"ARABULUCULUK VE AVUKATLIK” KONULU TOPLANTI

7201

Arabuluculuk konusunda bugüne kadar yapılan en kapsamlı toplantı, Türkiye Barolar Birliği Arabuluculuk Merkezi’nin ev sahipliğinde, Adalet Bakanlığı, barolar ve arabuluculukla ilgili dernek ve komisyonlardan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’de henüz çok yeni olan arabuluculuk kurumu, Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen geniş kapsamlı toplantıda masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, yargının iş yükü sorununun arabuluculuk ile çözülebileceğine işaret ederek, “Adalete ulaşmada arabuluculuğun herkesi mutlu edecek bir yol olduğunu topluma anlatmalıyız” dedi.

TBB Arabuluculuk Merkezi tarafından düzenlenen, “Arabuluculuk ve Avukatlık” konulu toplantı, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı, baroların ilgili komisyonları ve Türkiye’deki arabuluculuk konusunda faaliyet gösteren derneklerin üye ve temsilcilerinin katılımı ile TBB Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Arabuluculuk konusunda bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı toplantı olma özelliği taşıyan etkinliğin açılışında konuşan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, dünyada örnek alınan birçok ülkede, yargının iş yükünün yüzde bir artması halinde tüm sistemin çökebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Türkiye’de ağır iş yükü altındaki yargının kurtuluşu, doğru düzgün işleyen bir arabuluculuk sistemine bağlı. Ancak, arabuluculuk düzenlemesine ilişkin güvensizlik yaratan bir takım hususları da konuşmalıyız. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, arabuluculuk yoluyla yok sayılacağı yönündeki kaygılara da cevap vermeliyiz. Sicillerin tutulmasından, arabulucu seçimlerine kadar en güvenilir ne yapabiliriz, bunları ele almalıyız. Bu çerçevede, topluma arabuluculuğun anlatılmasında TBB ve barolara büyük görev düşüyor.”

TBB Arabuluculuk Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Yurdagül Gündoğan da, sancılı bir dönemin ardından arabuluculuğun yasalaştığını hatırlatarak Türkiye Barolar Birliği ve avukatların arabuluculuk kurumuna mutlaka sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Gündoğan, “Arabuluculuğu yapmasak bile iyi öğrenmek zorundayız. Müvekkilimiz bir dava açmak istediğinde, ona en ekonomik ve uygun çözüm yolunu göstermek avukat olarak bizim sorumluluğumuzda” diye konuştu.

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabuluculuk Kurul Üyesi Av. Yakup Erikel ile dernek başkanları ve temsilcilerinin selamlama konuşmalarının ardından çalışma grupları oluşturuldu. Öğleden sonra, grup başkanlarının çalışmalara ilişkin yaptıkları sunumlar ile devam eden toplantı, soru- cevap bölümünün ardından sona erdi.