Adana Barosu “Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu”

6701

“Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu” Adana Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TBB BAŞKANI: BUGÜN BURAYA ÇOK FARKLI DÜNYA GÖRÜŞLERİNDEN GELDİK AMA AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ


“Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu”, 27 Baro başkanının katılımıyla Adana Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada mesleki sorunlara dikkat çekti. Çözümleri tartışarak yaratmak gerektiğininin altını çizen Feyzioğlu, “Elimizde yetki olan alanlarda biz çözmeliyiz, eğer yasama organına tabi ise, yasama organlarına da biz götürmeliyiz. Bizim dışımızda yapılacak her türlü çalışma dayatmadır, diretmedir, çoğulculuk ve katılımcılıktan uzak, baskıcı yöntemlerin uygulandığı yaklaşımlardır” dedi.

AVUKATLARIN EN BÜYÜK SORUNU AYNI ZAMANDA VATANDAŞIN DA EN BÜYÜK SORUNU

Avukatların en büyük sorununun, aynı zamanda vatandaşın da en büyük sorunu olduğunu kaydeden Feyzioğlu, vatandaşı temsil eden avukatın, yargılamada 'kurucu unsur' olarak benimsenmediğini vurguladı. Feyzioğlu, "Avukat, yargılamada adaletin, gerçeğin önündeki engel olarak görülmek isteniyor. Tam aksine avukatın sistemden dışlandığı bir yerde gökyüzündeki haklar hiçbir şekilde yeryüzüne, yurttaşın emrine, kullanıma verilemez" dedi.

Türkiye Barolar Birliği olarak son üç aylık dönemde avukat haklarının korunması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Feyzioğlu, bunlardan ilkinin staja girerken ve staj sonrasında yapılacak olan merkezi değerlendirme sınavı olduğunu, bu konuda yönetmeliğin hazırlanarak görüş almak amacıyla bütün baro başkanlıklarına gönderildiğini kaydetti.

İkinci çalışmalarının, belli yaş üstü meslektaşlara aylık veya üç aylık sosyal yardım desteği sunmak olduğunu ifade eden Feyzioğlu, “Olağanüstü genel kurulumuz uygun görürse belli yaş üstü meslektaşlarımıza, düzenlik olarak aylık veya üç aylık anlamlı bir sosyal yardım desteği sunmak istiyoruz. Şu an yaptığımız aktüel hesaplara göre yaklaşık ayda 400 TL gibi bir desteği verebileceğimizi sanıyoruz. Bu, tedrici olarak 65 yaşa kadar düşecek. Bugün 875 TL emekli maaşının hak görüldüğünü düşünecek olursanız, 400 TL’lik bir katkının aslında ne kadar anlamlı olduğunu görürsünüz. Fonun daha fazla birikmesi durumunda hem yaş aşağı düşebilir hem de rakam yukarıya çıkabilir” diye konuştu.

Ücretli çalışan avukatların sorunlarına da değinen Feyzioğlu, "Ücretli çalışan meslektaşlarımızın ezilmesini, sömürülmesini önlemek adına; bir avukatın yanında ücretli çalışan avukatların tabi oldukları ve ücretli çalıştıranların da tabi olacağı kurallar makromesini yürürlüğe sokmuş bulunuyoruz. Genç meslektaşlarımızın artık bir koruma şemsiyesi var" dedi. 

EŞ VE ÇOCUKLAR DA SOSYAL YARDIM KAPSAMINA ALINDI


Başka bir çalışmalarının da eş ve çocukların yatarak tedavi güvencesi kapsamına alınması olduğunu ifade eden Feyzioğlu, avukatların sadece levhaya kayıt olma şartı gerçekleştiğinde, sosyal yardım ve dayanışma fonu kapsamında yatarak tedavide fon desteğinden yararlandıklarını, şimdi bu kapsama eş ve çocukların da dahil edildiğini söyledi.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık ise konuşmasında, avukatlık mesleğinde yaşanan sorun ve sıkıntıların her geçen gün katlanarak büyüdüğüne dikkat çekerek, bu durumun Türkiye'nin gündeminden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. Çıtırık, "İnsanların ve kurumların bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğu şey, hukuktur, adalettir. Yurttaşlar hukuk devleti güvencesinde yaşamlarını sürdürmek ister" dedi.

Sempozyuma katılan baro başkanları ve avukatlar; hukuk fakültesi eğitimi ve avukatlık stajı, avukat hakları merkezinin gerekliliği, avukat hakları önündeki engeller, avukatların vekalet ücreti sorunu, ücretli avukatların sorunlarına genel bakış, baroların toplumsal işlevleri ve yargı erki içerisindeki durumu, avukatlık mesleğinin itibarsızlaşma sorunu, avukat soruşturmaları, mahkeme kararlarına eleştiri hakkı, ceza yargılamasında savunmanın yetki ve görevleri, avukatlık mesleğinin niteliği, ekonomik bağımsızlık ve koruyucu avukatlık, avukatlık mesleğinde meslektaşlardan kaynaklanan sorunlar, iş temininde yaşanan usulsüzlükler, CMK ve adli yardımda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, mesleki sorunlarda genel değerlendirme, sosyal güvenlik sorunu ve ekonomik sorunlara çözüm önerileri konularında görüş ve önerilerini dile getirdiler.

BUGÜN BURAYA ÇOK FARKLI DÜNYA GÖRÜŞLERİNDEN GELDİK AMA AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ

İki gün süren sempozyumun kapanışında Adana Barosu Başkanı’na, Yönetim Kurulu üyelerine ve katılımcılara avukatlık mesleğine sahip çıktıkları için teşekkür eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu şunları söyledi:

“Hepinizi, sevgiyle, saygıyla kucaklıyorum. Yaşadığım duyguyu şöyle özetleyeyim; Biz çok güçlü, birbirine çok bağlı, harikulade bir aileyiz. Hepimizin çok farklı siyasi görüşleri vardır, olmalıdır. Ben buradan tüm demokratik kitle örgütlerine, siyasi partilere diyorum ki, bizim ailemizi izlemeye devam etsinler. Bugün buraya çok farklı dünya görüşlerinden geldik ama aynı dili konuşuyoruz. Yüreklerimiz bu ülke için çarpıyor. Her bir baro ve Türkiye Barolar Birliği, bu ülkenin kutup yıldızlarıdır. Bizi izlemeye devam etsinler. Biz hem bu meslek için hem ülkemiz için inanın size söz veriyorum, çok şey başaracağız. Dağları deleceğiz hep birlikte."