Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın, Türkiye’deki Son Gelişmelerle İlgili Yaptığı Açıklama

8925
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun “Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine acil başvuru yapılmasına karar verdiğini” duyurmasının hemen ardından, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirten Jangland, tüm tarafları diyaloğu devam ettirmeye çağırarak, “Şiddetin tırmandırılması önlenmelidir” dedi.

Jagland, insan haklarıyla ilgili olarak toplanma özgürlüğü ve bunun sınırları konusunda Avrupa Konvansiyonu tarafından konulan ve hukuki olarak bağlayıcılığı bulanan standartları hatırlatmanın önemli olduğuna inandığını kaydetti.

“Bu hakkın mutlak olmadığı doğrudur ancak demokratik bir toplumda bu hakka getirilecek kısıtlamaların yasaya dayanması gereklidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihadı bu konuda son derece açıktır” ifadelerini kullanan Jagland, açıklamasında şöyle dedi:

“Protestoların barışçıl olarak gerçekleştirilebilmesi ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması için yetkililer gerekli önlemleri almalıdır.

Güvenlik ekiplerinin güç kullanarak müdahale etmek zorunda olduğu durumlarda, bu müdahale tam anlamıyla orantılı ve gerekli olmalıdır. Örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi birçok kararda, hastaneler dahil kapalı alanlarda göz yaşartıcı gaz kullanımının ne gerekli, ne de orantılı olduğuna kanaat getirmiştir.

Protestoların barışçıl olarak gerçekleştirilebilmesi ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması için yetkililer gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.”