Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü İçindeki Hayvan Yaşam Alanlarının Yıkılması Kamu Vicdanını Yaralamıştır

1637

Türkiye Barolar Birliği’ne meslektaşlarımızdan iletilen ihbarlardan ve sosyal medyada paylaşılan haberlerden öğrenildiğine göre; Boğaziçi üniversitesi Rektörlüğü’nün kararı ile 26 Mart 2023 Pazar günü, kampüs içinde 22 yıldır var olan hayvan yaşam alanı içerisindeki yapılar ve kulübeler, içindeki malzemelerin, ilaçların boşaltılmasına dahi izin verilmeden kepçelerle yıkılmış; çoğu yaşlı ve hasta olan kedi ve köpekler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Yönetmelik hükümleri hiçe sayılarak, toplama usullerine aykırı şekilde, sivil polisler ve üniversite çalışanları tarafından kampüs içinde elverişsiz başka bir alana taşınmıştır.

Hayvanların taşındığı bu alanda kanalizasyon, su, kulübe, yangın musluğu gibi hayati öneme sahip koşullar yetersizdir. Bu naklin gönüllülerle iş birliği içerisinde, bir plan dahilinde, bütün eksiklikler giderildikten sonra yapılması gerekirken, gönüllüler içeri alınmamış; bazı öğrenciler ve gönüllüler üniversite çalışanları tarafından darp edilerek yaralanmıştır. çıkan arbedede bir gönüllünün kolunda çatlak oluşmuş, iki öğrenci gözaltına alınmıştır.

Durumu yerinde incelemek ve gerekirse delil toplamak üzere kampüse giden avukatlar ise içeri alınmayarak görevlerini yapmaları engellenmiş, daha da ısrarcı olmaları halinde haklarında suç duyurusu yapılacağı yönünde tehdit edilmişlerdir.

ülkemizin en değerli bilim yuvalarından biri olan Boğaziçi üniversitesi’nden yansıyan bu haberler, kamu vicdanını derinden yaralamıştır.

Unutulmamalıdır ki hayvanlar birer eşya değil, ihtiyaçları, duyguları, hassasiyetleri olan, 5199 Sayılı Yasa ile etolojik özelliklerine uygun koşullarda yaşam hakları tanınmış canlı varlıklardır.

üniversite Yönetiminin bu olumsuz duruma bir an önce son vermesini, eskiden olduğu gibi gönüllülerle iş birliğini sürdürmesini, yaşam alanında yönetmelik hükümlerine uygun iyileştirme çalışmalarını ivedilikle hayata geçirmesini, gönüllülerin ve öğrencilerin alana giriş çıkışlarını bir an önce serbest bırakmasını beklediğimizi ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Türkiye Barolar Birliği
Hayvan Hakları Kurulu


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle