İşkenceye Gösterilen Yargısal ve İdari Tolerans İle Cezasızlığın ve Yeni Hukuk Tanımazlıkların Önünün Açılması Kabul Edilemez

961

01.12.2023 günü Diyarbakır ili Sur ilçesinde trafik polislerinin fiziki şiddetine maruz kalarak kolu kırılan meslektaşımızın sağlık ve hukuksal süreçleri Diyarbakır Barosu tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.

İnsanlığın en temel kazanımlarından vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı hakkı bir kez daha kolluk tarafından orantısız, ölçüsüz ve şüphesiz ki hukuka aykırı bir şekilde ihlal edilmiştir.

Pazartesi günü adliye koridorunda polis tarafından burnu kırılan meslektaşımızın Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmasındaydık. Perşembe günü İskenderun’da adliye girişinde ve başsavcının gözleri önünde darp edilen meslektaşımızın yanındaydık. Cuma günü Diyarbakır’dan gelen bu işkence haberi, sistematik bir hal alan insan hakkı ihlallerine karşı bütünlüklü mücadele yürütme gerekliliğini bir defa daha ortaya çıkarmıştır.

Öte yandan, dün İskenderun Başsavcılığı ve bugün de Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan “işkenceye maruz kalanların ne kadar da haksız olduğu” yönündeki manipülatif açıklamaların işkence suçunun üstünü örtmeye ve işkenceciyi aklamaya yönelik olduğu açıktır. Bu tip sorumsuzca ve yargısal mercileri etkilemeye yönelik açıklamalar, kamusal görev zırhı ardına saklanan kolluğun hukuk tanımazlığının önünü açmakta, yurttaşların yargısal mercilere etkili başvuru haklarını sakatlamaktadır. Oysa, Güvenlik birimlerinin bir yurttaşa işkence yapması hiçbir sebeple meşru kılınamaz.

Halen hastanede tedavisi devam eden meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, işkenceye sıfır tolerans ile hukuksal süreci Diyarbakır Baromuzla birlikte en etkin şekilde takip edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
AVUKAT HAKLARI MERKEZİ