Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Gezi Parkı Eylemleriyle İlgili Olarak Hazırladığı ve Ankara Barosu'nu Suçladığı Fezleke Baroları ve Avukatları Ayağa Kaldırdı

9547
 
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak hazırladığı; Ankara Barosu’nu, sivil toplum örgütlerini, sanatçıları, özgür basını suçladığı fezleke baroları ve avukatları ayağa kaldırdı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu üyeleri ile İstanbul Barosu Başkanı Av. Ümit Kocasakal, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin, Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Ali Elibol, Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Edirne Barosu Başkanı Av. Özgür Yıldırım, Bolu Barosu Başkanı Av. Ferit Atalay, Çankırı Barosu Başkanı Av. Erkan Köroğlu; Ankara Barosu’nun 2. Olağanüstü Genel Kurulu öncesinde düzenledikleri basın toplantısında, savunmanın susmayacağını haykırdılar.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu:

Değerli Basın Mensupları,

Bugün burada Ankara Barosu’nun 2.Olağanüstü Genel Kurulu vesilesiyle Türkiye’nin bütün barolarıyla 80 bin avukatıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için Türkiye Barolar Birliği ve barolar olarak toplanmış bulunuyoruz.

Türkiye’de avukatlar, barolar ve savunma mesleği ağır bir saldırı altındadır. Türkiye’de hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukuku kurulmuştur ama kalıcı olamayacaktır. Bugün doğrudan doğruya baro yönetimleri üstünlerin hukukunu oluşturanlar tarafından saldırı altındadır. Avukatlar mahkeme salonlarından zırhlı polisler tarafından güç kullanılarak çıkarılmakta, savunma hakkını savunmak için kanuni yükümlülüklerini yerine getiren baro yöneticilerine, İstanbul Barosu örneğinde olduğu üzere, tarihe kara bir leke olarak geçecek davalar açılmakta, polis şiddetinin sorumlularını bulun ve şiddeti önleyin diye haykıran avukatlar insan hakları hiçe sayılarak bizim kutsal mekânımız olan adliyeden dövülerek dışarı çıkarılmaktadır.

Geldiğimiz noktada hukuk devleti yerine kurulan polis devletinin açık bir ispatı Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün fezlekesi elimizdedir. Bu fezlekede Türkiye’deki bütün sivil toplum örgütlerine, bütün barolara ve özgür basına savaş açılmıştır. Biz bu savaşı onurumuzla, varımızla, yoğumuzla göğüslemeye hazırız, buyursunlar gelsinler.

Ama bilsinler ki, adlarını silinmeyecek bir şekilde tarihe kara bir leke olarak geçiriyorlar. Bugüne kadar tarihteki bütün faşistler avukatlara el uzatmaya kalktı ve o faşistlerin elleri istisnasız kırıldı. Ve biz savunmadan aldığımız gücümüzle yarın onlar da yargılanırken onların da insan haklarını korumak üzere burada hazır olacağız. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün haddini aşan fezlekesi siyasi bir polis gücünün kurulduğunu göstermektedir. Bu polis gücü hükümete muhalif olarak nitelediği bütün sivil toplum örgütlerini ve baroları terörist bir organizasyonun parçası olarak gösterebilmiştir. Bu polis raporu kanuni dayanağı olmayan, konusu itibarıyla suç teşkil eden bir rapordur ve akılla savaş edercesine Ankara Barosu’nun ve sivil toplum örgütlerinin yurttaşlara temel haklarını öğreten, temel haklarını kullanmalarına yardımcı olan çalışmalarını provokasyon olarak nitelemektedir.

Bir baronun asli görevi yurttaşların insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ne pahasına olursa olsun korumaktır. Türkiye Barolar Birliği olarak, barolar olarak bizler meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz. Ve 79 baro 80 bin avukat diyoruz ki biz buradayız. Kol kola girdik, göğsümüzü hukuksuzluğa, faşistlerin zulmüne siper ettik.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Ümit Kocasakal:

Bizi çiğnemeden hiçbir baroya, hiçbir avukata, hiç kimse, bir şey yapamaz. Bu bir fezleke değil, lekedir.

Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin:

Siz halkla savaştığınızı ortaya koydunuz.  Ama bu halk zulme, faşizme, adaletsizliğe karşı direnecek.

Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen:

Türkiye Barolar Birliği ve barolar askeri vesayeti kabul etmedi, polis devletine de izin vermeyecek.

Gaziantep Barosu Başkanı Av. Ali Elibol:

Eğer cadı avı başlatmak istiyorlarsa, buyursunlar. Savunma çökerse yargı da çöker, yargı çökerse herkes altında kalır.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık:

Barolara, özünde yurttaşlara gözdağı verilmektedir. Gelinen noktada polis devletinin her türlü uygulamalarını gösterdiler.

Edirne Barosu Başkanı Av. Özgür Yıldırım:

Cumhuriyete saldırılar karşısında bu kadar kayıtsız kalan Cumhuriyet savcıları artık yalınzca savcıdır, bizler Cumhuriyet avukatlarıyız.

Bolu Barosu Başkanı Av. Ferit Atalay:

Barolar ayakta kaldığı müddetçe bu ülkede hukuksuzluğa, faşizme, teröre karşı çıkacak kurumların bayraktarlığını yapacaktır.

Çankırı Barosu Başkanı Av. Erkan Köroğlu:

Adalet duygusu yitirmiş toplumların geleceği güvenli olmaz.

Ankara Barosu Başkan Vekili Av. Sema Aksoy da; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu üyeleri ile Ankara Barosu’na destek vermek üzere 2. Olağanüstü Genel Kurul’a katılan baro başkanları, yönetimleri ile desteklerini yaptıkları açıklamalarla veren baro başkanlıklarına teşekkür etti. Aksoy, “Biz avukatlık cübbemizi giydiğimizde bütün siyasi ve ideolojik görüşlerimizden sıyrılırız. Biz avukatlar hiçlbir zaman yandaş veya muhalif olmayız. Cübbelerimiz tarafsızlığın simgesidir. Bizim cübbelerimiz ahlakın, hukuk, insan hakları ve özgürlüklerin simgesidir” dedi.