüTüN MAĞDURLARDA İNATçI BİR İYİMSERLİK VARDIR”

Açış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Eylem ümit Atılgan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Mirabal, kendisine ısrarlı bir şeklide “Nasıl bu kadar iyimser olabiliyorsunuz?” sorusunun yöneltildiğini kaydetti.

Mirabal, insanlığa karşı işlenen suçların bütün mağdurlarında inatçı bir iyimserlik olduğunu, bunu sahada da gözlemlediğini anlatarak, “İyimser olmaktan onur duyuyorum. Annem ve teyzelerim bir karar verdiler. Bu mücadeleye, bu kavgaya devam edeceğiz dediler. Bilerek gittiler. Bizi çok sevdiler. Bizim adil ve demokratik bir sistemde yaşamamızı istiyorlardı. Ben iyimser olmayacaksam, onların mirasına sahip çıkmıyorum demektir” ifadelerini kullandı.

Kadının mücadelesinin dünyanın her yerinde devam ettiğini söyleyen Mirabal, “Hiç kuşkusuz ilerleme kaydettik. Ancak daha sona varmadık. Bu trajediyi geride bırakmak istiyorsak her bir insana ihtiyacımız var. Mücadeleyi sürdüreceğiz. Er geç bu ayrımcılık son bulacak. En azından istisnai bir hal alacak. Bu umut olmazsa olmaz. Kadına yönelik şiddet bir istisna olacak. Biz bu umudu beslemek zorundayız” dedi.

Toplantıdan sonra Birlik Başkanı Sağkan, Başkan Yardımcısı Suiçmez ve Genel Sekreter Av. Veli Küçük tarafından konuklara teşekkür plaketi takdim edildi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle