MEDENİ KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞİNİN 97.YILINDA KAZANIMLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ!

1654

4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, kadınların eşit yurttaş olma yolundaki tarihsel mücadelesinin hukuk alanındaki en önemli yansımalarındandır. Tek eşlilik, resmi nikah, kadının boşanma hakkı, miras hakkı gibi temel medeni hakların yasal güvenceye alınması, aynı zamanda laik hukuk sistemi yolunda atılmış büyük bir adımdır.

Geldiğimiz noktada, kadınların Medeni Kanun ile güvenceye alınmış olan hakları büyük ve yakın bir tehlike altındadır. Kutsal aile kavramı içerisine sıkıştırılmaya çalışılan kadınlar her türlü şiddete ve istismara açık hale getirilirken, laik hukuk sisteminden ve kadın-erkek eşitliği ilkesinden de hızla uzaklaşılmaktadır.

Son yıllarda birtakım odaklarca gündeme getirilen ve siyasal iktidar tarafından da desteklendiği anlaşılan Türk Medeni Kanunu’nda kadın aleyhine değişiklik söylemleri, kadınların bir asrı aşan medeni haklar mücadelesinin yok sayılmasıdır.

Kadın yoksulluğunu ortadan kaldırmak yerine, yoksul kadının nafakasına göz diken, kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığı bir toplumda aile hukukunda arabuluculuk gibi uygulamaları gündeme getiren anlayışı kabul etmiyoruz.

TÜBAKKOM olarak, kadınların hak ve kazanımlarından birini dahi kaybetmemek için mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyor, Medeni Kanun’un yürürlüğe girişinin 97.yıl dönümünü  kutluyoruz!

TÜBAKKOM