Danıştay'da İstanbul Sözleşmesi davaları görüşülmeye devam ediyor

2616

Cumhurbaşkanı kararıyla TÜRKİYE'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi kararının iptaline yönelik davaların Danıştay’da esastan görüşülmesine devam ediliyor.

28 Nisan’da 10 davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, 07 Haziran’da da 15 davayı esastan görüştü. Duruşmaya, TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Yönetim Kurulu üyesi Av. Ramazan Erhan Toprak, baro başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı.

Avukatların savunmaları sürerken Malatya Barosu adına konuşan TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, avukat meslektaşların geçen davadan bu yana teknik anlamda söylenecek her şeyi söylediğini ifade ederek, “Biz hukukçular açılan bu davaların bir iptal kararıyla sona erebileceğini çok iyi biliyoruz. O nedenle sözün bittiği yerdeyiz. Ya hukuk? Hukukun da bittiği yerde miyiz? Hukukun bittiği yerde olup olmadığımızı siz değerli yargıçlarımız gösterecektir” dedi.

Mahkeme heyetine, “Sizden çok şey mi bekliyoruz?” diye soran ve teknik konulara girmeden sadece korku ve umuttan bahsedeceğini kaydeden Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Korku çok insani bir duygudur. Ancak bilinçli ve sistematik olarak kullanıldığında cesareti kırar, yıldırır, sindirir, susturur ve biat ettirir. Korkuyu ise ancak umut ortadan kaldırabilir. Umut en büyük güçtür; cesareti ve mücadele gücünü artırır. O nedenle alanda mücadele eden biz kadın hakları savunucuları, gücün karşısında, her zaman her yerde 'korkmuyoruz, susmuyoruz biat etmiyoruz’ dedik, demeye devam edeceğiz. Biz avukatlar korkmadık, buradayız. Umut olmak için buradayız. Danıştay Savcılığı korkmadı. Tam bu noktada sizden umut olmanızı bekliyoruz.

Biz buradan bakınca sizi, siyasi iradenin temsilcisi olarak değil millet adına karar veren, bağımsız, güçlü bir yüksek mahkeme olarak görüyoruz. O nedenle ısrarla sizden, cesareti ve umudu yükseltecek, hukukun üstünlüğünü gösterecek ve bize, Türk milletine, ‘Ankara’da Danıştay var dedirtecek’ iptal kararını bekliyoruz.”

SAVCI MüTALAASINI TEKARLADI: çEKİLME KARARI HUKUKA AYKIRI

Duruşmada Danıştay Savcısı mütalaasını tekrarladı ve "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı" dedi. Mahkeme heyeti, kararın daha sonra açıklanacağını bildirdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle