''Bilimin Işığında Deprem ve Hatay Gerçeği'' Etkinliğine TBB Adına Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun Katıldı

509

Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği tarafından düzenlenen “Cumhuriyet'in 100. Yılında Deprem ve Hatay Etkinliği” kapsamında programlanan “Bilimin Işığında Deprem ve Hatay Gerçeği” konulu toplantı, 12 Ağustos 2023 tarihinde Ankara Kent Konseyi’nde yapıldı.

Meslek odaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarını bir araya getiren ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz'ın konuşmasıyla başlayan etkinlikte, 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde yaşanan depremlerde büyük hasar alan Hatay için çözüm önerileri ve projeler üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya Türkiye Barolar Birliği (TBB) adına katılan Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun, ODTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Cânâ Birsel moderatörlüğündeki panelin 2. Oturumunda, “Deprem Hukuku da Sarsmıştır” başlıklı bir konuşma yaptı. Depremi takiben TBB Yönetim Kurulu üyeleri olarak bölgeye dağıldıklarını söyleyen Altun sahadaki tespitlerini aktararak yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Altun, TBB tarafından kurulan Deprem Koordinasyon Merkezi ile depremden zarar gören meslektaşların başta barınma sorunları olmak üzere acil ihtiyaçlarına çözüm bulmaya ve mesleklerini yapabilmeleri için gerekli koşulları sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

“Delillerin olabildiğince toplanabilmesi ve toplandıktan sonra da uygun koşullarda muhafaza edilmesine yönelik çabalarımız oldu” diyen Altun, “Geliştirmiş olduğumuz Enkaz Radarı uygulamasıyla, deprem bölgesindeki barolarımızla kurmuş olduğumuz Koordinasyon Merkezleri çerçevesinde, 81 ilin tamamından katılan 40-50 kişilik gönüllü avukatlar, sokak sokak gezerek binaların mevcut durumlarına yönelik görüntüleri sistemimize yüklediler” dedi.

Altun, imar afları ve infaz aflarının sonuçlarına dikkat çektiği konuşmasında, en büyük sorunun cezasızlık olduğunu vurguladı. Aynı oturumda Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren, Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Hayriye Erbaş ve Prof. Dr. Mehmet Tunçer de söz aldı.

Etkinlikte yapılan ortak basın açıklamasında, Hatay’da zorunlu fizyolojik ihtiyaçların acilen karşılanması gerekliliğine vurgu yapıldı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle