BARO TEMSİLCİLERİMİZLE “ŞİDDETSİZ TOPLUM” İÇİN BULUŞTUK

2485

TÜRKİYE Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun 10 Ocak 2019 tarihli toplantısında alınan kararla başlatılan “Şiddetsiz Toplum Kampanyası” çerçevesinde, barolarımızın temsilcileri, Ankara’da TBB çatısı altında bir araya geldi.

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, barolarımızın İnsan Hakları, Kadın Hakları, çocuk Hakları ve Hayvan Hakları Komisyonlarını temsilen 46 baromuzdan 52 meslektaşımız katıldı.

Meslektaşlarımızın ufuk açıcı öneri ve tespitlerde bulunduğu toplantının açılışında konuşan Feyzioğlu, “Bu toplantıdan önemli, somut sonuçlar ve adımlar çıkmasını ümit ediyorum, bekliyorum. çünkü daha fazla bekleyecek vaktimiz ve tahammülümüz kalmadı” dedi.

BU UZUN SOLUKLU BİR MüCADELE

Şiddetle topyekûn bir mücadele gerektiğini anlatan Feyzioğlu, “Orta yerde bir şiddet sorunu var. Toplumumuz bir şiddet sarmalına düşmüş durumda. Hiç kuşkusuz şiddet uygulayana idari ve adli ne yapılacaksa yapılmalı. Bunun hiçbir mazereti olmadığını kanun uygulayacılar bilmeli. Bu uzun soluklu bir mücadele. Biz bu mücadelenin sonunu görmeyeceğiz ama evlatlarımızın şiddetsiz bir TÜRKİYE’de yaşanmasını kolaylaştırabiliriz” diye konuştu.

Feyzioğlu, “Bu uzun soluklu mücadele içinde ceza hukuku var. İyi ki ceza hukuku var. Olmazsa olmaz” dedi. Şiddetle demokrasi ve hukukun yan yana gelemeyeceğini belirten Feyzioğlu, “Şiddetin olduğu yerde sadece güçlünün hukuku egemen olur. Bütün hedeflerimizin önündeki engel, şiddet sarmalıdır. Bu şiddet sarmalını yenmek için toplumun öncüsü olacağız” dedi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK

Feyizoğlu, “Olayı kişiselleştirmeden, siyasileştirmeden mücadele etmeliyiz. Şiddetle mücadele konusu siyaset üstü bir meselesidir. Eğer bu konuya hepimizin meselesi diye yaklaşırsak işte o zaman taşın altına herkes elini koyacaktır. Bunun için şiddetle mücadeleyi en üst noktadan başlayarak tabana yayacağız ve bu konuda da ekipler kurarak çalışacağız. Bu çerçevede tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’larla ortak çalışmalar yürütüp bir yol haritası oluşturacağız. Bu nedenle barolarımızdan gelen temsilcilerin görüş ve düşüncelerini alarak çalışma programımızı en kısa zamanda yapıp hayata geçireceğiz” diye konuştu.

ŞENOL: ŞİDDET GüNüMüZüN EN CAN ALICI SORUNU HALİNİ ALDI

TÜRKİYE Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Proje Koordinatörü Av. Asude Şenol da son yıllarda şiddet olaylarının adeta çığırından çıktığına ve günümüzün en can alıcı sorunu haline geldiğine dikkat çekerek, bunun ülkemiz ve toplumsal yaşantımız için büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. Şenol, şunları söyledi:

“ülkemizde yaşayan herkese, her an yönelebilecek olan şiddetin yarattığı tehlikenin bir boyutu; sıklıkla görülmesi ve çoğu kez cezasız kalması nedeniyle normalleşmesi, bir başka boyutu; önlenebileceği konusunda yeterli inancın olmaması ile yeterince etkili çalışmalar yapılmaması, bir anlamda olup biten her şeye “olur böyle şeyler” mantığıyla seyirci kalınması, başka bir boyutu da bu konudaki feodal, çağdışı bazı kabullerin hala yaşıyor olması.

TBB böylesine yoğun şiddet ortamında sadece tepki duymanın sonuca ulaşmakta etkili olmadığı ve esasen bir hukuk kurumu olarak görevin kendisine de ait olduğu sorumluluğuyla, ‘şiddetsiz toplum’ kampanyasını başlattı.

çünkü TBB ve barolarımız, hak ve özgürlüklerin sağlanması, hukuk düzeninin korunması konusunda öncelikli görevlidir ve şiddetin sarstığı bir toplumda hukuk da hak ve özgürlükler de adalet de demokrasi de mümkün değildir.

Şiddet varsa hukuk yoktur, korku varsa özgürlükler yoktur, baskı varsa haklar yoktur.

TBB bu kampanyayı başlatırken toplumun duyarlılık gösteren her kesimi ile, doğaldır ki öncelikle barolarımızla birlikte hareket etmeyi düşündük.

Bu bakımdan bugün burada yol haritamızı birlikte belirlemek için toplandık.”

çalıştaya TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, Ankara Barosu önceki başkanı Av. Sema Aksoy ve Başkan Başdanışmanı Av. Prof. Dr. Necdet Basa da katıldı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle