AV. SİBEL SUİÇMEZ: KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÇÖZÜLMEDEN DEMOKRASİ OLUŞMAZ

1496

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) katkılarıyla, Uçan Süpürge Vakfı tarafından yürütülen “Kadınların Adalete ve İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişimi Projesi”nin açış toplantısına katıldı.

Suiçmez, burada yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddeti bir bireysel şiddet türü olarak algılamanın büyük bir yanılgı olduğunu altını çizerek, “Bize bunu ya bireysel bir sorun ya ailenin bir sorunu olarak algılamaya çalıştırtıyorlar. Halbuki biz biliyoruz ki kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Dolayısıyla çok yönlü bir planlamayla bu sorunun çözümlenmesi gerekiyor” dedi.

“Kadına yönelik şiddet çözülmeden TÜRKİYE’de demokrasinin oluşması mümkün değildir” ifadesini kullanan TBB Başkan Yardımcısı, toplumsal zihniyet değişimi gerekliliğine dikkat çekerek, “Bizlere düşen görevlerin yanında devlete düşen görevleri de bıkmadan, korkmadan, üşenmeden, tekrar hatırlatmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Suçimez, şiddete maruz kalan kadınların adalete erişiminde yaşanan sıkıntılara da değindiği konuşmasında, TÜRKİYE’nin İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekilmesini kabul etmediklerini söylemeye devam edeceklerini kaydetti. Hukuka aykırı bu kararın iptali için TÜRKİYE Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TüBAKKOM) olarak açtıkları iptal davalarında sadece yürütmeyi durdurma talebinin reddedildiğini belirten Suiçmez, ana davanın ise devam ettiğini söyledi.

Adli yardım konusunda yaşanan sıkıntıları da anlatan Suiçmez, bu konuda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Suiçmez, TBB’nin iki projesi bulunduğunu belirterek, “TÜRKİYE’de Adalete Erişim İçin Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi” ile “Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi” hakkında bilgi verdi.

Suiçmez’in ardından UN Women Temsilcisi Gülbanu Dertli ile Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halime Güner de birer konuşma yaptı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle