AVRUPA BAROLAR KONSEYİ'NDEN İSTANBUL BAROSU'NA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

5938

AVRUPA BAROLAR KONSEYİ'NDEN İSTANBUL BAROSU'NA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (Council of Bars and Law Societies of Europe-CCBE), insan haklarını savunma yönündeki mücadeleleri nedeniyle İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyelerini, 2013 yılı CCBE İnsan Hakları Ödülü'ne layık gördü.

Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri; Balyoz davasını savunan avukatların eylemleri ile Taksim Gezi Parkı direnişçilerine destek vermek için eylem yaparken gözaltına alınan avukatlara verdikleri destek nedeniyle layık görüldükleri ödülü, 29 Kasım 2013 tarihinde Brüksel’de yapılan CCBE Genel Kurulu’nda düzenlenen törende aldı.

Törene Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcıları Av. Berra Besler, Av. Başar Yaltı ile Denetleme Kurulu Üyesi Av. Ayça Özok Öner de katıldı.

CCBE Başkanı Evangelos Tsouroulis törende yaptığı konuşmada, ödülün CCBE’nin, böylesine farklı ve tehlikeli bir ortamda temel hakları savunma cesaretinin ve bu yöndeki girişimlerin üzerinde durulmayı hak ettiği düşüncesiyle İstanbul Barosu'na verildiğini söyledi. Yapılan genel kurul sonrası yeni başkan olacak olan Michel Benichou da "Türkiye'de son yıllarda avukatlık mesleğini yürütmek zorlaştı. Keyfi baskılar ve tutuklamalar yapılıyor. 36 avukat hâlâ içeride. İstanbul Barosu Başkanı meslektaşları için mücadele etti. CCBE'nin görevi ülkelerin iç işlerine karışmak değil. Ancak Türkiye'deki özgürlükler ve savunma hakkı üzerindeki aşırı hükümet baskısı kabul edilemez" dedi.

Ümit Kocasakal ise teşekkür konuşmasında, "Baskılara, hukuksuzluklara, zulme boyun eğmediğimiz için şu anda sanık ve şüpheliler olarak huzurunuzda bulunuyoruz. Ancak bildiğiniz gibi tarihin bazı dönemlerinde yargılanmak, sanık olmak bir onurdur. Bizler herhangi bir suç işlemedik, yargılanmamız siyasidir ve gözdağı amaçlıdır. Hakkımızda dava açan da, yargılayan da siyasi güçtür" dedi. "Bu ödülü kendimiz için değil, İstanbul Barosu ve üyesi avukatlar ile Türkiye'de hukuk mücadelesi veren tüm meslektaşlarımız ve barolar adına kabul ettiğimizi ifade etmek isterim" diyen Kocasakal, tüm avukatları 7 Ocak'ta yapılacak olan 2. duruşmalarını desteklemeye çağırdı.