ALMAN BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NE MESAJ

5170

Alman Federal Meclisi’nin Ermeni soykırımı karar tasarısını kabul etmesinin ardından gerilen ilişkiler üzerine Alman Barolar Birliği Türkiye Barolar Birliği’ne yapıcı bir mesaj gönderdi:

“Gelişmeleri Endişeyle takip ediyoruz. Ülkelerimiz arasında güven duyulan, taşıyıcı güce sahip birleştirici bir köprüyü birlikte yeniden inşa edebileceğimize inanıyoruz.”

Tasarının gündeme geldiği günden itibaren geri çekilmesi ve engellenmesi için temaslarda bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Alman Barolar Birliği Başkanı’na mektup göndererek endişelerini dile getirmiş ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ile görüşmüştü.

Alman Avukatlar Birliği’nin 1-3 Haziran tarihlerinde düzenlenen 67. Yıllık Konferansı’na “onur konuğu” olarak katılmak üzere Berlin’de bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkan Başdanışmanı Av. Prof. Dr. Necdet Basa da, hem çeşitli oturumlarda, hem de yaptığı ikili görüşmelerde, Türk- Alman ve Türkiye AB ilişkileri, vize serbestisi ve mülteciler konusu, geri kabul anlaşması, sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Türkiye Barolar Birliği’nin görüşlerini iletti. Prof. Dr. Basa, ayrıca Alman Barolar Birliği’nin tüm yurtdışı faaliyetlerinden sorumlu/ yetkili Başkan Vekili Dr. Wessels ve dış ilişkiler direktörü Av. Veronika Horrer ile de bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Alman Barolar Birliği Başkan Vekili birliklerini temsilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’na şu mesajın iletilmesini istedi:

“Ülkelerimiz arasında sorunlu olabilecek bir dönemin işaretlerini endişeyle takip ediyoruz. Tabii ki köklerini tarihin derinliklerinden alan ilişkiler, zorluklara dayanıklıdır. Ancak, özellikle böylesine güçlüklerle dolu dönemlerde, her iki ülkeden der güvenilen, yetkin müesseselere ihtiyaç duyulur. Türkiye tarafında Türkiye Barolar Birliği vardır. Alman tarafında da Alman Barolar Birliği vardır. Ülkelerimiz arasında güven duyulan, taşıyıcı güce sahip birleştirici bir köprüyü birlikte yeniden inşa edebileceğimize inanıyoruz”.