Basın Açıklaması

5104

TÜM DÜNYAYI, İNSAN HAYATI KARŞISINDA KÜÇÜCÜK KALAN ÇIKARLARI BİR YANA BIRAKIP, SURİYE’DE YAŞANAN KATLİAMLARA SON VERİLMESİ İÇİN BİRLEŞMEYE DAVET EDİYORUZ

Suriye halkı, yaklaşık iki yıldır Şam yönetimi ve muhalif güçler arasında yaşanan çatışma nedeniyle bir şiddet sarmalı içinde kalmış, BM verilerine göre yüz binden fazla insan hayatını yitirmiş, 2 milyonu aşkın insan sığınmacı durumuna düşmüştür.

Son olarak 21 Ağustos 2013 tarihinde Suriye’nin başkenti Şam’da çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yüzlerce sivilin kimyasal silah kullanılarak katledildiği iddiaları ve bu iddiaların ardından ortaya çıkan görüntüler insanlık adına derin bir kaygıya düşmemize neden olmuştur.

Suriye’deki tarafların yanı sıra Suriye dışından yapılan açıklamalarda ortaya atılan iddiaların birbirini yalanlaması; bebeklerin öldürüldüğü, insanların katledildiği ve bir insanlık suçu işlendiği gerçeğini değiştirmez.

Hiçbir siyasi hırs ve hiçbir ekonomik menfaat, en üstün değer olan insan yaşamından daha değerli olamaz.

Kim tarafından, hangi koşullar altında yapılmış olursa olsun, insanları katletmenin mazereti yoktur. Bu nedenle, bu vahşetin arkasında her kim varsa, bu insanlık suçuna kim imza attıysa derhal ortaya çıkarılmalı ve yeni katliamlara dur denilmelidir.

Şam yönetimi, Birleşmiş Milletler heyetinin kimyasal silah kullanıldığı iddialarını soruşturmak için bölgeye giriş başvurusuna derhal olumlu yanıt vermeli, BM heyeti bu iddiaları hızla araştırarak sonuçları kamuoyuyla paylaşmalı, sorumluları açığa çıkarmalıdır.

Türkiye Barolar Birliği olarak tüm dünyayı, insan hayatı karşısında küçücük kalan çıkarları bir yana bırakıp, insanlık adına bu katliamlara son verilmesi için birleşmeye, suçluları cezalandırmaya ve yeni katliamları önlemek için ağırlığını koymaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı