DOST KARDEŞ ÜLKELERİN HUKUKÇULARI TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ÇATISI ALTINDA BULUŞTU
Türkiye Barolar Birliği'nin, Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği (TÜRK-AV) onuruna düzenlediği tören büyük bir buluşmaya sahne oldu.
Türkiye Barolar Birliği'nin girişimiyle Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'da bulunan avukat örgütlerinin katılımıyla kurulan TÜRK-AV'ın Yönetim Kurulu Toplantısının ardından verilen resepsiyona; Yargıtay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HSK Başkanvekili, Büyükelçiler, TÜRK-AV üyesi ülkelerin avukatlık örgütleri temsilcileri, baro başkanları, hukukçular, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.
Almanya, Kanada, Makedonya, Arjantin, Norveç, Kosova, Gambiya, Kazakistan, Küba ve Azerbaycan Büyükelçileriyle; İsviçre, Fransa, Hırvatistan, Brunei Darusselam, Tayland, Moritanya, Lüksemburg, Güney Sudan, Filistin, Nijerya, Bulgaristan, Tacikistan, Portekiz, İran Büyükelçilik temsilcilerinin konuk olduğu resepsiyonda Ankara, Aydın, Kırklareli, Gümüşhane-Bayburt, Şanlıurfa, Kayseri, Erzincan, Trabzon, Balıkesir, Kırşehir, Isparta, Muğla Baro Başkanları hazır bulundu.
BİR HAYAL KURDUK
Resepsiyonda bir selamlama konuşması yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve TÜRK-AV Genel Sekreteri Avukat Prof. Dr. Metin Feyzioğlu şunları söyledi:
"Biz bir hayal kurduk.
O hayal; yüz milyonlarca nüfusu temsil eden dost ve kardeş ülkelerimizin avukatlık meslek örgütleriyle her türlü günlük siyasetin ve kişisel menfaatin ötesinde kucaklaşmaktı.
O hayal; avukatlık mesleğini geliştirmekti. Ülkelerimizin ve halklarımızın kardeşliğinden doğan enerji ile insan haklarına, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir dünya düzeni kurmaktı. Parlak bir geleceği birlikte inşa edebilmek için iş birliği ve güç birliği yapmaktı.
Ne mutlu bize ki hayallerimizi gerçekleştirmek için yola çıktığımızda yalnız olmadığımızı gördük.
İki yıl süren hazırlıkların ardından 7 Nisan 2016 tarihinde TÜRK-AV'ı kurduk. Çok kısa süre içinde yeni katılımlarla büyüdük."
Konuşmasında TÜRK-AV üyeleri Moğolistan Avukatlar Birliği'ne, Gürcistan Barolar Birliği'ne, Azerbaycan Barolar Birliği'ne, Kazakistan Cumhuriyet Barosu'na, Kırgızistan Barolar Birliği'ne, Arnavutluk Ulusal Avukatlar Odası'na, Kosova Barolar Birliği'ne, Bosna-Hersek Barolar Birliği'ne, Kıbrıs Türk Barolar Birliği'ne, Moldova Cumhuriyeti Avukatlar Birliği'ne, Rusya Federal Avukatlar Odası'na, Dağıstan Cumhuriyeti Avukatlar Odası'na, Tataristan Cumhuriyeti Avukatlar Odası'na, Başkurdistan Cumhuriyeti Avukatlar Odası'na ve Uluslararası Karadeniz-Hazar Ülkeleri Hukukçular Birliği'ne teşekkür eden Feyzioğlu, "Bu büyük ailenin üyeleri olarak bizi birbirimize bağlayan, yalnızca tarihten gelen ortak köklerimiz değil aynı zamanda hukuka ve adalete olan inancımızdır" diye konuştu.
"Tarih; ortak çalışma ve iş birliği olanaklarımızın, sadece toplumlarımızın refah ve huzurunu artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda devletlerimizin de gücünü artıracağını ve bölgesel barışa hizmet edeceğini kaydedecektir" diyen Feyzioğlu sözlerini Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" özdeyişiyle tamamladı.
Konuşma metninin tamamı için tıklayınız
AMAÇ ADALET
Feyzioğlu'nun ardından kürsüye gelen HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, "Gerek bir toplumun kendi iç ilişkilerinde gerekse toplumların uluslararası ilişkilerinde odak noktası hukuk düzeni ve onun da amacı Adalet'tir. Toplumlar ve insanlar, özellikle de devletler bu yüce amaçta birleşirse, birbirini anlamada, birbirinin varlığına saygı göstermede uyum içinde olurlar; haksızlığa, adaletsizliğe meydan bırakmazlar" diye konuştu. Yılmaz, baro teşkilatları ile kurulan işbirliği ve dostluğun hakimler ve savcılar kurullarına da sirayetinin en büyük dilekleri olduğunu söyledi.
AVUKATLIK MESLEĞİ İNSAN HAKLARININ GÜVENCESİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca da, "Bağımsız yargının en önemli temel kurucu unsularından olan bağımsız savunmayı teşkil eden avukatlık mesleğinin; bağımsız yargının teminatı olduğu gibi demokrasinin de, hukuk devletinin de, temel insan haklarının da en büyük güvencesi olduğuna yürekten inanıyoruz" diye konuştu. Akarca, TÜRK-AV'ın insan özgürlüğünün güvencesi olan bağımsızlığın ve refahın güçlendirilmesinde ve ülkelerin bu refahı paylaşmasında büyük katkısı olacağına inandığını söyledi.
GELECEK YÜZYILIN KADERİNİ MENSUP OLDUĞUMUZ COĞRAFYADA YAŞAYAN HALKLAR BELİRLEYECEK
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, selamlama konuşmasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak başladı. Konuk ülkelerin temsilcilerini "En içten dileklerimle ikinci vatanınız olan güzel ülkemiz Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum" sözleriyle selamlayan Cirit, "Kalpten inanıyorum ki, gelecek yüzyılın kaderini, mensup olduğumuz coğrafyada yaşayan halklar belirleyecektir. Bu toplantıya iştirak eden siz değerli hukukçuların bugünden bu büyük geleceğe hangi oranda katkı sağlayabileceğinizi tartışması ve hazırlıklı olması gerekmektedir" diye konuştu.
Uluslararası Karadeniz-Hazar Ülkeleri Hukukçular Birliği Başkanı Prof. Dr. İlham Rahimov'un da konukları selamlamasının ardından resepsiyonun sürpriz konukları salona girdi.
RESEPSİYONUN SÜRPRİZİ TÜRKMEN ÇOCUKLARI
Etkinliğin sürprizi ise Türkiye Barolar Birliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen yaz okulu programını bitiren Türkmen ailelerinin çocuklarının konukları selamlaması oldu. Savaş nedeniyle Telafer'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkmen çocukları Türk ve Türkmen bayraklarıyla resepsiyona katılarak İzmir Marşı'nı söyledi.
Fotoğraflar
