Emeğin Hukuku Kurultayı’nın 4’ncüsü Türkiye Barolar Birliği’nde gerçekleştirildi.

3407

Feyzioğlu’nun önerisine Hak-İş’ten destek

“Dava şartı arabuluculukta işçilere barolardan avukat tayin edelim”

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dava şartı arabuluculukta işçiye maddi durumuna bakılmaksızın barolardan avukat tayin edilmesi ve bunun finansmanının işsizlik fonundan karşılanması önerisinde bulundu. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, Feyzioğlu’nun bu önerisini destelediklerini söyledi.

Emeğin Hukuku Kurultayı’nın 4’ncüsü TÜRKİYE Barolar Birliği’nde gerçekleştirildi. Kurultaya Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi, Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün’ün de aralarında bulunduğu sendika başkanları, sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Dava şartı arabuluculukta işçilere avukat tayin edelim

Kurultayın açılışında konuşan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, işçinin alın terini, emeğini, hakkını korumak anlamında sendikalarla bir araya geldiklerini ifade etti. Arabuluculuğa karşı olmadığını ancak uygulama devreye girdikten sonra işveren camiasının “Arabuluculuk uygulaması gelene kadar biz yüzde 92 oranında davaları kaybediyorduk. çok şükür bu artık değişti” cümlesini çok rahat söyleyebildiğini kaydeden Feyzioğlu, şu öneride bulundu:

“Eğer bu durum arabuluculuk uygulamasıyla by-pass edildiyse bizim de buna bir sözümüz olmalı. Benim çözümüm çok basit. Dava şartı olan arabuluculukta dezavantajlı olan işçinin maddi durumuna bakılmaksızın adli yardım faslından barolarımız talep anında maddi durum araştırması yapmaksızın avukat tayin etsinler. Tıpkı 1992’de karakollarda avukatlar ve barolar sayesinde işkence ve kötü muameleyi yendiğimiz gibi. İşçi, işverenin mali müşavirinin karşısına avukatı ile birlikte çıksın. Ben de taahhüt ediyorum. Biz de adli yardım faslından tayin edilecek avukatı alacakların hesaplanması ve özel müzakere konusunda eğitelim. Biz bunu yapabiliriz. Hadi yapalım bunu. Anlaşma oranları mı düşecek? Varsın düşsün. Haksız anlaşma olmasın. Biz avukatı eğiteceğiz. Avukat da işçinin elini tutacak. Bunun fonunu da işsizlik sigortasından karşılayalım. İşsizlik sigortasına dokunmayan kalmadı. İlk defa işçi için işsizlik sigortası fonuna dokunalım.”

Arslan: Feyzioğlu’nun önerisini destekliyoruz

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, konuşmasında, TÜRKİYE Barolar Birliği ile her alanda çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Arabuluculuk sistemi uygulamaya geçmeden önce işçinin işveren karşısında güçsüz bırakılacağına yönelik endişelerini paylaştığını ancak bu tespitlerinin dikkate alınmadığından yakınan Arslan, kıdem tazminatı sisteminin arkasından dolanarak yeni bir sistem inşa edilmeye çalışıldığını kaydetti. "ödül adı altında imza ile verilen beyannameye karşılık işçilere işbaşı yaptırılıp o güne kadar hakkettikleri kıdem tazminatının bir anda yok edildiğini" anlatan Arslan, bunun da arabuluculuk sistemi üzerinden yapıldığını söyledi. Arslan, “Bunun çözümü mutlaka olmalı. Sayın Feyzioğlu’nun önerisini destekliyoruz. Finansmanının işsizlik sigortasından karşılanması noktasında da hiçbir tereddütümüz yok. Kaynak nasıl oluşturulması gerekiyorsa orada da destek vermeye hazırız” dedi.

Kıdem tazminatı çalışma hayatının ayrılmaz bir parçasıdır

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi, Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de, kıdem tazminatının işçinin en güvenilir kazanımı ve hakkı olduğunu söyledi. Kıdem tazminatının bir yük değil, bir kazanım olduğunu kaydeden Görgün, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde işten çıkarmaların yoğunlaşacağı uyarısında bulundu. Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişim hakkı sağlanması gerektiğini kaydeden Görgün, kıdem tazminatının çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu, kazanılmış haklara dokunmadan tüm çalışanların kıdem tazminatından yararlanmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle