CUMHURİYET’İN 95. YILINDA KAYSERİ’DE “CUMHURİYET ORATORYOSU”

3151

Kayseri Barosu Başkanlığı’nca Cumhuriyet’in 95. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Cumhuriyet Oratoryosu” izleyen herkesi adeta büyüledi. Oratoryoyu TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu da izledi.

“Millilik” ve “avukatlığa staj için devlet sınavı” açıklamalarına karşı eleştirilere de yanıt veren Feyzioğlu, “TÜRKİYE Barolar Birliği millidir, milli kalacaktır. Şu anda 25 bin stajyer avukatımız var. Hukuk fakültelerinde 70 bin hukuk öğrencisi var. 120 bin avukata ulaştık. Bu sayı artışıyla bu meslek sürdürülebilir değil. Romantik yaklaşımlarını vestiyere asınız, dünyanın gerçeğine dönünüz” dedi.

Kayseri’de temaslarda bulunan TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, TÜRKİYE Barolar Birliği Yönetim Kurulu Sayman üyesi Av. Sabri Erdal Güngör ile birlikte meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran ve 2016-2018 yılları arasında baroda görev yapan avukatlar için düzenlenen plaket törenine katıldı. Törende, Kayseri Barosu Başkanı Av. Cahit Dursun’un eşliğinde Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın ile baroda görevli çok sayıda avukat da hazır bulundu.

Feyzioğlu, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Biz bugün hangi mücadeleyi veriyorsak, hangi başarılara imza atabiliyorsak bunun tamamı sizin tuğla üstüne tuğla koyarak inşa ettiğiniz bina sayesindedir. Bu sebeple bizler size minnettarız. Bugün avukatlığın çok derin çok büyük sorunları var. Ama bunların hepsi aşılır. Sadece bir ufak anekdot anlatmak istiyorum. Bugünün sorunlarının nasıl aşılabilir sorunlar olduğunu bilmemiz için. Hâkim ve savcı kıdemimizde bir düşüş var. 2.5, 3 yıl bir kıdemle şu an çalışmak zorundayız. Hukukçu kalitemizde de maalesef bir düşüş var. Bunu biliyoruz. Cumhuriyet kurulduğunda (dün Cumhuriyetimizin 95. Yılını idrak ettik) Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Ankara hukuk mektebi kurulduğunda Ankara hukuk mektebinde okuyacak hukukçuya ihtiyaç var. Neden çünkü İstanbul, mütareke dönemi zihniyetiyle Cumhuriyeti inşa etmek, Cumhuriyeti bir hukuk devleti olarak bina etmek mümkün değil.

Ankara’da bir hukuk mektebi açılıyor. Hocalar getirtiliyor ama öğrenci lazım. Bunu o tarihte yaşayan bir büyüğümden dinledim. Kravatlı bir beyefendi kahvehaneye geldi. Dedi ki, az ileride Ankara hukuk mektebi diye bir mektep açıldı haydi kaydolmak isteyen varsa gelsin. Biz kahvede otururken kendimizi bir saat içinde Ankara hukuk mektebinin öğrencisi bulduk. Hani Cumhuriyet böyle kuruldu diyoruz ya işte Cumhuriyet böyle de kuruldu. 3 yıldı o zaman hukuk fakültesinin süresi, çünkü 4 yıla vakit yoktu. 3 yıl sonra sahaya savcıları, hâkimleri, avukatları, Cumhuriyetin hukukçularını sürmemiz lazımdı. 4 yıl vakit yoktu. 3 yıl.

HANGİSİNDE AVUKATLIK YAPMAK İSTERSİNİZ?

Ve 10, 15 yıl içinde muazzam içtihatlar üretecek kadar yetişti bu avukatlar. Evet, başta sıkıntı çektik. Şimdi çok açık bir şey söyleyeceğim. Neyi tercih edersiniz? Hâkim ya da savcı cübbesi giymiş ama dışarıdaki bir istihbarat örgütünün kurdurduğu bir çete reisinden emir ve talimat alan bir mahkemede mi avukatlık yapmak istersiniz yoksa bilgi eksiği olan ama bu bilgi eksiğini kapatacak bir hâkimin, bir savcının olduğu duruşma salonunu mu tercih edersiniz? Bu aslında tartışma götürmez bir soru. Tercihimiz elbette ikinciden yana.

MİLLİ DAVANIN NEFERLERİYİZ BİZ

Hep birlikte, umutsuz cümleler kurmadan başaracağız. Sorunları tespit edeceğiz ve hepsinin üstünden hep beraber geleceğiz. çünkü milli davanın neferleriyiz biz. En önemli şey milli olmaktır. Kendimizi pek süslü sıfatlarla ifade edebiliriz. Sosyal demokrat, milliyetçi, muhafazakâr ne dersek diyelim. Milli olmadığımız sürece, bu vatan için yüreğimiz çarpmadığı sürece bu sıfatların üç kuruşluk değeri yoktur. önce vatan ve en vatansever görevini en iyi yapandır. Biz görevimizi en iyi yapmanın aşkıyla çalışıyoruz. Bunu da sizden öğrendik. Size de layık olmaktır tüm gayemiz.”

DEDE PLAKET, TORUN RUHSAT ALDI

Feyzioğlu, konuşmasından sonra meslektaşlarına plaketlerini takdim etti. Törende ilginç bir an da yaşandı. Meslekte 60 yılını dolduran Av. Nuri Büyükkeçeci plaket alırken, torunu Av. Sinem Büyükkeçeci de ruhsat aldı.

CUMHURİYET ORATORYOSU’NU İZLEDİ

TBB Başkanı Feyzioğlu akşam saatlerinde de Kadir Has Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda Kayseri Barosu Başkanlığı’nca Cumhuriyet’in 95. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Cumhuriyet Oratoryosu”nu izledi. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından anlatılan, sanatçı Murat Atak tarafından derlenerek sahneye uyarlanan oratoryonun bir de sürpriz konuğu vardı. Vatan şairi Fazıl Ahmet Bahadır’ın katılarak bir şiir okuduğu oratoryo, izleyicilerden büyük ilgi gördü.

İŞTE KAHRAMANLAR BURADA

Oratoryonun ardından sahneye çıkan Kayseri Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, şunları söyledi:

“İşte biz buyuz. TÜRKİYE Cumhuriyeti bu şartlarda bu şekilde kuruldu. Ancak bugün izlediğimiz bu çalışma bizim tarihimiz. 5 bin yıllık tarihimiz. İşte biz buyuz ve bu süreç bugün de aynısıyla sürüyor. Gökten kahramanlar beklemeyeceğiz. İşte kahramanlar burada. Bu devletin, bu milletin, bu vatanın sahipleri burada. Orta Asya’dan başlayan tarihi yolculuğumuzda üç kıtada biz bunları yaşadık ve her defasında bitirdik dediklerinde, Türk’ü bitirdik, Türk milletini bitirdik dediklerinde bu millet şahlandı. Bugün 30 Ekim 2018. Mondros’un 100. Yıldönümü. Türk’e kefen biçenin, Türk milletine kefen biçenin, Türk vatanı üstünde hesaplar yapanın sonu 100. Yılında işte bugün 30 Ekim 2018. İşte Cumhuriyet. Kelimeler kifayetsiz. Kayseri muhteşem. Kayseri Barosu muhteşem. İşte biz buyuz. Biz Türk’üz, Atatürkçüyüz, çağdaşız, Müslümanız, biz buyuz. Yerliyiz, milliyiz, çağdaşız, ulusalız, biz bunların karışımıyız. Hiçbirini suçlamadan, hiçbirini ayırmadan hepsi bizim. İşte bugün bunu sergileyen sanatçılara sağ olun, var olun diyorum.”

İZMİR MARŞI SöYLEDİLER

Oratoryo sonunda TBB Başkanı Feyzioğlu ve Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun sahneye çıkarak izleyicilerle birlikte İzmir Marşı’nı söyledi.

MİLLİLİK VE DEVLET SINAVI ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Kayseri’de programlarına devam eden Feyzioğlu, yeni avukatların yemin ve ruhsat törenine de katıldı. Törende bir konuşma yapan Feyzioğlu, “millilik” ve “avukatlık stajına başlayabilmek için getirilmesi planlanan devlet sınavı” açıklamalarına ilişkin eleştirilere yanıt da verdi. Feyzioğlu, özetle şunları söyledi:

“Milli mücadelede Türk kadını haklarını kazanmıştır. Şimdi bunlara, Cumhuriyete sahip çıkarak dört elle sarılma zamanı değil midir? Cumhuriyet hukuka saygıdır. Adalet paydasında buluşmak adalet paydasında kucaklaşmak bizim için beka meselesidir. TÜRKİYE’nin her yerini altı kere gezdim. Memlekette ayak basmadığım yer yok. Bu ülkede bu millet ne bölünmek ne parçalanmak ne de düşmanlaştırılmak istemiyor. Bu millet farklı siyasi dünyalardan gelebilir ama müştereğimiz vatandır, müştereğimiz bu vatanı taçlandıran Cumhuriyettir, doğru anlamamız doğru içselleştirmemiz kaydıyla Mustafa Kemal’in kendini tanımladığı şekilde Atatürk’tür.

TÜRKİYE TABLOSU VARDI

Ben bunu Kayseri Barosu’nun muhteşem Cumhuriyet Oratoryosu organizasyonunda gördüm. Salonda bir TÜRKİYE tablosu vardı. Siyasi yelpazenin her yerinden rengarenk ama yüreği bayrak, millet için çarpan vatandaşlarımız vardı, meslektaşlarımız vardı. Kayseri Barosu’na, Cavit Başkanımın, kahraman başkanımın, delikanlı başkanımın şahsında şükranlarımı sunuyorum. Hayatım boyunca unutmayacağım, memleketimle, ata toprağımla gittiğim her yerde tarifsiz gurur duyacağım bir gün yaşadık.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ MİLLİDİR, MİLLİ KALACAKTIR

Buradan bir hususa da cevap verme ihtiyacı içindeyim. Biz milliyiz dediğimizde bize saldıranlar var. Biz bu vatanın neferiyiz dediğimizde bizi kınayanlar var. Buradan ilan ediyorum.  TÜRKİYE Barolar Birliği millidir, milli kalacaktır. Bizim milliyetçiliğimizi, milli duruşumuzu, üniter devletten tavizsiz yana oluşumuzu kim kınıyorsa onun sözleri göğsümüzde madalyadır. çünkü önce vatandır, önce millettir. Devlet çatırdarsa hepimiz altında kalırız. Yalnız şunu unutmayın. Devleti çatırdatmamak için adaleti mülkün temeli yapmak zorunludur. çünkü hangi inançtan, siyasetten, ırktan, mezhepten, anadilden gelirse gelsin herkesin ama herkesin 81 milyon vatandaşımızın ben Türk milletinin asli unsuruyum diyebilmesi için yargıya güvenmesi, yargıya sığındığında bu yargı beni korur demesi lazımdır. Bu hissi vatanın her köşesinde vermeyi başarmadığımız sürece Allah muhafaza ülkemiz dağılma sürecine girer. Buna da asla biz avukatlar ve Türk milleti elbette izin vermez. Bizi kınayanlara, laf söz söyleyenlere sözüm budur. Siz ne kadar bize milli duruşumuz için söz söylerseniz, bu duruşumuz o kadar güçlenecektir. Bizim bu duruşumuz o kadar daha kararlı hale gelecektir. Sözümüz budur.

