Avukatlık Kanunu’nun 134. ve 135. maddeleri iptal edilmiş, iptal kararının yürürlüğü dokuz ay ertelenmiştir
Anayasa Mahkemesi 22 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararıyla 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 134. ve 135. maddelerini iptal etmiş, iptal hükümlerinin dokuz ay sonra yürürlüğe girmesini uygun görmüştür.
Avukatlık Kanunu’nun 134. maddesinde disiplin cezalarının uygulanacağı haller, 135’nci maddesinde ise disiplin cezaları düzenlenmektedir. Anayasa Mahkemesinin kararının, farklı kanunlardaki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının disiplin hükümlerine ilişkin oluşturduğu genel içtihadının devamı niteliğinde olduğu görülmektedir.
Anayasa Mahkemesi “disiplin cezası uygulanabilecek hâller sayılmakla ve disiplin cezaları da gösterilmekle birlikte maddede sayılan disiplin suç ve cezaları arasında yeterli bağlantının kurulamadığı, bu çerçevede disiplin cezasını gerektiren eylemin gerçekleşmesi durumunda fiil ve hareketin niteliğine göre disiplin cezalarının verilebileceği öngörülmekle birlikte bu ölçütün disiplin cezasının muhatapları açısından yeterli bir hukuki güvence sağlamadığı” şeklinde ortaya koyduğu gerekçenin Avukatlık Kanunu’nun disiplini düzenleyen 134. ve 135. maddeleri için de geçerli olduğunu ifade etmektedir.
Bununla birlikte “1136 sayılı Kanun’un 134. ve 135. maddelerinin iptalleri nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince" kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
İptal kararlarının yürürlüğünün ertelenmesiyle ilgili olarak doktrinde ve uygulamada farklı görüşler olmakla birlikte, genel eğilim Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasında iptal hükmünün ertelenmesinin açıkça düzenlendiği ve iptal nedeniyle ortaya çıkacak hukuki boşluğun kamu yararını ihlal etmesini engellemeye yönelik olduğu şeklindedir. Dolayısıyla, söz konusu iptal kararının yürürlüğünün ertelenmesi sebebiyle, mevcut düzenlemelerin yürürlükte olduğu, yasama organı süresi içerisinde yeni düzenleme yapana veya dokuz aylık süre tamamlanana kadar uygulanmaya devam edileceği açıktır. Bu konuda bir hukuki boşluk doğmuş değildir.
Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin konuyu ivedilikle ele alarak kanunilik ilkesine uygun bir düzenlemenin hayata geçirilmesini sağlaması, en temel beklentimizdir. Nitekim Anayasa’nın 153. maddesinin dördüncü fıkrasında “İptal kararının yürürlüğe girişinin ertelendiği durumlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi, iptal kararının ortaya çıkardığı hukuki boşluğu dolduracak kanun teklifini öncelikle görüşüp karara bağlar” düzenlemesi de yer almaktadır.
Türkiye Barolar Birliği, kanunlaşma aşamasında her türlü katkıyı sunmaya hazırdır. Bunun için gerekli çalışma yapılarak yasama organına iletilecektir. Takiben, Birliğimiz tarafından gerçekleştirilecek düzenleyici işlem çalışmaları daha önce olduğu gibi demokratik ilkelere uygun, şeffaf ve katılımcı bir şekilde yapılarak, en kısa sürede hukuki öngörülebilirlik ilkesine, mesleğin onuruna ve meslek düzenine uygun düzenlemeler hayata geçirilecektir.
Meslektaşlarımızın bilgisine saygılarımızla sunarız.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
Anayasa Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
