ATATÜRK HEYKELİ YERİNİ BULDU

6640

ATATÜRK HEYKELİ YERİNİ BULDU

Heykeltraş Filinta Önal tarafından yapılan Atatürk heykeli Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi önünde açıldı.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyelerince yapılan açılışa, Anayasa Mahkemesi önceki Başkanı Yekta Güngör Özden, Ankara Barosu Başkanı Av. Sema Aksoy, Karabük Barosu Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan, Zonguldak Barosu Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.

Törende konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu şunları söyledi:

Çok değerli dostlar, sayın Anayasa Mahkemesi önceki Başkanımız, çok değerli baro başkanlarımız, kurul üyelerimiz, çok değerli genç meslektaşlar, meslektaş adayları, değerli basın mensupları,

Hepinizi Atatürk Anıtımızın açılışına hoş geldiniz diyerek içten, yürekten selamlıyorum.

Bu anıtın hikâyesini daha önceden basından okudunuz tahmin ediyorum. Dumlupınar’da aslında açılışı yapılacaktı ama bir sebepten dolayı diyelim olmadı. Biz de kıymetli heykeltraş Filinta Usta ile temasa geçtik ve kendisinden izin istedik, ‘Heykeli biz Türkiye Barolar Birliği’nin kapısında görmek istiyoruz. Lütfeder misiniz’ dedik. Filinta Usta lütfettiler, eserini Türkiye Barolar Birliği’nin girişinde, Av. Özdemir Özok Kongre Merkezi’nin girişinde sergilemeyi kabul ettiler. Anlamlı bir gün yaşıyoruz.

Biz görevi devralırken ‘Türkiye Barolar Birliği daima bir kutup yıldızı olmuştur. Bundan sonra da tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin yönünü ararken gözleyeceği kutup yıldızı olmaya eskisinden de daha kararlı bir şekilde devam edecektir’ demiştik. Öyle sanıyorum ki son aylarda bunu defalarca Türkiye Barolar Birliği ispatladı.

Aslında bizim kutup yıldızımız Mustafa Kemal Atatürk. Bizim yaptığımız Atatürk’ün ışıklı yolunu takip etmek ve tüm topluma o ışıklı yolu anlatmak. Çünkü Atatürk’ü anlamak demek, görmek demek, yüzünü görmek değildir; düşüncelerini, hislerini anlamak ve onu takip etmektir. Biz bunu yapıyoruz.

Türkiye son haftalarda bir devlet krizi yaşamakta. Bu devlet krizinden çıkışta da yine tüm toplum gördü ki Atatürk’te birleşmekten başka çare yok. Ancak Atatürk’te birleşmeyi içi boş, anlamsız bir slogan olarak söylemek yerine Atatürk’ü anlayarak ifade etmemiz lazım. Atatürk’ü anlayanlar toplumun değerlerine saygı duyarlar, milli devleti korurlar, hukukun üstünlüğünü savunurlar, yargının tarafsız ve bağımsız olmasını talep ederler. Ve bugün Atatürk’ü anlamak Türkiye’nin en önemli sorununun adalet olduğunu bilmekten geçer. İşte biz Türkiye’nin bu en önemli sorununun çözümü için Türkiye Barolar Birliği olarak ve 79 baromuz hep birlikte çözümler üretiyoruz, toplumun önüne koyuyoruz, toplumun da bunu benimsediğini görerek yolumuza devam ediyoruz.

HEYKELİN BURADA OLMASINDAN GURUR DUYUYORUM

Daha sonra söz alan heykeltraş Filinta Önal ise şöyle konuştu:

Aslında basından bildiğiniz gibi bir hukuksuzluğa uğramıştım. Çok da detaya gerek yok, hatırlamak da istemiyorum fakat biraz makam sahipleri, makam işgal eden insanlar tarafından heykelim bir şekilde alıkonulmak istenmişti. Hukuksuzluğa uğradık ama hukukçular sahip çıktı. Aslında hukukun da savunma kısmı avukatlar sahip çıktı bana da heykelime de. Onun için heykelin yerini bulduğuna inanıyorum. Heykelin burada olmasından da onur duyuyorum. Şahsınızda tüm avukatlara teşekkür ediyorum.