ROMANTİK YAKLAŞIMLARINIZI VESTİYERE ASIN, GERçEĞE DöNüN

Dün (önceki gün) buradan bir açıklama yaparak hukuk fakültesini bitirenlerin devlet sınavına girmesini istiyoruz artık dedim. Tekrarlıyorum. Her sözümüzü çarpıtıp nedense yanlış anlamaya meraklı olanlara tane tane buradan bir kez daha anlatıyorum. Tane tane anlatıyorum ki anlaşılsın. Şu anda 25 bin stajyer avukatımız var. Hukuk fakültelerinde 70 bin hukuk öğrencisi var. 120 bin avukata ulaştık. Bu sayı artışıyla bu meslek sürdürülebilir değil. Romantik yaklaşımlarını vestiyere asınız, dünyanın gerçeğine dönünüz. Hukuk fakültelerinin kalitesinin artması, evlatlarımızın 21. yüzyılın dünyasında rekabete hazır yetişebilmesi için kaliteli eğitim istiyoruz. Bu analar, babalar evlatlarını kaliteli eğitim alsınlar diye büyüttüler, bu fedakârlıkları yaptılar. 3 tane hocası olan hocaları uçakla gelip bir saat bir şehirde kalıp ders veren fakültelerde diploma alsınlar diye yetiştirmediler. Vatana millete hayırlı hukukçular olsunlar diye yetiştirdiler. O zaman devletimizin de bir görevi vardır. El birliğiyle hukuk fakültelerinin kalitesini artırmak. Bunun da bilinen bir tek yolu vardır şu anda. İlk adımı. Bu ilk adım nedir? Derhal bir sınav çıkarmaktır. Anlamak istemeyenler bunu avukatlık sınavı gibi görüp avukatlık sınavını devlet mi yapacak dediler. Tekrarlıyorum. Anlamak istemeyenler için tane tane tekrarlıyorum Kayseri’de.

MüLAKATSIZ YAZILI SINAVDAN SöZ EDİYORUM

Hukuk fakültesini bitirip, avukatlığa, hâkimliğe, savcılığa, noterliğe müracaat eden olan tüm mezunların gireceği bir sınavdan söz ediyorum. Avukatlık sınavından söz etmiyorum. Avukatlık stajına müracaat etmeden önce devletin yaptığı bitirme sınavından asgari bir puanı aldığını belgelemekten söz ediyorum. Mülakatsız bir yazılı sınavdan söz ediyorum ve böylece memleketin her yerindeki hukuk fakültelerinin hiç olmazsa asgari bir kaliteye ulaşmasından söz ediyorum. Bu noktada da sayın Adalet Bakanımızın girişimlerini YöK Başkanımızın girişimlerini sonuna kadar desteklediğimizi buradan bir kez daha ilan ediyorum. Açık söyleyeyim. Ankara Barosu ve TÜRKİYE Barolar Birliği yöneticiliklerimde bugüne kadar gördüğüm avukat için, salt avukat için hizmet yapan bir Adalet Bakanı’na, Sayın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sahip olduğumuz için de şanslıyız. Marifet iltifata tabiidir. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

YOLUNUZ AçIK OLSUN

Yolunuz açık olsun meslektaşlarım. En önemli şey isminiz. O ismi koruduğunuzda bu meslek size şan, şöhret, para hepsini kazandırır. Ama hedefinizi para yaparsanız her şeyinizi kaybedersiniz. Hak yolundan ayrılmayın, yolunuz açık olsun.”

Feyzioğlu daha sonra yeni avukatlara ruhsatlarını takdim etti. Tören sırasında avukatlığa ilk adımını atanların ailelerinin de heyecanlı oldukları gözlendi.

MESLEK USTALARINI UNUTMADI

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Kayseri Barosu’nda gerçekleştirilen yeni avukatların yemin ve ruhsat töreninin ardından Kayseri Barosu eski Başkanları’ndan meslek ustası Av. Murat Şirvanlı’nın yazıhanesine giderek, eşinin rahmetli olması nedeniyle kendisine taziye ziyaretinde bulundu. Feyzioğlu’na, Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun ile TÜRKİYE Barolar Birliği Yönetim Kurulu Sayman üyesi Av. Sabri Erdal Güngör de eşlik etti.

Feyzioğlu, buradan da önceki günkü törene rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Kayseri Barosu eski Başkanları’ndan Av. Süleyman Sağlam’ı evinde ziyaret ederek bugüne kadarki hizmetleri için kendisine plaket takdim etti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle