KONYA’DA YAŞANAN HAYVANA ŞİDDET DAVASINDA MAHKEMECE VERİLEN KARAR HAYVAN HAKKI MÜCADELESİNE YÖNELİK BİR DARBE NİTELİĞİNDEDİR

1860

Konya Büyükşehir Belediyesine ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğin kürekle kafasına defalarca kez vurularak öldürüldüğü görüntülerin basında paylaşılması üzerine uluslararası ve yerel basında ve kamuoyunda büyük ses getiren ve uzun süre gündemde kalan, belediye çalışanlarının yargılandığı Konya 14. Asliye Ceza Mahkemesi 2022/918 Esas dosyasının, 20.01.2023 tarihinde görülen karar duruşmasına TÜRKİYE Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu üyemiz Av. İpek Yılmaz, Av Şefika Yıldırım, Av. Dilruba Uslu Cihan, Av. Ayşegül Başkoçak çifçi katılmış ve Av. İpek Yılmaz tarafından TÜRKİYE Barolar Birliği adına müdahillik talebinde bulunulmuştur.

Birliğimizin, Baroların ve STK’ların katılma talepleri Mahkeme tarafından reddedilirken yaşanan olayda ihmali bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü katılan sıfatı ile dosyada yer almıştır.

Görüntülerde yer alan bakımevi çalışanı sanıklar hakkında takdiri indirim de uygulanmak suretiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verildikten sonra hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir. Söz konusu karar caydırıcılıktan uzak olduğu gibi hayvan hakkı mücadelesine yönelik bir darbe niteliğindedir.

TÜRKİYE Barolar Birliği olarak, müdahillik talebimizin reddine ilişkin karara karşı istinaf yoluna başvuracağımız gibi cezasızlık politikalarının uygulandığı tüm davaların sonuna kadar takipçisi olacağız. Kimden ya da nereden geldiğine bakmaksızın tüm hak ihlallerinin karşısında olmaya, tüm canlıların özgür bir dünyada yaşam hakkına sahip olması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Saygılarımızla.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