ASBESTLİ GEMİNİN SÖKÜMÜNE İZİN VEREN KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK

1585

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, asbestli gemi Sao Paulo'nun İzmir Aliağa'da sökümüne izin veren çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının iptali amacıyla başlatılan hukuk mücadelesinin bileşenleriyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin önünde buluştu. Asbest yüklü ve daha öncesinde nükleer denemelerinde de kullanılmış geminin gelişini durdurmak için dava açıldı.

TÜRKİYE Barolar Birliği’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, KESK, DİSK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, STK’lar ve vatandaşlar tarafından açılan yürütmeyi durdurma istemli iptal davası dilekçesinin verilmesinin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında, “Soluduğumuz havaya, toprağımıza, suyumuza ölüm saçan gemiyi istemiyoruz! ülkemiz atık çöplüğü değildir! Göz göre göre zehirlenmeyi kabul etmiyor, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” denildi.

İzmir Barosu Başkanı Av. özkan Yücel ile TBB çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Sekreteri Av. Berna Babaoğlu Ulutaş’ın da katıldığı basın açıklamasında konuşan TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, “Bu suça ortak olmayacağız” vurgusu yaptı. Sağkan, “Bir dava açtık, teknik bazı ayrıntılar var ama burada gördüğümüz çok farklı bir mücadele. Burada en başta kadınlar, bu ülkenin toprağına, havasına sahip çıkmak için mücadele ediyorlar. Burada emek ve demokrasi örgütleri, TÜRKİYE Barolar Birliği, İzmir Barosu, sendikalar, sivil toplum örgütleri bu ülkenin doğal güzelliklerinin ranta kurban edilmemesi için mücadele ediyorlar. Burada bu bileşenler, yurtseverler sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı için mücadele ediyorlar. Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden birisiyle karşı karşıyayız. Göz göre göre Brezilya Federal Bölge Mahkemesi’nin limandan ayrılmama tedbir kararı olmasına rağmen kaçırılarak yola çıkarılan geminin bu ülkede yaşayan insanların sağlığına yönelik yaracağı olumsuzluğa rağmen sadece rant uğruna bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bizler bu suça ortak olmayacağız. O nedenle buradayız. O gemi TÜRKİYE'nin kara sularından çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

İzmir Barosu Başkanı Av. özkan Yücel de mahkemenin savunma dahi almadan yürütmeyi durdurma kararı vermesini istediklerini söyledi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle