AVUKAT NOYAN ÖZKAN ÇEVRE VE EKOLOJİ MÜCADELESİ ONUR ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

8134

AVUKAT NOYAN ÖZKAN ÇEVRE VE EKOLOJİ MÜCADELESİ ONUR ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Trakya Platformu ve ‘Yalnız Efe’ Ahmet Karaçam Onur Ödülünün Sahibi Oldu

Türkiye Barolar Birliği Çevre Kent Hukuku Komisyonu tarafından her yıl çevre hakkı için mücadeleyi teşvik etmek amacıyla verilen Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü, bu yıl Efemçukuru Altın Madenine karşı direnen 'Yalnız Efe' Ahmet Karaçam ile yerel mücadeleyi sürdüren Trakya Platformu'na verildi.

Karaçam’ın ödülünü, avukatı ve EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Arif Ali Cangı aldı. Karaçam adına ödülü alan Cangı, çevre mücadelesinde yılmadan devam eden Karaçam'ın keçilerini emanet edecek kimsesi olmadığı için törene katılamadığını söyledi. Cangı, “Ödülü emaneten alacağım. Dağında, keçilerin arasında ona teslim edeceğim” diye konuştu.

Jüri tarafından yapılan açıklamada, "Ona, İzmir'in ‘Yalnız Efesi’ derler. Ne madenciye ne hükümetin acele kamulaştırma kararına prim verir. Toprağını satmaz, sekiz yıl boyunca acele kamulaştırma kararına direnir. Kendisine teklif edilen astronomik miktarları reddeder. Zaman zaman ölüm tehditleri alır, ama hiç birine aldırış etmez” ifadeleri yer aldı.

Danıştay'ın verdiği kararla, Karaçam'ın bu direnişini tescil ettiğini belirten jüri, “Onun mücadelesi sadece kendi toprağı için değildir, İzmir'in içme suyunu zehirleyeceği yargı kararı ile sabit madene karşı İzmir'in içme suyu havzalarının korunması ve köyünün topraklarının kirletilmemesi içindir. Yalnız da olsa hep ‘Efe’ olabilen, ‘Efe’ kalma erdemini gösteren, çevresindekilere bu yolda örnek olan Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam, Noyan Özkan'ın temsil ettiği değerlerin anıtsal bir ifadesidir ve onun adına verilen bu ödüle fazlasıyla değerdir” dedi.

TRAKYA PLOTFORMU DA ÖDÜL ALDI

Trakya Platformu da, Trakya'nın talan edilmesine, ranta açılmasına ve sağlıklı kent yaşamının tehdidine göz yummamak için verdikleri mücadele nedeniyle ödüle layık görüldü. Trakya Platformu’nu temsilen ödülü, Trakya Platformu Sözcüleri Edirne MMO Önceki Başkanı Erdal Ata Arslan ve Doç. Dr. Cemal Polat aldı.

Ödülü alan Erdal Ata Arslan, Trakya’da gerçekleştirilen çevre mücadelesi anlattı. Bir nükleer ve beş termik santral yapımını da içeren Trakya Bölge Planı değişikliğinin iptali için açtıkları davalar hakkında bilgi veren Aslan, yapılacak tesislerin doğaya ve gelecek nesillere zarar vermesini engellemek için Trakya Platformu olarak toplumsal ve hukuksal alanda mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından ödül töreni öncesi yapılan açıklamada;

“Doğanın, insan haklarının ve hepsinin üstünde hukukun korunması için yaşamı boyunca mücadale veren, bu uğurda sonraki kuşaklara yaratıcı mücadele geleneğini aktaran Avukat Noyan Özkan'ı kaybedeli üç yıldan fazla oldu. Onun hatırasını yaşatmak adına, Türkiye Barolar Birliği tarafından verilen Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’nün üçüncüsü için eşi Beynun Özkan ile onun dost ve mücadele arkadaşları bizler TBB Yönetimi tarafından onu ödülü jürisi olarak seçildik.

Ödüle, ayrı ayrı platform ve dernek gibi gurupların yanı sıra kişiler de aday gösterildi. Adayların çalışmaları hakkında bir fikrimiz olmakla birlikte sunulan tanıtım yazılarıyla kendilerini daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

Adayların tümünün yaşadıkları çevreyi ve o çevre ile bütünleşmiş hayatlarını rant uğruna yok etmek isteyenlere karşı meşru vasıtalarla direnmelerinin büyük bir saygı ile anılması gerektiğini müştereken teyit ettik. Yargı bağımsızlığının kalmadığı, yasal ve anayasal hakların kullanılmasında dahi polis şiddetinin çok yaygın uygulandığı, gözaltı ve tutuklamaların yaygın olarak uygulandığı bu günkü koşullarda hak arama mücadelesinin güçlüğünü bilerek onların mücadelesinin kat kat saygı duyulası olduğunu teyit ettik.

Böyle olunca adaylar arasında bir sıralama yapmak mümkün olmadı. Her adayın başlı başına anıtsal bir mücadele öyküsü vardı. Ancak, ödüle değer görülen adayı belirlemek ve bildirmek zorundaydık. Bizler bu zorunluluk nedeniyle bir seçim yaptık. Seçimimizde ödüle aday olanların ortak olan özellikleri içinden farklılık gösterenleri ayırarak ödüle önermeyi uygun gördük” denildi.